Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
KAUPALLNEN YHTEISTYÖ | Itä-Uudenmaan Keskustan aluevaltuutetut puolustavat lähipalveluja ja yhdenvertaisia palvelumahdollisuuksia kaikille, asuinpaikasta riippumatta.
Varavaltuutettu Nina Pauloaho, Porvoo
Varavaltuutettu Nina Pauloaho, Porvoo: ”Monissa leikkauksissa liikumme vaarallisella alueella”
”Hyvinvointialueen leikkaukset alkavat näkyä salakavalasti. Niitä ei välttämättä huomaa ennen kuin itse tarvitsee palvelua, jota ei enää olekaan.
Porvoossa palvelupisteet säilyvät, vaikka täälläkin tehdään monia muutoksia. Muita kuntia koskevat lakkauttamispäätökset pidentävät Porvoon hoitojonoja.
Kahden alakouluikäisen lapsen äitinä ja alakoulun opettajana olen etenkin huolissani siitä, että lapsilta leikataan mm. suunterveydenhuollosta. Kun tarkastuksia poistetaan, millaisia pommeja lasten suissa alkaa muhia?
20–25-vuotiaille annetun maksuttoman ehkäisyn lakkautus olisi ollut kuin huono vitsi. Abortit tulevat yhteiskunnalle kalliimmaksi.
Myös vuosikymmenten yhteistyötä seurakunnan kanssa haluttiin kaventaa. Seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus on tarjonnut maksutonta apua parisuhdehaasteisiin ja elämän kriisitilanteisiin ja asiakaslistat ovat olleet täynnä. Nyt siitä aiottiin luopua, mikä olisi ollut perheiltä pois.
Olen huolissani siitä, miten pidämme palvelulupauksista kiinni. Mistä saa keskusteluapua? Pääseekö potilas ajoissa hoitoon? Kun ennaltaehkäisevistä palveluista luovutaan, on vaarana, että ongelmat jäävät tunnistamatta, vakavammat taudit jäävät kytemään ja lopulta hoitamisen kustannukset vain nousevat. Monissa leikkauksissa liikumme vaarallisella alueella.
Vaikka Porvoossa ns. seinät pysyvät paikoillaan, myös meillä saa koko ajan olla barrikadeilla. Sairaalamme kohtalo on ollut useaan otteeseen vaakalaudalla.
Ensimmäistä kertaa olen miettinyt, voinko luottaa, että saamme apua julkiselta puolelta. Tuleeko perheeni hankkia sairasvakuutukset ja kääntyä yksityisen terveydenhuollon puoleen? Olemmeko Suomessa menossa sille tielle?
Sote-uudistus oli pakko tehdä, mutta siirtymäajalle näen vain yhden vaihtoehdon: lisärahoituksen ottamisen. Muuten meille kertyy hoitovelkaa ja pahoinvointi lisääntyy.”
Keskustan ryhmän puheenjohtaja Kristian Forsman, Myrskylä
Keskustan ryhmän puheenjohtaja Kristian Forsman, Myrskylä: ”Ajanvaraukseton vastaanotto on osoittanut toimivuutensa”
”Myrskylän sote-palvelut ovat valitettavasti huonontuneet uudistuksen jälkeen. Esimerkiksi walk in -systeemi, jossa asiakas pääsi aamupäivisin hoitajavastaanotolle matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta, oli hyvä.
Hoitajalta sai useimmiten avun, ja tarvittaessa hoitaja konsultoi lääkäriä tai ohjasi potilaan eteenpäin lisätutkimuksiin. Käytännössä vastassa oli asiantunteva hoitaja-lääkäri-pari.
Hyvinvointialueiden myötä ajanvaraukseton vastaanotto ja lääkärin vastaanotto lopetettiin taloustilanteeseen vedoten.
Hyvinvointialueen digivastaanotot toimivat toki vähän samalla tavalla. Potilaan ottaa ensin vastaan hoitaja, joka on sitten yhteydessä lääkäriin ja lähettää potilaan tarvittaessa hänen vastaanotolleen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen HyVä-digi-vastaanottopalvelua kannattaakin ehdottomasti käyttää mahdollisimman paljon.
Ideaalitilanteessa Myskylässä olisi jatkossa hoitaja-lääkäri-tiimi, kuten ennen uudistuksia. Koska Myrskylä on pieni, lääkärille ei ole tarvetta joka päivä, kaksikin päivää viikossa riittäisi.
Olisi tärkeää, että fyysinen vastaanottopalvelu Myrskylässä jatkuisi, ja täällä pääsisi mm. näytteenotolle, neuvolaan ja rokotuksiin.
Valtuutettu Sanna Kurki, Askola
Valtuutettu Sanna Kurki, Askola: ”Askolalaisille pitää turvata samat palvelut kuin muillekin"
”Mäntyrinne on vaarassa sulkeutua. Sen myötä Askolassa ei olisi enää vanhusten tehostetun palveluasumisen vaihtoehtoja – ei edes yksityisiä.
Mäntyrinteen sulkemiselle on annettu perusteiksi sen huonokuntoisuus sekä se, ettei se enää täytä nykystandardeja. Toisaalta rakennusta on laajennettu ja remontoitu, nyt odotamme hyvinvointialueen päätöstä rakennuksen kohtalosta.
Kunta on ehdottanut myös uusien tilojen rakentamista, mutta ehdotukseen ei ole vastattu.
Vaikka tällä hetkellä paikkoja olisi liikaa suhteessa nykyiseen tarpeeseen, ikäihmisten määrä kasvaa tulevaisuudessa, ja lisäpaikoille tulee varmasti tarvetta.
Pahimmassa tapauksessa Askolan ikäihmiset hajautetaan ympäri Itä-Uuttamaata. Herää kysymys, onko tämä tasa-arvoista ja voidaanko kielelliset oikeudet taata kaikille?
Askolalaisille pitää turvata samat palvelut kuin muillekin. Vaihtoehtoina on nykyisen Mäntyrinteen remontoiminen, uuden yksikön rakentaminen tai palvelujen ostaminen yksityiseltä toimijalta, joita ei tällä hetkellä Askolassa ole. Mäntyrinteen sulkeminen olisi liian hätiköity ratkaisu.”
Varavaltuutettu Anne Penninkangas, Lapinjärvi
Varavaltuutettu Anne Penninkangas, Lapinjärvi: ”Sote-piste on tärkeä kuntalaisille”
”Lapinjärvi on ollut kotipitäjäni viimeiset 34 vuotta. Suurimman osan tästä ajasta kunnassa on toiminut sekä yksityislääkäri että julkinen terveyskeskus. Äitiys- ja lastenneuvola, terveyshuolet ja rutiinitoimenpiteet on saanut hoidattaa lähellä.
Nyt on synkkiä pilviä kerääntynyt kuntalaisille tärkeän asian ympärille. Ikäihmisten on ollut helppo kääntyä tutun hoitajan puoleen puhelimitse tai käymällä läheisellä terveysasemalla. Tiedot ovat kyllä netissä, mutta aivan kaikki eivät hallitse tietotekniikkaa.
Lapsiperheet kärsivät, jos lasten ensimmäiset kuusi vuotta sisältävät neuvola- ja lääkärintarkastukset ohjattaisiin muualle. Lasta odottava miniäni ja nuoret ihmiset arvostavat sitä, että perheen perustaminen maaseudulle onnistuu ilman, että perheiden on haettava sote-palvelut yhä kauempaa.
Lapinjärven sote-aseman lakkautus merkitsisi sitä, että lääkäriin ei hakeuduta riittävän ajoissa tai sitten ajetaan Porvoon päivystykseen, jossa jonot voivat olla epäinhimillisiä. Luultavasti yhä useampi joutuisi suoraan erikoisairaanhoidon pariin.
Toivon, että sote-uudistus ei tarkoita pienten maaseutukuntien palvelujen alasajoa, vaan ihan kaikkien suomalaisten sote- ja pelastuspalvelujen säilyttämistä ja parantamista asuinpaikasta riippumatta!”
Valtuutettu Matti Pirhonen, Pukkila
Valtuutettu Matti Pirhonen, Pukkila: ”Sote-palvelujen pitäisi olla asiakaslähtöisiä, ei vain keskittämistä”
”Sote-uudistuksen tavoitteena oli yhdenvertaiset lähipalvelut kaikille kansalaisille. On ollut pettymys, että lähipalveluja halutaan edelleen leikata pieniltä kunnilta säästöjen nimissä. Säästöjä voisi löytää enemmän hallinnon karsimisesta, sillä Itä-Uudellamaalla on enemmän hallintoa suhteessa suurempiin alueisiin.
Sote-palvelujen pitäisi olla asiakaslähtöisiä, ei vain keskittämistä. Itä-Uudenmaalla asukkaille luvattiin, että palvelut säilyisivät ja paranisivat, mutta niitä on leikattu. Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan säästöjen kokonaissummaksi esitettiin noin 550 000 euroa, mutta tämä ei ratkaise budjetin vajetta. Säästöt vaikeuttavat erityisesti ikäihmisten hoitoon pääsyä.
Itä-Uudenmaan pienten kuntien asukkaat maksavat hyvinvointialueiden alijäämiä kuljetuspalveluista ja yksityisistä kyydeistä aiheutuvilla kuluilla. Kela-kuljetukset tulisi siirtää hyvinvointialueiden vastuulle, mikä järkeistäisi ja tehostaisi toimintaa.
Keskustan aluevaltuustoryhmä tekee töitä, että lääkärien ja hoitajien vastaanotot säilytetään pienilläkin paikkakunnilla.”
Sote-uudistuksen tavoitteena on luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot