Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Rodeo
Porvoolainen Seppo Ijäs otti kantaa vanhusten asumiseen kotona (Uusimaa 18.2.). Poliisina hän kertoi rikollisuudesta, jota turvaton, ehkä liikuntakyvytönkin ihminen voi kotonaan kohdata. Nämä ovat vakavia asioita, jotka tulisi huomioida.
Tänä päivänä vanhuksen kotona asuttaminen pitäisikin laittaa kaiken inhimillisyyden nimissä suurennuslasin alle. Myös toimittaja Inka Töyrylä kirjoitti aiheesta sunnuntain Uusimaassa (19.2.).
Muistan, kun tätä kotona asumisen autuutta hehkuteltiin. Vanhuksen piti itse saada päättää, missä halusi vanhuutensa viettää. Useimmat kuulemma halusivat olla mieluummin kotioloissa kuin ”laitoksissa”. Olikohan näillä kotona asuvilla kuva laitosasumisesta siltä ajalta, kun vanhainkodit olivat todella laitoksia? Toisaalta – kaikki vanhukset eivät itse osaa huomioida omaa tilaansa ja valita siihen sopivaa asumistapaa. Niissä tapauksissa, joissa eivät osaa, päätös pitää jättää ammattilaisille ja omaisille.
Tällä virkamiesten hehkuttamalla kotona asumisen autuudella olikin inhimillisyyden sijaan selvästi taloudellinen taka-ajatus. Laitospaikat ovat kalliita ja säästösyistä niistä oli päästävä eroon ja niin tehtiin. Sitä mukaa kun vanhuksia sijoitettiin koteihin, laitospaikkoja ajettiin alas. Raha ratkaisi, ei inhimillisyys.
Näistä päätöksistä me näemme nyt seuraukset, ja ne ovat todella huolestuttavat. Lasketaan vapaaehtoistyön varaan, tai kotona asuvan, miltei yhtä huonokuntoisen puolison varaan, joka on ryhtynyt omaishoitajaksi, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.
Ennen meillä ja nykyisinkin monissa Euroopan maissa isoäiti ja -isä asuivat lasten kanssa samassa taloudessa. Suomessakin on joitakin perheitä, jotka ovat oman ukin ja mummin puuttuessa tai hyväntekeväisyyttään ottaneet vanhuksen asumaan kotiinsa. Hienoa.
Kuntien vanhuksille tarjoamat asumismuodot ovat todella kehittyneet. ”Laitoksiin” voi viedä omiakin kalusteita, jotta asuminen olisi kodinomaista ja tuttua. Näitä paikkoja vain on saatava lisää, samoin henkilökuntaa. Vapaaehtoistyö on kullan arvoista, mutta myös omaisia tarvitaan pitämään huolta ja valvomaan, että vanhuksen kohtelu ja loppuelämä olisi inhimillistä.
Jo vuosia olemme saaneet lukea kotihoidon puutteellisuuksista, työvoimapulasta ja laiminlyönneistä, joita kotihoidossa on tapahtunut. Kun väkeä on liian vähän, saatettiin vanhus laittaa yökuntoon jo kello kolme iltapäivällä. Mitä haluttua kotona asumisen autuutta tämä on?
Ennen vanhaan kodinhoitaja kävi usein ”kylässä”, laittoi ruokaa, siivosikin ja jutusteli asukkaan kanssa. Nyt aikaa ei riitä juuri mihinkään, ja hoitajapulan takia laiminlyöntejä tapahtuu tiuhaan tahtiin. Näitä avuttomia ihmisiä jätetään jopa heitteille ja hoitamatta. Kotihoidon tilanne alkaa olla katastrofaalinen, siitä puhutaan, mutta siihen ei puututa.
Koska poliittiset päättäjät päättävät rahan käytöstä, ehdotankin, että mikäli annatte vaaleissa äänenne jollekin, joka lupaa puuttua tähän vakavaan ongelmaan, ja hän tulee valituksi, seuratkaa tarkkaan hänen toimintaansa vaalien jälkeen. Äänien toivossa annetut, katteettomat lupaukset eivät asiaa edistä.
Nyt tarvitaan tekoja, ei tyhjiä puheita eikä katteettomia lupauksia.
SARI GLAD,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot