Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
Itä-Uudellamaalla on saatu lukea, kuinka HUS on päättänyt lakkauttaa yö- ja viikonloppuaikaan tehtävät leikkaukset Porvoon ja Lohjan sairaaloissa. Lohjan sairaalaan päätös osuu rajummin, kun synnytykset sieltä siirretään pääkaupunkiseudulle. Lohjalla muutokset toteutuvat viimeistään 2026 ja Porvoossa 2027.
Hallituksen vastuuministeri lupailee, että sairaalaverkon karsiminen ja toimintojen keskittäminen parantaa hoitoon pääsyä sekä takaa tasapuolisen ja yhdenvertaisen hoidon asuinpaikasta riippumatta.
Nyt tehdään lyhytnäköisesti päätöksiä, joissa ei ole ajateltu kokonaisuutta ja jossa päätösten seurauksia ei ole arvioitu. Hyvinvointialueille luvatusta työrauhasta ei ole tietoakaan kun hallituksen sakset käyvät leikkaamaan.
Pienten sairaaloiden alasajolla ei säästöjä saavuteta. Ihmiset ajelevat jatkossa pidempiä matkoja omilla autoillaan, takseilla tai ambulanssilla. Edes Uudellamaalla, jossa joukkoliikenne on varmasti yksi maan kattavimmista, ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla sairaalaan.
Tällä tavoinko maan hallitus pitää huolen siitä, että lähipalvelut säilyvät ja kaikki saavat yhdenvertaista hoitoa asuinpaikasta riippumatta?
Nykyisen hallituksen politiikka ei tarjoa lämmintä kättäkään sille, että suomalaiset voisivat jälleen luottaa suomalaisen yhteiskunnan tukipilariin, perusterveydenhuoltoon. Jokaisen puolueen on omalla vuorollaan nyt tehtävä kaikkensa sen eteen, että hoitoa saa kun sitä tarvitsee.
Hallituskauden alussa luvattiin ettei terveydenhuollosta leikata. Nyt karsitaan lähipalveluista, lapsilta, perheiltä ja ikäihmisiltä. Leikkauspäätökset vaikuttavat tavallisten ihmisten arkeen ja luottamukseen. Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet suomalaisten perusoikeus. Niin pitää olla jatkossakin, hoitoon pääsyn ei pidä olla vain rikkaiden ylellisyyttä.
Keskusta määrittelee lähipalvelut matalalla kynnyksellä saavutettaviksi. Heikompiosaisten ja paljon hoitoa tarvitsevien tulee saavuttaa palvelut nopeasti ja ketterästi. Varhain ja nopeasti annettuna perusterveydenhoito vähentää kallista erikoissairaanhoidon tarvetta.
Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä jätti huhtikuussa valtuustoaloitteen lähiterveysaseman muuttamisesta monituottajamallilla toteutettavaksi. Ehdotetussa mallissa palveluja tuottavat samoissa tiloissa julkinen, yksityinen, 3.sektori (järjestöt) ja 4. sektori (hyvinvointia tukevat palvelut kuten apteekki). Koska sairaaloiden toimintoja karsitaan, lähiterveysasemien palvelujen turvaaminen on entistä tärkeämpää.
Keskustaryhmälle palvelujen saatavuus ja saavutettavuus ovat keskeisimpiä puolustettavia asioita.
KESKUSTAN ITÄ-UUDENMAAN ALUEVALTUUSTORYHMÄ
KRISTIAN FORSMAN, MYRSKYLÄ
SANNA KURKI, ASKOLA
MATTI PIRHONEN, PUKKILA
ANNE PENNINKANGAS, LAPINJÄRVI
NINA PAULOAHO, PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot