Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
PORVOO, KESKUSTA Filippiläinen kulttuuri ei ole monelle suomalaiselle vielä tuttua. Nyt siihen on mahdollisuus tutustua Porvoon keskustassa makuelämyksien kautta; autenttisen filippiiniläisen keittiön antimia tarjoava Tropa's Hub avattiin Mannerheiminkadulle.
Intohimosta unelmaksi, unelmasta tavoitteeksi
Tropa's Hubin yrittäjäpariskunta Dennis ja Judith Margate muutti Porvooseen kolme vuotta sitten. Jo hetken Suomessa asunut Dennis aloitti silloin Porvoon Bistro Sinnessä sous-kokkina palkitun Simona Milazzon mentoroimana. Ravintola-alalla ympäri maailmaa työskennellyt kokki oli haaveillut oman ravintolan perustamisesta jo vuodesta 2002, jolloin hän otti ensiaskeleensa keittiötyöntekijän kengissä.
– Heti, kun aloin työskennellä ravintola-alalla, siitä tuli intohimoni. Intohimosta tuli unelma, ja unelmasta tavoite. Ja nyt olen saavuttanut sen, hän kertoo.
– Sen saavuttaminen ei ollut helppoa. Varsinkin, kun olemme tulleet ulkomailta, emmekä puhu suomea, Judith lisää.
Suomen kielen opetteleminen on pariskunnan saavutettavien asioiden listalla. Suomessa asumisensa aikana he ovat molemmat oppineet ymmärtämään kieltä vähän, mutta sen puhuminen ei vielä luonnistu.
– Yritämme parhaamme, Judith naurahtaa.
Mannerheiminkadulla sijaitsevassa ravintolassa on jo ihan sen alkumetreillä ollut vilinää. Maanantaisin ravintola on suljettu.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Kaksin riittää hommaa
Toistaiseksi pariskunta pyörittää ravintolaa kaksin. Kuutena päivänä viikossa avoinna olevan ravintolan parissa saakin työskennellä hihat heiluen aamusta iltaan.
– Tulemme tänne kuudelta aamulla ja lähdemme kymmeneltä illalla. Se on aika rankkaa, Dennis naurahtaa.
Ihmiset ovat jo ravintolan alkutaipaleella saapuneet paikalle suurissa ryhmissä, eli kaksikolla riittää tekemistä keittiössä. Judith on ilahtunut suomalaisten asiakkaiden oma-aloitteisuudesta, joka on osaltaan helpottanut urakkaa.
– Kun asiakkaat ovat käyneet täällä kerran, he tietävät jo seuraavalla kerralla, mitä haluavat. Minun ei tarvitse myöskään kysellä, maistuuko ruoka, vaan ihmiset tulevat ihan itse kehumaan ja kertomaan, että arvostavat ruokaamme, hän hymyilee.
Ravintolan nimi, Tropa's Hub, tarkoittaa ystävien kohtaamispaikkaa. Dennis ja Judith Margate kertovat, että kaikki asiakkaat ovat perhettä.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Osa perheestä yhä Filippiineillä
Margaten perheessä on ravintolayrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi lasta, 18-vuotias tyttö ja 7-vuotias poika. Tytär on muuttanut perheensä mukana Suomeen opiskelemaan, mutta nuori poika asuu yhä Filippiineillä sukulaisten luona.
– Seuraava tavoitteemme on saada poikakin Suomeen. Äitinä on ollut hyvin vaikeaa olla erossa hänestä, Judith kertoo herkistyen.
Pariskunnan päätös muuttaa kauas kotimaastaan ei ollut helppo, mutta mahdollisuudet unelmien saavuttamiseen olivat toisaalla. Dennis oli saanut useampia tarjouksia ympäri maailmaa, joista suurin oli tullut amerikkalaiselta ketjuravintola Cheesecake Factorylta. Suomi veti kuitenkin puoleensa rauhallisuutensa, turvallisuutensa ja koulutusmahdollisuuksiensa kautta, ja vuonna 2017 hän aloitti työskentelemisen Vantaan Sokos Hotellin Amarillossa.
Porvooseen muuttaminen oli molempien pariskunnan osapuolten mukaan hyvä päätös. Eniten kaupungissa viehättävät sen rauhallisuus ja keskustan alueen saavutettavuus.
– Täällä on niin rauhallista. Ei tarvitse pelätä perheensä turvallisuuden puolesta, Dennis selittää.
– Varsinkin, kun kuvioissa on lapsia, Judith lisää.
Ystävien kohtaamispaikka
Tropa's Hub on saanut nimensä filippiiniläisestä sanasta tropa – ystävä. Hub taas tarkoittaa kohtaamispaikkaa, eli nimi on karkeasti suomennettuna ystävien kohtaamispaikka. Dennis kertoo, että tarkoituksena olikin luoda ravintola, johon saavuttaisiin nauttimaan hyvän ruoan lisäksi hyvästä seurasta. Hinnat pariskunta on myös pitänyt maltillisina.
– Haluamme, että mahdollisimman monilla olisi varaa syödä täällä. Siksi emme hinnoittele kalliimmaksi mahdolliseksi, Dennis selittää.
Menun kallein annos maksaa 16 euroa, ja suurimman osan annoksista saa alle viidentoista euron. Tarjolla on monipuolista ruokaa nuudeliannoksista hampurilaisiin, ja tulevaisuudessa tavoitteena olisi pystyttää myös lounas-buffet. Myös hieman italialaisen ja amerikkalaisen keittiön antimia tarjoava ravintola onkin sloganinsa veroinen, "Delicious food for every mood – Herkullista ruokaa joka mielentilaan".
Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on laajentaa toimintaa useampiin ravintoloihin ympäri Etelä-Suomea, mutta tällä hetkellä täysi keskittyminen on Mannerheiminkadun pisteessä.
– Työstämme tätä koko ajan. Etenemme vähä vähältä, Judith lupaa.
Delicious food for every mood! Monipuolinen menu on myös varsin edullinen.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Innolla tutustumaan kulttuuriin
Pariskunta iloitsee, että saavat tutustuttaa porvoolaiset kulttuuriinsa. Heidän mukaansa filippiiniläiset ihmiset ovat iloisia, vieraanvaraisia, ahkeria ja sinnikkäitä. Nämä ominaisuudet huokuvat myös tästä kaksikosta.
– Meille tärkeää on, että asiakkaat pääsevät tänne kokemaan vieraanvaraisuutemme ja tutustumaan kulttuuriimme, Dennis hymyilee.
– Kaikki asiakkaat, jotka tulevat tänne, ovat perhettä. Teemme heille parasta mahdollista ruokaa, hän lisää.
» Tropa's Hub, Mannerheiminkatu 9-11, Porvoo
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot