Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Keväällä pihatyöt kannattaa aloittaa hissukseen.
Depositphotos
ITÄ-UUSIMAA Moni katselee joko innoissaan tai huolissaan lumen alta paljastuvaa pihaa. Näetkö edessäsi mahdollisuuksia, sielusi silmin kukkaloiston ja marjoja puskevia pensaita vai näännyttävää puurtamista harava kourassa? Koska kaikki liike on pääsääntöisesti hyväksi mielelle ja keholle, kannattaa ottaa hyöty irti myös pihahommista.
Tutkimusten mukaan tunnin verran nurmen leikkuuta tai haravointia vastaa terveyshyödyiltään tunnin reipasta kävelyä tai kevyttä kuntosalitreeniä. Kirves kädessä puunhakkuussa huhkiminen treenauttaa koko kroppaa tehokkaasti.
Selkäliitto ry:n selkäliikunnan koordinaattori Satu Nieminen neuvoo, miten talven jäykistämän kehon voi ottaa hyötykäyttöön pihatöissä.
– Jos et ole juuri liikkunut talven aikana, aloita pihatyöt hissukseen. Koska pihatyöt ovat yleensä kausi- tai kertaluonteisia, kannattaa keho totuttaa yllättävään liikkeeseen tai rasitukseen vähitellen. Pihatöiden määrää voi kasvattaa sitä mukaa kuin keho tottuu uuteen rasitukseen.
Moni tietää, miltä se tuntuu, kun ”on löytynyt uusi lihas”. Jos vaikka haravoinnin jälkeen kylki- tai vatsalihakset kipeytyvät, ei siitä yleensä tarvitse huolestua. Keho kyllä tottuu yllättävään kiertoliikkeeseen.
– Haravoinnin kiertoliike on hyvää vetävää liikettä. Moni kokee, että toinen puoli on jotenkin parempi. On hyvä, jos luontaisesti vaihtaa puolta haravoitaessa, niin ei rasitu toispuoleisesti. Ja tässäkin kannattaa malttaa, ja jakaa haravointi osiin, Nieminen toteaa.
Pihatöitä kannattaa jaksottaa
Ruohikon leikkaaminen on yksi tärkeimmistä pihatöistä, ja se jatkuu keväästä syksyyn. Nurmea leikkurin kanssa marhatessaan tulee samalla hyvää kuntoa ja kaloreitakin kuluu. Kaiken lisäksi palkintona on oman käden jättämä kaunis jälki. Leikattu nurmi myös tuoksuu kesältä ja saa mielen iloiseksi. Moninkertainen hyöty luomuliikkujalle!
Pihalla on ihanaa myös kyykkiä omalla kasvimaalla – tai sitten ei. Kitkeminen jakaa satavarmasti mielipiteet. Onko työ palkitsevaa vai tylsää? Kolottaako selkää tuo kurja kykkiminen?
– Kitkettäessä ollaan usein pitkiä aikoja kyykyssä ja selkä hieman pyöristyneessä asennossa. Silloin kannattaa nousta välillä ja tehdä vastaliike venyttämällä. Myöskään kitkemistä ei pidä yrittää suorittaa kertaheitolla, vaan tätäkin pihatyötä kannattaa jaksottaa, Satu Nieminen neuvoo.
Kun piha keväällä paljastuu lumen alta, katse kiertää kriittisenä kiveyksiä pitkin. Pitäisikö tuonne roudata uutta kiveystä? Kivien ja muiden painavien esineiden kantaminen voi todellakin käydä työstä. Nieminen neuvoo rasittamaan ensi alkuun aivoja. Työn organisointi on tärkeää tässä pihatyössä. Onko painava kannettava lähellä vai kaukana? Kaukaa kantaminen rasittaa tietenkin kroppaa enemmän kuin läheltä liikuttaminen.
Kannattaa miettiä, kumpi sopii itselle paremmin tai mitä apuvälineitä on käytössä. Niemisen mukaan nykyään nostamisen tekniikkaan suhtaudutaan rennommin kuin ennen. Painava kivi tai muu aines kannattaa kuitenkin pitää kuljetettaessa mahdollisimman lähellä kehoa.
– Kurottamisessa vipuvarsi on pitempi ja näin ollen työ on raskaampaa. Tämän jokainen kyllä huomaa pian.
Haravoinnin kiertoliike on hyvää vetävää liikettä. Haravoitaessa kannattaa aina välillä vaihtaa puolta, niin rasitus ei ole yksipuolista.
Depositphotos
Luonnon kuntosali pihalla
Aina pihalla ei ole välttämättömiä hyötyliikuntahommia. Nieminen ehdottaakin, että sisällä tehtävät jumpat, venytykset ja rentoutukset kannattaa viedä kesällä ulos. Silloin treeniin tulee aivan uusi ulottuvuus. Kun teet kahvakuulatreenit tai viet joogan ulos pihalle, saat samalla hyödyn kauniista vehreästä ympäristöstä ja kenties linnunlaulusta.
Keho tykkää ja mieli rentoutuu. Pihalla voi olla myös luonnon kuntosali. Näetkö kiven ja puun myös kuntolaitteena?
– Jos esimerkiksi punnerrukset tasalattialla eivät onnistu, niin nojaa käsillä kiveen tai puuhun. Näin saat tehdyksi vähemmän voimaa vaativan punnerruksen. Jos haluat lisähaastetta, niin pihalla voi tehdä punnerruksia alamäessä siten, että keho on alaviistoon, Nieminen huomauttaa.
Trampoliini käy sekä aikuisille että lapsille, kunhan turvaverkot ovat kunnossa. Nieminen kertoo, että uusi trendi pihatreenaajille on Slackline-nuora. Se kiinnitetään kahden puun väliin, ja sen päällä taiteillaan eteenpäin. Lajia on yleensä helppo harrastaa.
– Tarvitaan vain kaksi toisistaan sopivan välimatkan päässä olevaa puuta. Hihnan voi asettaa matalalle, jolloin putoaminen ei aiheuta vaaraa.
REIJA KOKKOLA
PIHATÖISTÄ SAATAVAT TERVEYSHYÖDYT:
1. Energiankulutus kasvaa.
2. Aerobinen kunto pysyy yllä tai kehittyy.
3. Lihakset vahvistuvat.
4. Stressitasot laskevat.
5. Uni maistuu paremmin.
(Lähde: liikuntatieteiden tohtori Arto Pesola. Luomuliikunnan vallankumous -kirja.)
ENITEN KALOREITA KULUTTAVAT PIHATYÖT:
1. Puiden kaataminen, katkominen ja pinoaminen.
2. Puu- tai risusavotta, metsän harvennus.
3. Lumen kolaaminen.
4. Nurmikonleikkuu.
5. Hiekan tai mullan lapiointi.
6. Marjojen poiminen.
7. Kukkien, kasvien tai pensaiden istuttaminen.
8. Kukkapenkkien kitkeminen, puiden ja pensaiden trimmaus.
9. Nurmikon kastelu.
(Lähde: liikuntatieteiden tohtori Arto Pesola. Luomuliikunnan vallankumous -kirja.)
» RAKSA-MESSUT, LA-SU 13.-14.4. KLO 10-16 USIMAA-AREENA, LAPINNIEMENTIE 27, PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot