Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Cia Karlsson tekemässä taidetta Taidetehtaan Apteekissa.
Mika Laine
PORVOO Cia Karlssonin taideteoksia on nähtävillä Taidetehtaan Apteekissa. Karlsson käyttää teoksissaan materiaalina lääkkeiden läpipainopakkauksia ja varhaisimmat teokset on tehty vuonna 2008. Ensimmäiset teokset olivat ikoneja ja tämän jälkeen alkoi yli kymmenen vuotta kestänyt Teoksia mielen lääkkeistä -taidehanke mielen. Karlssonin teoksia oli esillä tänä aikana näyttelyissä, sairaaloissa ja hoitolaitoksissa.
– Keräsin tuolloin ihmisten kommentteja lääkkeistä ja niistä inspiroituneena olen tehnyt lääkepakkauksista erilaisia esineitä. Kaikki saamani palautteet olivat nimettömiä ja näistä kommenteista kokosin taidehankkeen lopuksi vuonna 2021 käsinsidotun näyttelykirjan, kertoo Karlsson.
Teosten idea lähti liikkeelle siitä, kun Karlsson toimi itse mielenterveyshoitajana eri hoitolaitoksissa ja sairaaloissa ja tehtäviin kuului lääkkeiden jako. Tällöin hän alkoi kiinnittää huomiota siihen, miten ihmiset kokivat lääkkeet ja minkälaisia ajatuksia lääkkeet herättivät laitosten asukkaissa, lääkäreissä ja muussa henkilökunnassa.
– Ihmiset kuvasivat aika ristiriitaisesti mielen lääkkeiden käyttöä. Psyykenlääkkeistä olen siirtynyt myös somaattisiin lääkkeisiin, joista monet ihmiset kokevat kiitollisuutta. Sairaudet ovat olleet vakavia, mutta ihmiset ovat olleet todella kiitollisia lääkkeistä, jotka ovat jatkaneet heidän elämäänsä, parantaneet, lievittäneet kipuja tai kohentaneet elämänlaatua.
Karlssonin taideteokset nähtävillä lääkekaapissa. Myös kattokruunu on taideteos.
Mika Laine
Taiteellinen lopputyö kuvaa rohdoskasvien kukkia
Karlsson suorittaa parhaillaan LAB:n ammattikorkeakoulussa taiteen jatko-opintoja ja viimeistelee kirjallista lopputyötään. Näihin opintoihin liittyen hän toteutti taiteellisen lopputyön, jossa hän ripusti lääkekoteloista ompelemiaan lääkekukkia vanhaan sairaalasermiin. Tämän "pitsiverhon" kokoamiseen meni seitsemän kuukautta aikaa. Taidetehtaan apteekissa on nähtävillä pieni kaistale tällaista verhoa.
– Lääkkeet ovat lähtöisin rohdoskasveista, joten kukkaverho kuvaa tätäkin. Kaikki sermin kukat ovat erilaisia ja ne ovat ikään kuin sairaskertomuksia. Ja vaikka tarinat ovat vakavia, niin kukat ovat kevyitä ja kauniita.
Teos herätti paljon mielenkiintoa kuluneena syksynä Brondan kellarigalleriassa esillä olleessa näyttelyssä. Siellä monet ihmiset menivät myös sermin taakse, ehkä etsimään omia lääkkeitään. Karlssonin mukaan teoksen toinen puoli oli kuin graffitiseinä, ,jossa siellä täällä pilkotti pieniä värillisiä logoja. Teos oli suunniteltu alkujaan sairaalaan ikkunaan, sillä sairaalassa kaikki syövät lääkkeitä
– Toiveeni on, että voisin jatkaa luovaa työtäni jonkun, tai useammankin, sairaalan tiloissa, jossa ihmisillä on mahdollisuus ja aikaa keskustella. Olen huomannut, että ihmisillä on tarve puhua sairauksista ja paranemisesta, tulla kuulluksi. Mielen lääkkeistä kertyi vuosien kuluessa noin 500 kommenttia niin näyttelyiden palautelaatikon kuin myös verkkosivujen kautta.
Kattokruunulle taiteilija on antanut osuvasti nimen Cocktail.
Mika Laine
Useamman lääkeaiheisen teoksen takana kuvitteellinen näky
Käytettyjen lääkepakkauksien käyttö taideteoksissa oli tietoinen valinta. Karlssonia kiinnosti roskien jalostaminen ja tehdä niistä jotain kaunista ja arvokkaan oloista.
– Tuntuu hyvältä käyttää jo jotain olemassa olevaa ja itsessään merkityksellistä materiaalia.
Jatkossa Karlsson suunnittelee luovansa sermiparkin ja mielellään toteuttaisi työn siihen sopivissa paikoissa. Tällä hetkellä hän käy apteekilla ompelemassa lääkekukkia useamman päivän viikossa.
Apteekissa teokset ovat esillä lääkekaapissa ja sen vieressä seisoo mallinukke, jolla on sterilointikankaista tehty iltapuku. Tämä on kehys yhdelle kaulakorulle, jonka nimi on jatkoaika. Koru on valmistettu verenhyytymishäiriölääkkeiden viimeinen käyttöpäivä -liuskoista.
– Lääkepakkaukset ovat tuntemieni läheisiltäni. Jos he eivät söisi näitä lääkkeitä, heillä olisi suuri riski menehtyä. Näiden lääkkeiden avulla hekin ovat saaneet jatkoaikaa.
Karlssonin useampikin lääkeaiheinen teos on saanut alkunsa väärin näkemisestä tai -lukemisesta. Ensimmäisen ikoniteoksen taustalla oli vierailut Uspenskin katedraalissa, jossa häneen teki suuren vaikutuksen yhden pienen ikonin helmin koristeltu riisa.
– Yhtäkkiä näin helmet pillereinä ja ikonin äiti näytti vähän masentuneelta. Tästä tuli mieleen äidit, joita oli joskus hoitanut ja jotka olivat kärsineet synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tämä harhanäky oli kimmoke ensimmäiselle ikonille, jossa oli masennuslääkkeiden vuoraama surullinen ja poissaolevan näköinen äiti.
Myös kruunut syntyivät kuvitteellisesta näystä. Kerran jonkun laitoksen käytävällä tuli vastaan asukas, jonka päässä oli kruunu. Oikeasti kruunua ei tietenkään ollut, mutta tämä näky innoitti Karlssonin tekemään taideteoksen.
– Mieleen tuli myös Kellokosken prinsessa, joka koki olevansa kuninkaallinen. En koskaan tavannut häntä henkilökohtaisesti, mutta jouduin joskus työssäni jonkun potilaan hovineidoksi. Kuninkaallisuus on jotain mihin synnytään ja usein myös mielen sairaudet voivat olla perittyjä.
Näyttelyssä kruunut herättivät katsojissa tunteita. Joku kertoi hävenneensä mielen lääkkeitään, mutta kun näki näistä lääkepakkauksista tehdyn kruunun, hän ei enää tuntenut häpeää.
Karlssonin taideteoksiin pääsee tutustumaan Taidetehtaan Apteekissa vuoden loppuun saakka. Joulukuun ajan lääkkeiden tyhjiä foliopakkauksia voi tuoda myös Taidetehtaan Apteekkiin, materiaaliksi kuvataiteilijan uusiin teoksiin.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot