Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
PORVOO, KILPILAHTI Yksi maailman johtavista ympäristöratkaisujen toimittajista, porvoolaistaustainen Lamor Corporation Oyj, on rakennuttamassa muovinkierrätyslaitosta Porvoon Kilpilahteen.
Laitoksen peruskivi muurattiin tänään torstaina.
– Hyvä uutinen on se, että meillä – muun muassa Porvoossa – on kehitetty paljon innovaatioita, jotka tähtäävät muovijätteen pienentämiseen. Haasteena maailman markkinoilla sen sijaan on kuka pystyy sitä hyödyntämään; tällä hetkellä ei kukaan, Lamorin matkaa seurannut aiempi kauppa- ja kehitysministeri, kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) sanoi.
Hän ei kuitenkaan halua olla liian pessimistinen, vaan korosti muovinkierrätyksen maailmanlaajuista merkitystä.
Ensimmäisessä vaiheessa uuden laitoksen vuosikapasiteetti on 10 000 tonnia.
Kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) korosti muovinkierrätyksen maailmanlaajuista merkitystä, mutta muistutti siihen liittyvistä globaaleista haasteista.
Marko Wahlström
Lamorin hallituksen varapuheenjohtaja Fred Larsen (vas.) ja kehitysjohtaja Johanna Grönroos sekä Rosk'n Rollin toimitusjohtaja Vesa Heikkonen ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula vaihtoivat ajatuksia.
Marko Wahlström
Aikakapseli on osa laitoksen peruskiveä
Peruskiven muurausperinteen mukaisesti aikakapseliin sijoitettiin laajan todistajajoukon läsnäollessa muurauspäivänä ilmestynyt paikallinen sanomalehti ja samaisessa lehdessä aiemmin hankkeesta julkaistu uutinen, hanke-esittely, Suomessa käytössä olevia eurokolikoita ja -seteleitä sekä Lamorin logolla varustettu avainnauha.
Kehitysjohtaja Johanna Grönroos ruuvasi kannen visusti kiinni ja luovutti kapselin Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskosken haltuun. Kansanedustaja Ville Skinnari sai kunnian asettaa kapseli muurausalustana toimineen betonilieriön sisään.
– Nyt muurattu aikakapseli tulee olemaan osa laitoksen peruskiveä. Tämä ei ole teatteria, Grönroos evästi muuraustilaisuuteen osallistuneita kansainvälisiä vieraita.
Muovinkierrätyslaitos sijoittuu jätehuoltoyhtiö Rosk'n'Rollin omistaman materiaalikeskuksen eli Kilken alueelle.
Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula heitti myös kauhallisen laastia peruskiveen. Lamorin hallituksen varapuheenjohtaja Fred Larsen (vas.), Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski ja kansanedustaja Ville Skinnari seurasivat.
Marko Wahlström
"Kilpilahdesta kansallisen kilpailukyvyn peruspilari"
Peruskivenmuuraukseen osallistui Kilpilahdessa 50-henkinen juhlaväki. Paikalla oli hankkeen keskeisiä sidosryhmiä: laitoksen teknologiatoimittajat, raaka-ainetoimittaja, lopputuotteen ostaja ja materiaalikeskuksen edustaja.
Tilaisuudessa oli myös laaja joukko Lamor Corporation Oyj:n ja Resiclo Oy:n hallitusten ja johdon edustajia sekä projektin avainhenkilöitä.
Juhlahetkeä läsnäolollaan kunnioittanut Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula korosti, että hanke on niin Porvoolle kuin kansallisesti merkittävä.
– Kilpilahden merkitys Suomelle ja erityisesti Porvoolle on ollut vuosikymmeniä äärimmäisen tärkeä. Nyt, kun globaali vihreä siirtymä ja sen murros konkretisoituu aidosti kiviksi; tekemiseksi ja teknologioiksi, Näin Kilpilahden yritysten rooli on muuttunut entistä strategisemmaksi ja kansallisen kilpailukyvyn yhdeksi peruspilariksi.
Kilpilahteen alkaa rakentua muovin kemiallisen kierrätyksen laitos, josta tulee Suomen ensimmäinen teollisessa mittakaavassa uusioöljyä tuottava laitos. Se sijaitsee Kilke-materiaalikeskuksen alueella.
Marko Wahlström
"Kilpilahdella kokonaisvaltainen merkitys Porvoolle"
Ujula iloitsi Kilpilahden kehittymistä kiertotalouden eurooppalaiseksi edelläkävijäksi.
– Se on rakentunut vahvalla yhteistyöllä, eikä ole ollut sattumaa. Vahvan porvoolaisen taustan omaava Lamorin investointi on osa tuota tarinaa. Työtä on tehty Kilpilahden ekosysteemissä määrätietoisesti useita vuosia ja vuosikymmeniä.
Porvoon kaupunki on tunnistanut strategiassaan Kilpilahden kokonaisvaltaisen merkityksen alihankintaketjuineen kaupungin tulevaisuudelle erittäin keskeiseksi.
– Toki, kun Lamorin halu tehdä tällainen transformaatio, niin kaikilla niillä asioilla, joilla kaupunki voi tukea, niin mielellään olemme mukana jatkossa.
– Welcome! laitokselle maan vuokranneen Rosk'n Rollin toimitusjohtaja Vesa Heikkonen toivotti Lamorin tervetulleeksi Kilkkeeseen.
Marko Wahlström
Rosk'n Roll luo kiertotalouden keskuksia toimijoille
Kahdentoista uusmaalaisen kunnan omistaman jätehuoltoyhtiö Rosk'n Roll Oy:n toimitusjohtaja Vesa Heikkonen toivotti uuden laitoksen tervetulleeksi yhtiön materiaalikeskuksen alueelle.
– Pyrimme luomaan kiertotalouden keskuksia, joihin alan toimijoiden on helppo sijoittua ja investoida toimialaa edistäviin laitoksiin, hän sanoi.
Kilken alue on suuruudeltaan noin 50 hehtaaria.
– Vapaana on vielä noin 20 hehtaaria, vuokraisännäksi itseään tituleerannut Heikkonen vinkkasi.
– Good luck! (lykkyä tykö), Lamorin perustaja, yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Fred Larsen tuumasi heittäessään kauhallisen laastia peruskiven päälle. Kansanedustaja Ville Skinnari seuraa vierellä. Taustalla Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski.
Marko Wahlström
Rakennustyöt alkavat parin viikon kuluttua
Muovinkierrätyslaitoksen tontti on valmisteltu rakentamista varten, ja rakennustyöt pääsevät vuoden ennakkosuunnittelun jälkeen vauhtiin parin viikon kuluttua.
– Esikäsittelyn ja termokemiallisen prosessin teknologiat asennetaan ensi keväänä, ja laitoksen käyttöönoton arvioidaan ajoittuvan ensi heinäkuulle Lamorin operatiivinen johtaja Johan Grön kertoi.
Laitoksen rakennuttaa ja sitä operoi Lamor Recycling Oy, joka on Lamorin ja Resiclo Oy:n perustama hankeyhtiö. Teknologiatoimittajat ovat virolainen TB Solutions ja italialainen Promeco S.p.a.
– Meillä on pitkä kokemus eri alojen parhaiden teknologioiden yhdistämisestä esimerkiksi erityyppisissä kansainvälisissä jätteenkäsittelyhankkeissamme, Grön jatkoi.
Laitoksessa on kaksi pääprosessia: muovi prosessoidaan esikäsittelyssä sopivaksi syötteeksi, jonka jälkeen se siirtyy termokemialliseen prosessiin. Siinä materiaali käsitellään hapettomassa tilassa, jonka jälkeen nestemäinen aine prosessoidaan ja toimitetaan jatkojalostettavaksi muovintuotantoon sopivaksi raaka-aineeksi.
Toimitusjohtaja Mika Pirneskoski tyytyi heittämään yhden kauhallisen. Kansanedustaja Ville Skinnari lappasi kolme kauhallista laastia nopein ottein ennen kuin entoi kauhan Pirneskoskelle.
Marko Wahlström
Shell ostaa lopputuotteen Porvoon laitokselta
Ensimmäiset pisarat lopputuotetta eli kierrätysmuovista valmistettua öljyä toimitetaan vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla.
Laitoksella muovijätteestä syntyvää nestettä voidaan käyttää uuden muovin valmistuksessa neitseellisen öljyn tavoin. Se soveltuu moniin käyttötarkoituksiin, joihin mekaanisesti kierrätetyt muovigranulaatit (muoviryyni) eivät sovi: näitä ovat esimerkiksi täydellistä hygieniaa vaativat ruokapakkaukset.
Tuote myydään Shellille, joka jatkojalostaa siitä muovinvalmistukseen sopivaa raaka-ainetta. Tuotteesta valmistettujen pakkausten loppukäyttäjiä tulevat olemaan muun muassa kulutustavaroita valmistavat yhtiöt.
– Shell on innoissaan aloittaessaan yhteistyön Lamor Recyclingin kanssa. Sopimus tukee strategiaamme toimittaa asiakkaillemme enemmän kiertotalouteen perustuvia kemikaaleja, markkinointijohtaja Danielle Ebentreich totesi.
Sopimus Lamor Recyclingin kanssa on Shellille yksi askel yhtiön pyrkimyksissä edistää kannattavaa muovin kiertotalouden kehittämistä Euroopassa.
Skool! Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski nosti maljan tulevalle laitokselle.
Marko Wahlström
Kilpilahden laitos toimii pilottina
Kilpilahden laitos toimii pilottina ja mallilaitoksena, jonka avulla Lamor Corporation Oyj tavoittelee osallistumista globaalin muovihaasteen ratkaisemiseen omalta osaltaan.
– Tavoitteenamme on saavuttaa 100 000 tonnin portfolio muovin kemiallisessa kierrätyksessä vuoden 2026 loppuun mennessä, toimitusjohtaja Mika Pirneskoski kertoi.
Muovihaaste on globaalissa mittakaavassa valtava: maailmassa tuotetusta 8,3 miljardista muovitonnista vain yhdeksän prosenttia on kierrätetty.
– Haluamme kasvattaa kierrätetyn muovin osuutta ja vähentää luontoa saastuttavan muovijätteen määrää.
Muovin kemiallisen kierrätyslaitoksen rakennuttaminen on Lamorille looginen askel kohti puhtaampaa huomista.
– Aloitimme toimintamme neljä vuosikymmentä sitten öljyntorjuntateknologian kehittäjänä, jonka jälkeen olemme laajentuneet jätteen- ja vedenkäsittelyyn sekä maaperän ennallistamiseen. Nyt aloitamme muovijäteongelman ratkaisun kestävällä tavalla, Pirneskoski jatkoi.
FAKTA
Lamor Corporation Oyj
» Lamor on yksi maailman johtavista ympäristöratkaisujen toimittajista.
» Työllistää yli 500 työntekijää yli 20 maassa.
» Vuonna 2022 liikevaihto oli 128 miljoonaa euroa.
» Lamorin osake on listattu Nasdaq Helsingin ylläpitämällä Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalla.
//Uutista päivitetty 1.9.2023 kello 12.03: Jutun kuvateksteissä esiintyvä Fred Larsen ei ole Lamorin johtoryhmän jäsen, vaan yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot