Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Anders Granfeltilla oli koko ajan ollut ajatus perustaa anniskeluravintola pienpanimotoiminnan kylkeen.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO, VANHA-PORVOO Vanhassa-Porvoossa alkoi vuoden 2022 pääsiäisen aikoihin toimia uusi pienpanimo, joka on siitä asti pikku hiljaa kasvattanut rooliaan kaupungin ravintolakentällä. Nyt pienpanimotoiminnassa on otettu jälleen uusi askel: Rihkamakadulle avattiin uusi, terassillinen panimobaari, jossa tarjoillaan suurimmaksi osaksi Vanhan Porvoon panimon omia tuotteita.
Yllätysavajaiset pitkään kaavaillulle paikalle
Idea terassillisen baarin perustamiseen oli muhinut taustalla jo toiminnan alkuajoista lähtien. Panimon edustalla sijaitsevassa hirsirakennuksessa vuosikymmeniä toiminut tapettiliike suljettiin vuoden 2022 lopulla.
– Koko ajan on ollut ajatuksena saada anniskelutoimintaa pienen panimon kylkeen. Se on kannattavuuden kannalta hyvin tärkeää. Kun tämä rakennus jäi silloin -22 loppuvuodesta tyhjilleen, tein heti sen päätöksen, että tähän tuodaan se panimobaari, kertoo Vanhan Porvoon panimo Oy:n toimitusjohtaja Anders Granfelt.
Kevään ja alkukesän aikana vanha hirsitalo kunnostettiin tarpeita vastaavaan kuntoon, mutta avajaiset saapuivat yllättäen. Viime viikon perjantaina toimintansa käynnistäneen anniskeluravintolan terassi oli pystytetty vain paria päivää ennen avajaisia ja sisätilojen sisustustoimet olivat käynnissä vielä tunti ennen ovien avaamista.
– Teimme tahallamme sellaisen "soft openingin", eli tätä ei markkinoitu juuri lainkaan, Granfelt selittää.
Vähäisestä markkinoinnista, pikaisista pystytystoimista ja epävakaisesta säästä huolimatta ihmiset olivat jo viime viikonloppuna löytäneet tiensä uuden äärelle.
Panimoravintolan tarjonnasta suurin osa on panimon omia tuotteita.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Baari korvaa panimon myymälän
Ennen panimobaarin perustamista tuotteita pääsi maistelemaan panimokierrosten yhteydessä tai useissa ravintoloissa, joissa panimon tuotteita myydään.
– Kun ihmiset käyvät syömässä Porvoossa, he kysyvät usein, mistä tätä saa. Nythän meillä on tämä kiva näyteikkuna tuotteillemme, Granfelt sanoo.
Tähän asti panimon kyljessä on suppeilla aukioloajoilla toiminut myymälä, jonka toiminnan uusi baari myös korvaa. Rihkamakadulla pääsee siis paitsi nautiskelemaan tuotteista paikan päällä, myös ostamaan niitä kotiin. Granfelt pohtii, että on hyvä asia, että panimorakennuksen pystyy nyt pitämään puhtaasti tuotanto- ja varastotilana.
– Toki järjestämme vielä panimokierroksia, että kyllä sinnekin pääsee sitten, hän lupaa.
Sisätilojen "kaurismäkeläistä" lisäosaa koristavat vanhat lehtileikekollaasit.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Vielä on kehitettävää
Granfelt kertoo, että baari kehittyy vielä tämänkin kesän aikana eteenpäin. Tavoitteena olisi saada terassialue maalattua mustaksi ja pystyttää sinne aurinkovarjoja. Myös pöytiä ja muuta kalusteistoa on olutpanijan mukaan tulossa lisää sekä sisä- että ulkotiloihin.
– Meillä aloitti myös uusi ravintolapäällikkö, Alexandra Grönqvist, jolla on vapaat kädet toiminnan kehittämiseen, hän selittää.
Jo alkuunsa ravintolan tilat ovat hyvin viihtyisät. Vanhassa hirsirakennuksessa on oma tuoksunsa, ja seinille on ripustettu sekä vanhaa maalaustaidetta että panimon etikettejä suunnittelevan Klaus Suhosen kasaamia lehtileikekollaaseja. Granfelt naurahtaa, että tiloihin 80-luvulla rakennettua, vanhan hirsitalon ilmeestä erottuvaa lisäosaa on jo ehditty kuvailemaan kaurismäkeläiseksi.
Tällä hetkellä kymmenestä hanasta kahdeksasta saa Vanhan Porvoon panimon tuotteita.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Paikallista ympäri vuoden
Vanhan Porvoon panimon visio on aina ollut hyvin paikallinen, ja Granfelt toivoo, että uusi panimobaari mahdollistaisi toiminnan paikallistamisen entisestään.
– Ideaalitilanteessa tuotteita ei tarvitsisi viedä Porvoon ulkopuolelle niin paljoa, hän haaveilee.
Paikallisuus näkyy panimoravintolassa luonnollisesti paikallistetussa tuotetarjonnassa. Baaritiskin takaa löytyy kymmenen hanaa, joista kahdeksan on tällä hetkellä pyhitetty omien tuotteiden kaatamiselle.
– Voi olla, että omien hanojen lukumäärä myös vaihtelee esimerkiksi saatavuuksien mukaan. Välillä sitten otetaan muualta, Granfelt selittää.
Rihkamakadulle avautuvalle terassille saa ottaa eväätkin mukaan.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Uudesta panimobaarista on vielä moneksi. Tällä hetkellä tiistaista lauantaihin avoinna olevan baarin sisätilat on tarkoitus pitää toiminnassa ympärivuotisesti, eli myös tuotteiden kotiin ostaminen on helpompaa kesän päätyttyäkin. Nopeasti käyntiin lähteneen toiminnan lähitulevaisuudessa ei näy hidasteita, ja terassikelejäkin riittää vielä pitkälle.
– Tämä tuli ehkä vähän nopeammin kuin olin ajatellut, Granfelt naurahtaa.
– Mutta ehkä hyvä niin. Nyt tämä on auki, ja vielä on kesää jäljelläkin.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot