Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula (vas.), Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoulz ja Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Marina Nyberg iloitsevat hyvässä vauhdissa olevaa yhteistyöstä.
Mika Laine
PORVOO, KESKUSTA Työvoimapula, yritysten kasvuhaku ja omistajavaihdokset nousivat isoiksi teemoiksi Porvoon kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen johdon tapaamisessa keskiviikkona aamupäivällä.
Paikallisten yrittäjien pyörittämässä keskustahotellissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui kutsuttuna myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
–?Porvoolla on todella hyvin pullat uunissa tulevaisuuden kannalta, sillä kaikki mahdollisuudet ovat olemassa ja taivas auki, hän iloitsi paikallismedialle.
Yksi merkittävä askel yhteistyössä oli Business Porvoo -konseptin lanseeraus helmikuun alussa.
Porvoon kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen työn tuloksia esiteltiin paikallismedialle keskiviikkona aamupäivällä.
Mika Laine
"Henkinen ja taloudellinen perintö kantavat"
Pentikäinen muistutti Porvoon historiallisesta maineesta sekä siitä henkisestä ja taloudellisesta perinnöstä, joka on vuosisatojen aikana kaupungissa syntynyt.
–?Se tarjoaa huikean mahdollisuuden ja vahvuuden, jonka varaan tulevaisuutta on hyvä rakentaa, Mikael Pentikäinen sanoi.
Hän muistutti, että jokaisen sukupolven päättäjän ja kuntajohtajan tehtävä on yrittää vahvistaa perintöä sekä henkisesti että taloudellisesti.
Monesta muusta suomalaisesta paikkakunnasta poikkeavasti historiallinen perintö on kantanut Porvoossa jo yli 400 vuotta.
–?Porvoo oli jo 1600- ja 1700-luvuilla yrittäjien kaupunki eli kauppapaikka, jossa tehtiin bisnestä, Porvoon yrittäjäyhdistyksen hallituksen sihteeri ja paikallisopas Birgitta Palmqvist kommentoi.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistutti, että kasvuhakuiset yritykset ovat pääasiassa niitä, jotka investoivat ja työllistävät. – Meidän tulee pitää huolta siitä, että yrityksillä on kannusteita kasvaa, hän sanoi.
Mika Laine
"Tarvitsemme isoja ja pieniä yrityksiä"
Aamupäivän aikana osapuolet kävivät läpi elinkeinoelämän haasteita nyt ja tulevaisuudessa.
–?Porvoossa tehdään yrittäjyyden ja yrittäjien hyväksi todella hyvää työtä. Porvoon Yrittäjät on tullut palkituksi vuoden parhaana paikallisyhdistyksenä, mikä on erinomainen saavutus kovassa kilpailussa, Pentikäinen sanoi.
Hän kiitti erinomaisesta työstä Porvoon kaupungin päättäjiä ja virkahenkilöitä heidän osoittamastaan asenteesta ja yhteistyön tahdosta.
–?On hyvä muistaa, että me tarvitsemme sekä isoja yrityksiä että pieniä yrityksiä. Kilpilahdella on iso vaikutus koko alueen hyvinvointiin ja Porvoon ulkopuolelle, mutta sielläkin toimii paljon pieniä yrityksiä.
Pentikäinen muistutti, että pienet yritykset ovat tärkeitä sen takia, koska ne tuovat ja ylläpitävät palveluita porvoolaisille.
–?Kaupungin huolenpito isoista yrityksistä ja pienten yritysten hyvinvoinnin edistäminen eivät ole mitenkään ristiriidassa, vaan ne täydentävät toisiaan.
"Työvoimapula ei parane pelkästään oppilaitosyhteistyöllä"
Pentikäisen mukaan työvoimapula on monen yrityksen hidaste ja jopa kasvun este tällä hetkellä.
–?Iso kysymys on se, miten kaupunki, yritykset ja oppilaitokset pystyvät yhteistyössä varmistamaan osaavan työvoiman saatavuuden sekä huolehtimaan työvoiman ja yrittäjien jatkuvasta koulutuksesta.
Hänen mukaan asia ei ratkea pelkästään oppilaitosyhteistyöllä, vaan Suomi tarvitsee myös sosiaaliturvaan muutoksia.
–?Ei ole kestävä tilanne, että meillä on koko maassa yli 300?000 25–59-vuotiasta – siis parhaassa työiässä olevaa ihmistä – työvoiman ulkopuolella.
Pentikäisen mielestä yksi syy on se, että yhteiskunta maksaa liian hyvin siitä, että ihminen on tekemättä työtä ja verottaa liikaa, kun ihminen tekee työtä.
–?Meillä ei ole riittäviä kannustimia tulla työelämään.
Pentikäisen mukaan työvoiman saatavuuden parantamiseksi tarvitaan myös ulkomaista työvoimaa.
Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Marina Nyberg, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula (2. vas.), Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoulz iloitsivat hyvässä vauhdissa olevasta yhteistyöstä.
Mika Laine
"Verotus on ratkaisevassa roolissa kasvuhaussa"
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja muistutti, että yhteiskunta tarvitsee kasvuhakuisia yrityksiä.
–?Jos meillä ei ole kasvuhakuisia yrityksiä ja yrittäjiä, meillä ei ole investointeja ja uusia työpaikkoja.
Valtakunnallisen yrittäjäjärjestön toimitusjohtajana hän ei kuitenkaan voi kehottaa yrittäjää kasvamaan.
–?Jos joku on valinnut yrityksensä nykytilan strategiakseen, se on hyväksyttävää.
Eduskuntavaalien lähestyessä Pentikäinen muistutti, että yksi merkittävä kasvuhakuisuuteen vaikuttava tekijä on verotus.
–?Jatkuva keskustelu osinkoverotuksen kiristämisestä, joka varmasti ensi viikolla kiihtyy, on myrkkyä yrittäjien kasvuhalulle.
–?Kun yrittäjä miettii investointeja, hänellä pitää olla näköpiirissä, mikä verotusjärjestelmä on käytössä investoinnin takaisinmaksuaikana. Osinkoverotus näyttelee tässä isoa roolia.
Neljäsosassa yrityksiä jatkaja löytyy perhepiiristä
Yritysten tulevat omistajanvaihdokset huolettavat yrittäjäjärjestön nokkamiestä.
–?Meillä on todella paljon yrityksiä siinä tilanteessa, että niille pitäisi löytyä jatkaja. Vain noin neljäsosassa yrityksistä jatkaja tulee omasta perhepiiristä.
Pentikäisen mukaan valtaosassa yrityksiä jatkajan pitäisi olla toinen yrittäjä, henkilökunta, asiakas, virkamies tai joku muu.
–?Asia on tosi iso kysymys jo senkin takia, että kun yrittäjä päättää myydä yrityksensä, lähtee hän ennen myyntiä kehittämään yritystään. Tällöin yritykseen tulee kasvuloikka, jotta yrittäjä saa yrityksestään enemmän.
–?Ja kun joku ostaa yrityksen, tulee toinen kasvuloikka, jotta ostaja saa investoinnin takaisin
Pentikäisen mukaan kahden kasvuloikan tukemisessa Business Porvoon kaltainen yhteisö voi olla apuna, jota yrityksille löytyy uusi omistaja ja jatkaja.
Etätyö tarjoaa kasvumahdollisuuksia
Elinkeinoelämän kasvupotentiaalia lisää etätyön mahdollisuus.
–?Nähdään, että meillä on entistä enemmän ihmisiä, jotka haluavat tehdä osan työpäivästään jossakin muualla. Työmatkan merkitys vähenee entisestään, Pentikäinen sanoi.
Suomen Yrittäjät julkisti viime viikolla työelämägallupin, johon haastateltiin alle 40-vuotiaita työelämässä olevia nuoria.
–?Yli puolet heistä sanoi, että jos työnantaja ei mahdollista etätyötä, he ovat valmiita vaihtamaan työpaikkaa. Etätyö on tullut jäädäkseen ja sillä on merkitystä etenkin Porvoon kaltaisille paikkakunnille, Pentikäinen jatkoi.
Hän uskoi, että etätyön tekemisellä tulee olemaan pitkäaikaisiakin vaikutuksia suomalaisen työelämän kehittymisessä.
Porvoon kaupungilla on käynnissä hanke etätyön mahdollistamiseksi uudella asuinalueella, jota kaavoitetaan Haikkooseen parhaillaan.
–?Tutkimme miten kaavoituksen keinoin pystymme tukemaan etätöitä. Se tarkoittaa sitä, että onko asunnoissa joitain tiettyjä piirteitä, taloissa etätoimistoina käytettäviä yhteistiloja vai kenties kesäkahvila, joka muuntuu sesongin jälkeen etätyötilaksi, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kommentoi.
Matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllynen nosti etätyön merkittäväksi mahdollisuudeksi myös osana saaristomatkailun kehittämistä.
Jukka-Pekka Ujula: "Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää"
Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula korosti, että toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten ennakoitavuus on ratkaisevaa sekä kaupungin että yrittäjien kannalta.
–?Pikavoittojen ottaminen on aina ehkä mukavaa ja siitä pääsee lehteen. Jos sen sijaan yrittäjät ja kaupunki tekevät pitkäjänteisesti yhdessä elinkeinopolitiikkaa, tulokset eli yhteiset kilpailuedut syntyvät useimmiten pitkällä aikavälillä.
Ujula muistutti, että nyt tehtävän työn hedelmiä noukkivat ehkä jotkut muut kuin ne, jotka nyt asioiden kanssa työskentelevät.
–?Elinkeinopolitiikka ei ole sprinttihiihtoa, vaan vähintään 50 kilometrin hiihtoa, Mikael Pentikäinen peesasi.
–?Tai kuin maratonjuoksu, mutta siinäkin on hyvä välillä pitää pieni huikkatauko, Jukka-Pekka Ujula korosti.
– Tärkeintä on se, että yhdessä näemme kehittämiskohteita ja yritämme saada parempia tuloksia tulevaisuudessa, Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Marina Nyberg sanoi.
Mika Laine
Marina Nyberg: "Yhteistyö tuottaa myös tuloksia"
Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Marina Nyberg esitteli yrittäjien elämäntapamuutosta.
–?Meidän täytyy ensin tietää, mitä ja millä tavalla edellinen hallitus on tehnyt ennen kuin luomme uutta.
Yrittäjäyhdistyksessä puhutaan kolmannen sukupolven kehitysaskelista.
–?Se on oikeasti rikkaus, mutta voi olla myös haaste. Rikkaus on se, että meistä yrittäjistä monet ovat aika vahvoja persoonia, joilla on vahva ajatus miten viedä asioita eteenpäin.
Nybergin mukaan kolmessa sukupolvessa on saatu lyhyessä ajassa aikaiseksi paljon asioita.
–?Meillä on ollut kuntarajat ylittäviä tapahtumia muun muassa Loviisan ja Sipoon kanssa. Uudenmaan Yrittäjien kautta teemme yhteistyötä pienten kuntien kanssa.
Puheenjohtajan mukaan yrittäjyyden ja yrittäjien esille tuominen edistää yrittäjien näkymistä arkisessa elämässä.
–?Porvoon kaupunki pyytää meiltä lausuntoja ja mielipiteitä. Kommunikointi kaupungin kanssa on hyvin avointa muutaman kehittämistyöryhmän kautta.
Elina Duréault: "Nyt nostetaan rimaa entisestään"
Tuorein esimerkki on Business Porvoo -verkkosivuston lanseeraus helmikuun alussa.
–?Ajatuksena on se, että kaikki muutkin yritykset kuin matkailu- ja ravintola-alan yritykset Visit Porvoon kautta tulisivat osaksi yhteisöä, elinkeinopäällikkö Elina Duréault kertoi.
Business Porvoo toimii Porvoon kaupungin, kehitysyhtiö Posintran ja Porvoon Yrittäjien luoma kokonaisuus.
–?Business Porvoo ja Visit Porvoo ovat sisaruksia, jotka kulkevat myös kansainvälistymispolulla samaan suuntaan, matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllynen sanoi.
Porvoo on saanut leimallisen brändinsä annettuna satojen sukupolvien työn tuloksena.
–?Nyt nostetaan rimaa koko ajan korkeammalle, ja sillä tiellä olemme hyvässä vauhdissa, Elina Duréault painotti.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot