Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kuvituskuva.
Marko Wahlström
Kukapa ei ajattelisi, että eläinten oikeudet ovat tärkeä asia. On mukava tietää, että lautasellasi oleva possunkyljys on peräisin hyvin voineesta eläimestä. Suomessa eläintensuojelulaki on maailman huippua ja sianporsaille on suorastaan lottovoitto syntyä Suomeen.
Mutta miten onkaan äidin porsaiden laita, toteutuvatko lasten oikeudet? Samaan aikaan kun Suomessa eläinten hyvinvointi on yhä tärkeämpi tuotantoa ohjaava tekijä, ovat tavoitteet peruskoulutuksen suhteen kulkemassa päinvastaiseen suuntaan. Haluamme eläimet pois tehotuotantotiloilta ja tuottamaan lähiruokaa pienille luomutiloille - ja samaan aikaan pienet ihmiset kustannustehokkaisiin intensiiviyksiköihin, pois kylien lähikouluista. Miten tämä on mahdollista?
Nyt vietetään lasten oikeuksien viikkoa. Voimmeko väittää välittävämme lapsen edun ensisijaisuudesta, syrjimättömyydestä ja yhtäläisistä kehittymismahdollisuuksista jokaiselle, kun samaan aikaan kaupunki jälleen suunnittelee kyläkoulujen lakkautuksia? Pitkät ja raskaat koulumatkat ylisuuriin kouluyksiköihin rikkoisivat lasten arkea ja heikentäisivät perusturvallisuutta vaikuttaen suoraan heidän hyvinvointiinsa. Näin lasten oikeudet jäisivät vain teemaviikon juhlapuheiksi. Kaupungin virkamiehillä on epäilemättä varaa ostaa luomupossua, mutta kaupungilla ei tunnu riittävän rahaa lasten hyvinvoinnin turvaamiseen. Onko tämä oikein?
Yhteiskunta tarvitsee erilaisia vaihtoehtoja: niin eläinten hyvinvointiin panostavia luomutiloja kuin kyläkouluja, jotka tarjoavat lapsille tiiviin yhteisön, luonnonläheisen ympäristön ja tasapainoisen arjen ilman uuvuttavia koulumatkoja. Kyläkoulut eivät ole ylellisyyttä tai menneisyyden jäänne, vaan yhtä perusteltu ja tärkeä valinta kuin kaupunkilaisen koulu kaupungissa. Emme voi hyväksyä, että lasten oikeudet uhrataan taloudellisiin säästöihin vedoten! Lasten hyvinvointi ei voi olla vain sanahelinää, vaan sen on oltava totta.
ULLASTIINA MAHLAMÄKI
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot