Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
OK Trianin järjestämän Jukolan varajohtaja Jari Johansson (vas.) ja pääsihteeri Heidi Liljeström sekä seuran puheenjohtaja Jeannette Aumo ja Jukolan kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen iloitsivat yhdessä Porvoon kaupungin myöntämästä Porvoo-mitalista.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Ensimmäinen Porvoo-mitali on myönnetty itäuusmaalaiselle suunnistusseura OK Trianille. Kunnianosoitus luovutettiin seuran edustajille Porvoon kaupungintalon valtuustosalissa järjestetyssä tilaisuudessa maanantaina.
– Porvoossa on huomattu se työ, mitä OK Trian tekee. Työ, jossa yhteistyöllä on tärkeä rooli, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi (kok.) sanoi luovuttaessaan mitalin.
Kaupunki haluaa strategiansa mukaan olla suosituin kotikaupunki, paras arkenakin, tarjota kaupunkielämän sykettä ja olla ilmastotekojen kaupunki.
– Hiiliviisas Jukola oli jotain ainutlaatuista ja olemme saaneet siitä ehkä positiivista Porvoonkin imagolle. Meidän tavoitteena on pitää kiinni Porvoon ilmastotavoitteista.
Palkintoperusteluissa todetaan muun muassa, että suunnistusseura onnistui viemään läpi viime kesänä valtakunnallisen suurtapahtuman, joka toi yhden viikonlopun ajaksi Porvooseen noin 50 000 ihmistä.
– Tapahtuma loi suuntaviivoja sille, kuinka vastaavanlaisia massatapahtumia voidaan jatkossakin toteuttaa kestävällä tavalla. Lisäksi seura sai tapahtumaa toteuttamaan suuren joukon vapaaehtoisia ja loi hienoa yhteisöllisyyttä, kaupunginhallitus perusteli valintaansa.
– Jukola-suunnistustapahtuma oli todellinen tapahtuma, joka vaati paljon talkootyötä. Yhteistyöllä loitte melkoisen tapahtuman Porvooseen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi sanoi.
Marko Wahlström
– Neljä porvoolaista taiteilijaa kutsuttiin kilpailuun muotoilemaan uutta porvoolaista mitalia. Heille annettiin mahdollisuus tehdä pienoisveistos perinteisen mitalin sijaan, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman kertoi.
Marko Wahlström
Kukitusseremonia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi (vas.), ma. vapaa-aikajohtaja Minna Särelä, vt. kaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz ja kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman jakoivat onnittelukukat Porvoo-mitalin saajille.
Marko Wahlström
Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi luovutti Porvoo-mitalin OK Trianin järjestämän Jukola-suunnistusviestin kilpailunjohtaja Kalevi Iloselle. Vierellä seuran puheenjohtaja Jeannette Aumo.
Marko Wahlström
Paula Salmela muotoili Pyörre-mitalin
Kaupunginhallitus valitsi mitalin saajan porvoolaisten antamien ehdotusten joukosta. Kaupunkilaiset saivat ehdottaa saajaa avoimella verkkolomakkeella lokakuussa. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 28 kappaletta.
Mitali on kuvanveistäjä Paula Salmelan (s. 1965) suunnittelema "Pyörre – Virveln".
– Kaupunki päätti viime vuoden puolella kutsukilpailuna kutsua neljä porvoolaista taiteilijaa muotoilemaan uutta porvoolaista mitalia. Heille annettiin mahdollisuus tehdä pienoisveistos perinteisen mitalin sijaan, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman kertoi.
Mitali on valmistettu pronssista. Pyörteen muodolla taiteilija haluaa viitata virtaavan veteen, joka hänen mielestään vahvasti yhdistyy Porvoonjokeen sekä kaupunkia ympäröiviin järviin, mereen, luontoon ja ympäristöön.
Salmelan mukaan "vesi on elämän edellytys ja alati virtaa vesi muistuttaa meitä liikkeestä ja ajan pysyttämättömyydestä". Mitalin muotokielessä voi nähdä myös Porvoon vaakunassa esiintyvään C-kirjaimeen (castrum, linna).
Porvoo-mitali myönnetään kunnianosoituksena porvoolaiselle, joka on ansiokkaasti toiminut Porvoon hyväksi tai tehnyt Porvoota tunnetuksi työllään. Mitali voidaan myös myöntää usealle henkilölle tai porvoolaiselle yhteisölle. Mitali jaetaan kerran vuodessa ja on tunnustus tehdystä työstä.
Porvoo-mitali on jaettu edellisen kerran 10 vuotta sitten.
Kuvanveistäjä Paula Salmelan muotoileman Porvoo-mitalin voi asettaa pöydälle vaakasuoraan tai kääntää pystyyn.
Marko Wahlström
Skåål! OK Trianin järjestämän Jukolan varajohtaja Jari Johansson (vas.) ja pääsihteeri Heidi Liljeström sekä seuran puheenjohtaja Jeannette Aumo ja Jukolan kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen skoolasivat Porvoo-mitalilleen.
Marko Wahlström
– Jätti-iso pyörre alkoi monta vuotta sitten, OK Orientin hallituksen puheenjohtaja Jeannette Aumo sanoi.. Vierellä kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen.
Marko Wahlström
Jeannette Aumo: "Koko Jukola oli jätti-iso pyörre"
Suunnistusseura OK Trianin puheenjohtaja Jeannette Aumo kiitti Porvoon kaupunkia suuresta kunnianosoituksesta.
– Koko Jukola-projekti oli jättisuuri pyörre, joka alkoi jo monta vuotta sitten. Se, miksi onnistuimme, oli niin seurassa vallitsevan yhteistyön kuin mittavan talkootyön ansiota.
Jukolan suunnistustapahtumaa Porvoon Epoossa oli luomassa noin 1 500 talkoolaista.
– Myös sää oli onnistuneen tapahtuman puolella, Aumo kiitteli.
Kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen korosti, että OK Trianin väki ei pelästynyt järjestelyitä missään vaiheessa.
Marko Wahlström
"Kaupungin sitoutuminen takasi järjestelyoikeudet"
Kilpailunjohtajana toiminut Kalevi Ilonen sanaili joutuneensa syntymään Jukolaa varten.
– Ensimmäinen Jukola järjestettiin vuonna 1949. Tämä oli se kohtalo, jonka johdosta jouduin (pääsin) kilpailunjohtajaksi, vuonna 1948 syntynyt loviisalaismies hymähti.
Ilonen korosti, että ison urheilutapahtuman järjestäminen vaatii yhteisvoimaa ja uskallusta.
– Emme pelästyneet missään vaiheessa. Kaikilla, jotka olivat sitoutuneet järjestelyihin, oli pitkäaikainen kokemus useiden mittavien kilpailuiden järjestämisestä. Kaikilla oli taustalla myös pitkä osallistujakokemus Jukolasta.
Kilpailunjohtaja halusi erityisesti nostaa yhteistyön Porvoon kaupungin kanssa.
– Jos kaupunki ei olisi sitoutunut järjestelyihimme, emme olisi saaneet kilpailun järjestelyoikeutta. Se oli ensimmäinen asia, joka antoi meille perustuksen.
Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo toi Jukolan metsäkirkossa esille, että hänellä oli tilaisuudessa hyvä mieli – kiitos hyvän ilman.
– Olen käynyt lähes 30 vuotta pitkien lenkkieni aikana Loviisan kivikirkolla kesäisin – ja uimassa. Se on kannattanut, sillä kovan työn tuloksena saimme hyvän ilman, Ilonen kuvaili tehtyä työtä.
– Jukola-suunnistusviestin järjestäminen oli hauska, mutta raskas prosessi. Suurella ilolla ja kiitoksella otan vastaan palkinnon. Tämä merkitsee meille todella paljon: ei voittaa, vaan tulla huomatuksi, että olemme tehneet jotain tärkeää Porvoon eteen, mikä on ollut meidän tavoite, Jukolan varajohtaja Jari Johansson kiitti vierellään pääsihteeri Heidi Liljeström.
Marko Wahlström
Hiiliviisas Jukola jatkaa kulkuaan maailmalla
Kilpailun järjestelyiden aikana yhteiskunnassa vallitsi taloudellisesti haastavat ajat. Hiiliviisaus-ratkaisun avulla OK Trian sai mukaan koko joukon innokkaita tukijoita ja asiaan sitoutuneita tahoja.
– Hiiliviisas-ajatus jatkaa elämäänsä tapahtumamme jälkeen. Siitä on tehty käsikirja suomeksi ja nyt myös englanniksi. Ruotsinkieliseen versioon haetaan parhaillaan rahoitusta. Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) ottaa mallin käyttöönsä, joten jatkossa kansainväliset suunnistuskilpailut pohjautuvat Porvoossa jo käytössä olleeseen tapaan, varajohtaja Jari Johansson kertoi.
Suunnistusseura OK Trian perustettiin vuonna 2014.
– Perustamisen strategiset tavoitteet oli yhdistää kolme aiemmin keskenään kilpailutta suunnistusseuraa tekemään yhteistyötä ja saada aikaan yksi seura, mikä onnistui hyvin, Johansson jatkoi.
Toinen iso tavoite oli järjestää Jukolan viesti.
– Parasta Jukolassa olivat ihmiset. Ilman näitä ihmisiä ja talkoolaisia, kaupungin edustajia ja yhteistyökumppaneita tapahtuma ei olisi vain onnistunut.
– Tämä on ihmisten välistä toimintaa, mikä auttaa silloin, kun menee oikein huonosti ja taputtaa, kun menee hyvin. Jukola oli kuin J.R.R. Tolkienin tarinaan perustuva Hobitti-trilogia. jossa oli Gandalf ja 13 kääpiötä, hän totesi ja viittasi Jukolan kilpailunjohtajaan ja valiokuntiin.
OK Trian palkittiin viime joulukuussa myös Porvoon kaupungin vuoden 2023 liikuntapalkinnolla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot