Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistutti, että jatkuvasta riitelystä ei seuraa hyvää. – Keskinäisen luottamuksen pitää olla kunnossa, hän sanoi.
Mika Laine
PORVOO, KESKUSTA Porvoon yrittäjäyhdistyksen ja kaupungin johdon yhteiseen tapaamiseen kutsuttuna tänään keskiviikkona osallistunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitteli paikallismedialle listan asioista, jotka sitouttavat yrityksen paikkakunnalle.
Ensimmäisenä listalla on kotiseuturakkaus.
–?Yrittäjät hyvin usein haluavat toimia paikkakunnalla, jolla he ovat kasvaneet tai johon heillä on tunneside, joka voi olla puoliso tai jokin emotionaalinen syy, hän sanoi.
Toisena asiana Pentikäinen nostaa listalleen kuntajohdon aidon kiinnostuksen yrityksiä kohtaan.
Kolmantena on päättäjien keskinäinen luottamus, jolla hän tarkoittaa kunnan virkamiesjohdon, poliittisten päättäjien ja yritysjohdon keskinäistä yhteistyö.
–?Mitä parempi keskinäinen luottamus on, sen paremmin yhteistyö toimii paikkakunnan kehittämisen kannalta.
–?Jos on jatkuvaa riitelyä, siitä ei seuraa hyvää. Tällöin parhaat päättäjät lähtevät pois, kukaan ei viihdy kuntapolitiikassa ja yrittäjätkin miettivät, mihin lähteä. Tästä tiedän monta esimerkkiä Suomesta.
"Miten valjastaa yksityiset yritykset tuottamaan julkisia palveluita?"
Neljäntenä listalla on työvoiman saatavuus.
–?Iso kysymys on se, miten kaupunki, yritykset ja oppilaitokset pystyvät yhteistyössä varmistamaan osaavan työvoiman saatavuuden sekä huolehtimaan työvoiman ja yrittäjien jatkuvasta koulutuksesta.
Viidentenä Pentikäisen listalle nousee tilan antaminen yrittäjille.
–?Annetaanko tilaa paikallisille yrittäjille vai perustaako kunta yrityksen, kun tulee tarve tuottaa palveluita. Vai ruvetaanko miettimään sitä, että ostetaanko palveluita yksityisiltä yrityksiltä?, yrittäjäjärjestön nokkamies kysyi.
Pentikäinen palautti mieleen Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn (1917–1963) virkaanastujaisissaan pitämänsä puheen, jossa hän sanoi, että "liian usein kysytään, mitä yhteiskunta voisi tehdä meille, kun meidän pitäisi kysyä, että mitä me voisimme tehdä yhteiskunnalle".
–?Kysymyksen voisi kääntää niin, että liian usein me kysymme mitä julkinen sektori voi tehdä yrityksille. Meidän pitäisi paljon useammin kysyä sitä, mitä yritykset voivat tehdä kaikille kansalaisille.
Yrittäjäjärjestön nokkamies muistutti, että kyse on ihmisen mentaliteettiajatuksesta.
–?Meidän pitäisi miettiä, miten voisimme valjastaa yksityiset yritykset tuottamaan myös julkisia palveluita, Pentikäinen jatkoi.
Hyvä pöhinä, suvaitsevaisuus ja yrittäjyyskasvatus
Kuudentena Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja nostaa esille hyvän pöhinän ja asioiden sujuvuuden, jotka linkittyvät toisiinsa.
Seuraavana listalla on kohta, miten paikkakunnalla hoidetaan hankinta-asioita.
–?Tämä on tosi iso kysymys. Ovatko palvelut ja talous terveessä kunnossa? Onko verotus kunnossa?
–?Osataanko paikkakunnalla löytää omat erikoisvahvuudet sekä siedetäänkö erilaisia ihmisiä ja yrityksiä?
Pentikäinen muistutti myös suvaitsevaisuuden merkityksestä.
–?Onko suvaitsevaisuutta erilaisia kieliä kohtaan? Vallitseeko paikkakunnalla suvaitsevainen ja suvaitsematon ilmapiiri? Tämä on yleensä kaksikielisissä kaupungeissa vahvuus.
Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä Mikael Pentikäinen nostaa yrittäjyyskasvatukseen panostamisen eli miten luoda uutta paikkakunnalle uutta yrittäjäpolvea.
–?Tässä on tapahtunut valtavasti hyvää kehitystä viimeisten kymmenien vuosien aikana. Nuoriso haluaa yrittää tänä päivänä laajalti, mitä ei vielä viime vuosituhannella ollut ollenkaan, eikä edes 2000-luvun alussa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot