Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Heikki Mäenrinta tutkii keväisiä valkosipulin versoja.
Mika Laine
PUKKILA, SAVIJOKII Oi, mikä ihana tuoksu! Kun avaa pukkilalaisen omakotitalon oven tietää tulleensa…niin, valkosipuliviljelijöiden kotiin. Tuoksu on huumaava, ja se tulee tarjolle laitetusta valkosipulipestosta ja -majoneesista. Ihanan vihreitä toki, mutta valkosipulin ystävälle myös aikamoinen makunautinto. Tahnat on valmistettu valkosipulin versoista, joten voisi kuvitella, että maku olisi mieto.
– Ei, kyllä tämä on ihan styrkkaa tavaraa, toteavat Heikki Mäenrinta ja Marja Lindqvist.
Läheisellä pellolla onkin sitten kesällä tulossa tätä herkkua ihan kunnon sipuleina. Versot nousevat jo ihan terhakkaasti loivasti mutkittelevissa riveissä, vaikka toukokuu on vasta aluillaan. Mannin tilalla on istutettu syksyllä lähes sata riviä valkosipulia. Kukin rivi on parin sadan metrin mittainen, mikä tekee parikymmentä kilometriä aitoa lähiruokaa. Aikamoinen operaatio on tiedossa taas, kun sato valmistuu. Mannin tilan valkosipulit kulkevat käsityönä kuluttajan lautaselle. Lindqvist myy valkosipulinippuja REKO-lähiruokamyynnin kautta sekä toreilla ja tapahtumissa.
– Myyntimäärät vaihtelevat yhdestä nipusta joihinkin kiloihin asiakasta kohden, Lindqvist kertoo.
Kun hän lähtee kiertämään myyntipaikkoja, vakioasiakkaat tunnistavat hänet, tai ainakin hänen edustamansa tuotteen tuoksusta.
– Kerran Lahden torilla ihmeteltiin, että missä minä viivyn. Kun sitten avasin auton ovet, asiakkaat totesivat, että paikalla olen, Lindqvist nauraa.
Heikki Mäenrinta on jatkanut viljelemistä vanhempiensa kotitilalla Pukkilassa.
Mika Laine
Täällä Pukkilassa Mannin tilalla viljeltävä Allium sativum eli valkosipuli tai kansanomaisesti ilmaistuna kynsilaukka saa alkunsa syksyllä, jolloin istutetaan perunanistutuskoneen avulla nuo pitkät rivistöt odottamaan kevään kasvukautta ja kesällä korjattavaa satoa. Viljelys lannoitetaan syksyllä istutuksen yhteydessä sekä kahdesti kasvukauden aikana. Kuivina kesinä myös kastelu on tarpeen. Sadonkorjuun apuna käytetään tietynlaista auraa, jolla maa löystytetään ennen sipulien nostamista.
– Siemensipulin kynsien erottelu, istutus, kitkentä, kukkavarsien katkaisu, sadonkorjuu, lajittelu, kuivatus ja kauppakunnostus tapahtuvat käsityönä, Mäenrinta ja Lindqvist kertovat.
Jos ihan virallisia ollaan, niin emme nauti valkosipulin kynsistä, vaan turvonneista hankasilmuista ja paisuneesta lehtityvestä. Oli mitä oli, herkku on rantautunut Suomeen vuosikymmenten mittaan, ja sitä laitetaan lähes kaikkiin ruokiin. Pitsoihin, pastoihin, patoihin, keittoihin, leivonnaisiin ja raakana suoraan leivän päälle. Raaka valkosipuli kannattaa murskata veitsen lappeella olevalla terällä. Näin aromi pääsee parhaiten edukseen. Luonnollisesti Mäenrinta ja Lindqvist käyttävät viljelemäänsä herkkua koko ajan ruoassa. Jotain rajaa sentään on heilläkin.
– Emme laita valkosipulia jäätelöön tai puuroon, he sanovat.
Ihmisillä on vaihtelevia toiveita valkosipulinsa suhteen. Jotkut käyttävät yksikynsistä palluraa, toiset haluavat pienikyntisen sipulin. Joitakin harmittaa valkosipulin kynttä ympäröivän kalvon nyhtäminen irti. Silloinkin Mäenrinta ja Lindqvist neuvovat käyttämään veistä lappeellaan. Näin murskatessa myös kalvo irtoaa helpommin. He itse suosivat isokyntisiä valkosipuleita ruoanlaitossaan.
– Se varmaan johtuu siitä, että me käytämme valkosipulia niin paljon, Lindqvist huomauttaa.
Valkosipulin versot puskevat pintaan jo varhain keväällä.
Mika Laine
Alun perin valkosipuli on lähtöisin karuista oloista, kuten Siperiasta. Mäenrinta sanoo olevansa valkosipuliviljelijänä vielä aloittelija, sillä Mannin tilalta on saatu satoa vasta kahdeksana vuonna. Viljelty talvivalkosipuli on lajikkeeltaan Ljubasha, maultaan herkullinen ja hyvin talvehtiva lajike, joka puskee keväällä esiin suhteellisen varmasti. Maallikko voisi ajatella, että valkosipuli kuin valkosipuli, kyllä sen haistaa ja maistaa.
– Valkosipuleissa on maultaan ja voimakkuudeltaan erilaisia, vähän kuin omenalajikkeissakin, Lindqvist toteaa.
Valkosipulia tuodaan Suomeen muun muassa Kiinasta, Espanjasta, Intiasta ja Koreasta. Viljelijät kertovat tarjoavansa aitoa lähiruokaa, vaikka Mannin tilan valkosipulia myytäisiin Pohjois-Suomessa asti.
– Suomessa viljellään niin vähän valkosipulia, että kyllä se aina lähiruoaksi voidaan laskea. Toivoisinkin, että ihmiset kokeilisivat rohkeasti kotimaista valkosipulia. Verrattaessa juuri pellosta nostettua tuoretta valkosipulia Kiinasta tuotuun, makuelämys voi yllättää, Lindqvist sanoo.
Jos terveysvaikutuksia miettii, niin kyllä kannattaakin kokeilla. Valkosipulia on tutkittu paljon, ja sen terveysvaikutukset ovat mittavat. Valkosipuli sisältää muun muassa allisiinia, joka huoltaa verenkiertoelimiä. Siksi sen käyttäminen pitää kolesteroli- ja verenpainelukemat kurissa. Valkosipuli myös tukee ruoansulatusta ja tehostaa maksan ja haiman toimintaa.
Valkosipuli auttaa myös hengitystieongelmissa ja poistaa tukkoisuutta. Valkosipulin syöjän ihokin kiittää ja loistaa. Ja toki ihmekasvilla on myös maagisia vaikutuksia. Sen avulla on aikoinaan karkotettu vampyyreitakin. Nykyään valkosipulin avulla karkotetaan vain hirvikärpäsiä, mutta sen voimakkaan jälkituoksun takia mahdollisesti myös läheisiä ihmisiä.
– Oma valkosipulin käyttömme on niin jokapäiväistä, ettemme osaa ajatella sen vähentämistä vain sen takia, ettei joku mahdollisesti pidä sen tuoksusta, Eikä tuoksua voi millään konstilla estääkään, Mäenrinta ja Lindqvist sanovat.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Heikki Mäenrinta tutkii keväisiä valkosipulin versoja.
Mika Laine
SKEIPPI-TAHNA
» Skeippi (valkosipulin kukka- & kukkavarsi) on lyhyen sesongin juttu, paitsi jos pakastat niitä.
» 1 dl (rouhi)
» 1 ¼ dl öljyä
» 100 g skeippejä (rouhi)
» 1-2 rkl hunajaa
ja kaikki tehosekoittimella sekaisin.
Öljyn määrää säätämällä voit tehdä paksumpaa tai juoksevampaa tästä - tahnaa tai kastiketta.
Valkosipulista saa herkullista tahnaa ja pestoa leivän päälle.
Mika Laine
JÄMÄPOTUISTA VALKKARIPOTUT
» Kuullota pannulla öljyssä silputtu skeippi tai pari (myös lehdet käyvät). Lisää eiliset kypsät pikkuperunat tai isommat pilkottuina. Kuullota edelleen hetki, lisää kermaa ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Näin helposti hävikki on perunoista nitistetty, ja ihanat valkosipuliperunat odottavat syöjäänsä.
Valkosipulin versot puskevat pintaan jo varhain keväällä.
Mika Laine
VALKOSIPULIPASTA (4 ANNOSTA)
» Kuullota hetki kattilassa
» Kourallinen valkosipulin lehti- tai skeippisilppua
» 0,5 dl rypsiöljyä tai 50 g voita
Lisää
» 8 dl kana- tai kasvislientä (esim. vesi+1 liemikuutio)
Kun tämä alkaa kiehua, lisää
» 300 g kuivapastaa
Kun neste alkaa olla vähissä, lisää
» 2 dl kermaa tai kaurakermaa
» 30 g juustoraastetta tai varaa juusto ripoteltavaksi kuhunkin annokseen. Näin ohjeen saa pysymään halutessaan vegaanisena.
Mausta tarvittaessa suolalla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot