Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Uusi runebergintorttukilpailu on avoin kaikille leipojille – niin kotikokeille kuin ammattilaisille.
Arkisto/Mia Smolander
PORVOO Kansallisrunoilija J.L. Runebergin tulevana syntymäpäivänä 5.2.selviää, kuka leipoo Porvoon parhaan Runebergintortun.
Kaikille avoimen leivontakilpailun järjestää paikalliset Design Pour Vous -projekti, mainostoimisto People’s Village ja ravintola One. Tuomareina toimivat ravintoloitsija Samuli Wirgentius, kokki Teresa Välimäki ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen.
–?Nostamalla esille sellaista mikä on tyypillistä ja persoonallista Porvoolle voimme lisätä kaupunkimme yhteishenkeä ja vahvistaa brändiämme. Tämä kilpailu on ensimmäinen tapahtuma, jolla haluamme pönkittää kaupunkiamme, yrittäjä Klaus Suhonen mainostoimisto People’s Villagesta toteaa.
–?Ja tietysti haluamme löytää kaupungin parhaan Runebergintortun, kilpailun emäntänä toimiva ravintoloitsija Lotten Lindborg lisää.
Tortun pitää muistuttaa Runebergintorttua
Kilpailu on avoin kaikille jotka mieltävät itsensä porvoolaisiksi, ja niin kotikokeille kuin ammattilaisillekin. Kilpailuun voi osallistua omalla nimellä tai yrityksen (esimerkiksi ravintolan) edustajana.
Torttu on miellettävä Runebergintortuksi. Sen pitää siis joko makunsa tai ulkonäkönsä (tai molempien) puolesta muistuttaa tarpeeksi Runebergintorttua tuomariston mielestä.
–?Tässä voi tietysti haastaa tuomariston ja kokeilla, missä heidän rajansa kulkevat. Uskomme, että tulemme näkemään sekä perinteisiä torttuja että myös kokeellisempia versioita, Lindborg toteaa.
Kulta-, hopea- ja pronssimitalisteille on luvassa kilpailujärjestäjien mukaan kehystettyjen design-diplomien lisäksi ikuista kunniaa.
Näin kilpailun kulku etenee
Osallistujan tulee toimittaa One-ravintolaan (Rihkamakatu 2) Porvooseen vähintään kaksi Runebergintorttua torstaina 21.1. kello 15–18. Paikan päällä osallistuja täyttää yhteystietolomakkeen.
Tuomaristo valitsee seitsemän finalistia, joihin otetaan yhteys henkilökohtaisesti torstaihin 28.1. mennessä.
Finaali tapahtuu ravintola Onessa, J.L. Runeberginpäivänä, perjantaina
5.2. kello 17. Finalistit tulevat paikalle vähintään kolmen torttunsa kanssa.
Paikan päällä tuomaristo maistelee torttuja ja kommentoi niitä. Lyhyen harkintatauon jälkeen tuomarit valitsevat kilpailun voittokolmikon.
»» Päivittyvää tietoa kilpailusta löytyy sen verkkosivuilta
FAKTALAATIKKO
Runebergintortun historiaa
* Yleisen käsityksen mukaan runebergintortun olisi kehittänyt J.L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.
* Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, mutta se lienee muunnelma alunperin porvoolaisen kondiittorimestari Lars Henrik Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.
* Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä.
* Runebergintorttuja on saatavilla yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5.2. tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot