Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Hyvän ruoan lisäksi grillaaminen on myös tulta, savua ja tuoksuja - ja tietenkin yhdessä olemista, grilliruokamestari Kalle Kirstilä vakuuttaa.
Smoky Food Finland Oy
ITÄ-UUSIMAA Tuo ihana tuoksu! Se on lupaus auringosta, keväästä ja kesästä. Harvan täytyy onneksi nuuhkia kateellisena naapurin pihan grillituoksuja, sillä me suomalaiset osaamme kyllä pykätä itsellemme grillipaikan vaikka parvekkeelle.
Innokkaimmat grillaavat läpi vuoden, mutta viimeistään sulavat lumet ja poskipäitä lämmittävä kevätaurinko saa meidät kokoontumaan pihalle grillin ääreen.
Innokas mökkigrillaaja, käsikirjoittaja–sanoittaja Lasse Wikman kertoo erään amerikkalaisen mainosgurun sanoneen, että yritykset eivät myy grillejä, vaan tuoksuja ja tunnelmaa.
Samaa mieltä on Miss Klose Smokery & BBQ -yrittäjä ja grilliruoka-ammattilainen Kalle Kirstilä. Hänellekin ensimmäiset herkulliset grilliruoan tuoksut ovat lupaus keväästä pitkän talven jälkeen.
– Vaikka teemme asiakkaillemme grilliruokaa läpi vuoden, itselleni ensimmäinen grillaushetki mökillä on kauden aloitus. Grillailen mökin pihalla keväästä syksyyn. Hyvän ruoan lisäksi grillaaminen on myös tulta, savua ja tuoksuja. Ja tietenkin yhdessä olemista!
Sitä mieltä on tavisgrillaaja Wikmankin. Grillin ympärille keräännytään paitsi tuoksujen houkuttelemana, myös viettämään kivaa hetkeä yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Wikman on sitä mieltä, että grillaaminen ja grillit ovat jotenkin miehinen juttu. Hänelle Weber edustaa Bemaria ja halpisversio on Toyota. Ei sillä, etteikö kumpaakin voisi käyttää.
– Pitää miettiä, mitä grilliltään haluaa. Ruostumaton kestää tietenkin pitempään, mutta halvemmallakin pärjää jonkin aikaa. Minulle on tärkeää, että grillissä on sivukeitin, jolla voin grillatessa keittää perunoita. Tähdellistä on myös se, miten helppoa grilli on pitää siistinä, Wikman toteaa.
Grillaaminen on sosiaalista puuhaa. Grillin ääreen kokoonnutaan viettämään aikaa yhdessä.
Depositphotos
Hiilipallogrillin suosio kasvussa
Siinä missä Wikman tykkää käyttää kaasugrilliä puuhiiligrillin sijasta, Kirstilä pitää hyvänä valintana hiilipallogrilliä, mutta niistäkin hän valitsisi käyttöönsä laadukkaan ja monipuolisen grillin. Hiilillä ja briketeillä ammattilaiselta onnistuvat myös pitkää kypsennystä vaativat grillattavat.
– Kaasugrillitkin ovat ihan hyviä, mutta hiilipallogrilli on taas nostanut suosiotaan. Sillä pystyy tekemään oikeastaan kaikkea mahdollista, mitä grillaukselta voi toivoa. Moni pitää hiiligrillin aidosta grillimausta, Kirstilä sanoo.
Vaikuttaa tosiaan siltä, että hyvä grilli on katsojan silmissä, mutta myös muissa aisteissa. Miltä lopputulos näyttää, tuoksuu, ja ovatko liha, kala tai kasvikset säilyneet mehukkaina? Koska Wikman ei ole grillausalan ammattilainen, vaan grillaa mielellään vain itselleen ja lähipiirilleen, tietty helppous on hänelle valttia.
– Onnistun paremmin kaasugrillillä säätelemään lämpötiloja. Ja jos grillaushetki venähtää, saan sen helposti taas oikean lämpöiseksi myöhemminkin. On myös kiva, että grillin tasoilla voi säilyttää ruokaa lämpimässä. Meillä grilli sijaitsee pihalla laatoituksella, josta on helppo kipaista hakemassa tarvikkeita ja grillattavaa sisältä, Wikman kuvailee.
Hiilipallogrillin ritilälle päätyy yhä enenevissä määrin kanaa ja kasviksia.
Depositphotos
Smash-burgereita, kanaa ja kasviksia
Mitä sitten suomalaiset nykyään grillaavat? Wikman mainitsee, että itse pihagrillissä tehdyt burgerit maistuvat paljon paremmilta kuin muualta äkkiä mukaan napatut.
Burgereistaan tunnettu Kalle Kirstilä on luonnollisesti samaa mieltä. Hän sanoo itse pitävänsä erityisesti smash- burgereista, jolloin pihvi litistetään lähes pitsimäisen ohueksi. Se on siis ihan jotain muuta kuin isojen burger-ketjujen hampparit, joiden pihvien paksuutta mainoksissa oikein korostetaan.
– Smash-burger onnistuu grillissä hyvin, mutta se vaatii valurautaparilan käyttöä ja grilli pitää kuumentaa hyvin kuumaksi, hän neuvoo.
Burgereista kun puhutaan, vaikuttaa siltä, että liha on edelleen se ykkönen, joka grilliin päätyy. Kirstilä on tässäkin ajan hermolla. Hän laittaa pihagrilliinsä yhä useammin broileria ja kasviksia. Se on kuulemma trendi nykyään.
– Luuton broilerin reisipala on riittävän rasvainen, ja onnistuu siksi hyvin. Naudanlihan suosio on laskenut, possu on pitänyt pintansa, kana ja kasvikset ovat lisänneet suosiotaan grillauksessa.
Jos aiemmin ajateltiin, että grillipihvi saa makunsa grillistä itsestään, ovat ajat muuttuneet. Kirstilä kertoo, että nykyään grillauksessakin käytetään eksoottisia mausteita. Mutta miten on makkaran laita? Entisaikaan tapahtumissa myytiin jauhopötkelöitä, jotka maistuivat kansalle ihan hyvin.
– Nykyään on saatavilla makkaraa laidasta laitaan. Perusmakkara on hyvää makeahkon sinapin kera, mutta erikoismakkarat eivät vaadi sinappia välttämättä lainkaan, Kirstilä huomauttaa.
REIJA KOKKOLA
» RAKSA-MESSUT, LA-SU 13.-14.4. KLO 10-16, UUSIMAA-AREENA, LAPINNIEMENTIE 27, PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot