Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Kuntien merkittävimmät tehtäväkokonaisuudet ovat mm. koulutus ja varhaiskasvatus (johon kuuluvat päiväkodit), kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut. Kirjasto on yksi kuntien peruspalveluita. Kirjaston perustehtävä on edistää ja mahdollistaa kansalaisten tasa-arvoiset mahdollisuudet sivistyksen, tietojen ja taitojen hankkimiseen, kirjallisuuden ja taiteiden harrastamiseen, kansainvälistymiseen ja elinikäiseen oppimiseen.
Kunnan sivuilta voimme lukea kuinka kulttuuri- ja vapaa-aika palveluiden tehtävä on valvoa kuntalaisten oikeutta yhdenvertaiseen osallistumiseen ja tuottamiseen huomioiden liikunta-, nuoriso- ja kulttuurilait. Voimme myös lukea sieltä, kuinka Lapinjärvi huomioi kaikki kuntalaiset edistäessään asukkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kylien elinvoimaisuutta. Palveluiden lopettaminen ei valitettavasti kasvata kylien elinvoimaisuutta vaan päinvastoin kuihduttaa kylät entisestään. Tämä myös vaikuttaa pitkällä tähtäimellä koko kunnan elinvoimaisuuteen.
Porlammin kirjaston lakkauttamista perustellaan erittäin vähäisellä käytöllä. Yksi syy tähän onkin aukioloajat. Kirjastoa on kutsuttu eläkeläisten kirjastoksi, koska aukiolot eivät ole mahdollistanut työssäkävijöiden kirjastokäyntejä. Omatoimilainaus on toiminut hyvin, mutta sekin rajoittuu koulun aukioloon. Kirjaston kautta on toiminut kaukolainaukset, jotka ovatkin runsaita. Aukioloja järkeistämällä saataisiin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Kirjastolla voisi olla yhtenä päivänä kirjastonhoitaja esimerkiksi kello 15-18. Tällä aikavälillä hän ehtisi hyllyttämään palautetut kirjat, kirjaamaan omatoimilainat ja palvelemaan asiakkaat. Naapurikunnassa Myrskylässä kirjasto toimii omatoimilainauksella siten, että kirjastokortilla pääsee kirjastoon, myös iltaisin.
Kirjaston kehittämistyöryhmässä kävi ilmi, että Lapinjärven kirjaston aktiivisista noin 500:sta lainaajista on 100 aktiivista Porlammin kirjaston käyttäjää. Tästä sadasta lainaajasta noin 40 on koululaisia ja loput ovat kyläläisiä. Aikataulua järkeistämällä kävijämäärä varmasti nousisi. Lakkauttaminen ei nostaisi kirjaston kävijämäärää kokonaisvaltaisesti, päinvastoin se laskisi. Jokainen kävijä on kultaakin arvokkaampi kirjastolle ja sen toiminnalle. Kehittämisryhmän kokouksessa kävi myös ilmi, että lakkauttaminen ei toisi mitään säästöä kunnalle. Aikataulua järkeistämällä saataisiin ns. lisäkäsiä pääkirjastoon ja ryhmän mielestä tärkeä palvelu säilyisi.
Kirjasto on myös oleellinen osa koulua. Lasten luku- ja kirjoitustaidosta ollaan yleisesti huolissaan. On erittäin tärkeää, että lapset oppivat pienestä pitäen käyttämään kirjastopalveluita ja kirjasto on osa oppimisympäristöä. Kirjaston ja koulun yhteistyö on tärkeä osa lasten oppimista. Kirjasto toimii myös kohtaamispaikkana, jossa Martat järjestävät mm. käsityöiltoja. Paikalla on ollut 5-10 innokasta käsityön ystävää lapsista aikuisiin.
Nyt on suoraan esitetty kirjaston lakkauttamista, miettimättä edes miten palvelua voitaisiin ylläpitää. Me Porlammin kylän yhdistykset toivomme kunnan päättäjiltä päätöksen teossa kauaskantoista ajattelua. Päätöksiä, joka tekee koko kunnastamme elinvoimaisen, eikä hitaasti kuolevaa kuntaa, josta pikkuhiljaa katoavat kaikki palvelut.
PORLAMMIN MARTAT RY,
PORLAMMIN NUORISOSEURA SOIHTU RY,
PORLAMMIN KYLÄYHDISTYS RY,
PORLAMMIN VAPAAEHTOINEN PALOKUNTA RY,
PORLAMMIN METSÄSTYSSEURA RY,
PORLAMMIN PYRY RY
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot