Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Lapinjärvellä lapsen oikeuksien yleisperiaatteet on sisällytetty valtaosaan kunnan ohjaavista asiakirjoista ja Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttaminen on kirjattu kuntastrategiaan. Kuvituskuva.
Depositphotos
LAPINJÄRVI Suomen UNICEF myönsi 5. joulukuuta 2024 Lapinjärven kunnalle ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lapsiystävällinen kunta -työn Lapinjärven kunta aloitti vuonna 2020. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta. Lapinjärven kunta on 34. kunta, jolle Suomen UNICEF on myöntänyt Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.
Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Se auttaa kuntaa turvaamaan hyvän lapsuuden erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville lapsille. Suomesta mallissa on mukana tällä hetkellä 59 kuntaa, ja se tavoittaa 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin
– Lapinjärvellä tehty työ on tuottanut pysyviä muutoksia kunnan toimintaan sekä tuloksia lapsille ja nuorille. Koko kunta on ollut edistämässä Lapsiystävällinen kunta -työn toteutumista. Jatkamme ilolla yhteistyötä Lapinjärven kanssa, sanoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Elina Sirén.
Tunnustus ei tarkoita, että työ lapsen oikeuksien hyväksi olisi Lapinjärvellä valmis, vaan kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä ja lapsen oikeuksien toteuttamista.
Suomen UNICEF kannustaa Lapinjärven kuntaa kiinnittämään jatkossa huomiota muun muassa niihin kunnan palveluihin, joissa ei vielä koota lasten näkemyksiä ja palautetta järjestelmällisesti ja kehittämään palautteenkeruuta yhdessä lasten kanssa. Kuntavaalien lähestyessä on erittäin tärkeää varmistaa, että henkilöstön ja luottamushenkilöiden perehdytys lapsen oikeuksiin toteutuu järjestelmällisesti. Lapinjärven kuntaan on laadittu lapsivaikutusten arviointi -ohjeistus, joka on pilotoitu yhdellä toimialalla. Jatkossa on tärkeää varmistaa, että lapsivaikutusten arviointi -ohjeistus toimeenpannaan ja jalkautetaan kaikilla kunnan toimialoilla, kunnan tiedotteessa todetaan.
Kehittäminen jatkuu
Lapinjärven kuntaan on luotu osana Lapsiystävällinen kunta -toimintaa osallisuusmalli, jonka koordinointi-, toteutus- ja seurantavastuut tulee myös jatkossa varmistaa.
Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Tiia Gustavson toteaa, että jatkotyöskentelyn kohteena tulee tunnistaa vielä nykyistä paremmin kunnan haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret ja varmistaa, että myös heidän osallisuutensa toteutuu, esimerkiksi harrastamisessa ja liikkumismahdollisuuksissa.
– On hienoa, että Lapinjärven kunta sai UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus on osoitus ja kiitos määrätietoisesta työstämme lasten asioiden edistämisessä. Tästä on hyvä jatkaa strategiamme mukaisesti lapsiystävällisen kunnan kehittämistä, Lapinjärven kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto toteaa.
Suomen UNICEF kiittää Lapinjärven kuntaa erityisesti seuraavista asioista kunnan Lapsiystävällinen kunta -työssä:
» Lapsen oikeuksien yleisperiaatteet on sisällytetty valtaosaan kunnan ohjaavista asiakirjoista ja Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttaminen on kirjattu kuntastrategiaan.
» Kunnassa on tehty linjauspäätös lapsivaikutusten arvioinnin systemaattisesta toteuttamisesta, luotu lapsenoikeusperustainen lapsivaikutusten arviointi -ohjeistus päätöksenteon valmisteluun sekä perehdytetty ja koulutettu valmistelijoita ja luottamushenkilöitä lapsivaikutusten arviointiin.
» Kuntaan on luotu osallisuusmalli ja kehitetty pysyviä rakenteita lasten ja nuorten osallisuuden ja palautteenkeruun vahvistamiseksi. Kuntaan on esimerkiksi perustettu lapsiparlamentti ja nuorisovaltuusto. Lisäksi nuorisotyössä toteutetaan järjestelmällistä palautteenkeruuta nuorilta, ja lasten näkemyksiä kootaan lukuisissa säännöllisissä kyselyissä. Kunnan nettisivuille on avattu oma palautekanava lapsille ja nuorille.
» Koulukuljetukset on järjestetty alusta alkaen siten, että ne mahdollistavat koulukuljetusten piirissä olevien oppilaiden osallistumisen harrastuksen Suomen mallin kerhotoimintaan.
Kunnassa työ lapsen oikeuksien hyväksi jatkuu.
Kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto iloitsee Suomen UNICEFin myöntämästä tunnustuksesta.
Arkisto/Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot