JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Joko ajellaan kesärenkailla?
Vielä kurvaillaan talvirenkailla hetki.
Vaihdettu jo kesäkumeihin.
Vasta pääsiäisenä kesäpyörät auton alle.
Samoilla kumeilla kesät ja talvet.
Ei ole autoa mihin vaihtaisi.

A-

A+

20230620181822

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20230620181822

Luontokuvaaja Pasi Markkanen irtautui kaupunkielämästä ja elää vuoden saarella

Uutiset
5.6.2020 9.05
Markkanen ei halua rajoittaa kuvaamista liikaa, vaan etenee luonnon ehdoilla projektissaan.

Markkanen ei halua rajoittaa kuvaamista liikaa, vaan etenee luonnon ehdoilla projektissaan.

Merja Forsman

POR­VOO, PEL­LIN­KI Si­jain­ti on pi­det­tä­vä sa­las­sa. Ta­paa­mis­paik­kaan vie möyk­kyi­nen tie, joka is­kee vä­lil­lä au­ton poh­jaa. Kes­kel­lä tie­tä huis­kii va­lo­ku­vaa­ja Pasi Mark­ka­nen ka­me­ra kau­las­saan.

– Ter­ve­tu­loa! mies sa­noo ja joh­dat­taa po­lul­le, joka las­keu­tuu ti­he­ään met­sään.

Ok­sia väis­tel­len mat­ka jat­kuu ran­taan te­rä­väs­ti poi­mui­le­van kal­li­on luo.

– Kaik­ki py­säh­ty­vät ihai­le­maan tuo­ta. Joku päi­vä tu­len ku­va­maan kal­li­o­ta koko päi­väk­si, Mark­ka­nen ker­too ja ir­rot­taa ve­neen ter­va­le­pän ym­pä­ril­tä.

Koh­ta vene liu­kuu rau­hal­li­ses­ti koh­ti saar­ta, joka on Mark­ka­sen koti seu­raa­van vuo­den ajan.

»» Pasi Mark­ka­sen vi­deo saa­rel­ta

"Ra­kas­tuin tä­hän paik­kaan"

Maa­lis­kuu 2018 oli kyl­min vii­teen vuo­teen, toi­si­naan mit­ta­ri pai­nui 20 as­tee­seen. Mark­ka­nen muis­taa sen eri­tyi­sen hy­vin, sil­lä hän viet­ti sil­loin kuu­kau­den jäi­sel­lä Ka­ta­jan­no­kan­luo­dol­la luon­toa ku­va­ten.

– Saa­ris­ton hil­jai­suus, vaik­ka oli ai­van lä­hel­lä Hel­sin­gin hä­li­nää, oli upea ko­ke­mus. Kun sen hil­jai­suu­den löy­tää, sii­hen jää kouk­kuun, hän ker­too.   

Luo­dol­la Mark­ka­nen päät­ti, et­tä jo­nain päi­vä­nä hän viet­täi­si jol­lain saa­rel­la ko­ko­nai­sen vuo­den.

Markkanen haluaa kokea saarella sitä elämää, jota vanhempamme ja heidän vanhempansa ovat eläneet. – Haluan pohtia luonnonläheisempää elämäntyyliä ja kyseenalaistaa kulutustottumukset.

Markkanen haluaa kokea saarella sitä elämää, jota vanhempamme ja heidän vanhempansa ovat eläneet. – Haluan pohtia luonnonläheisempää elämäntyyliä ja kyseenalaistaa kulutustottumukset.

Merja Forsman

Se päi­vä koit­ti vii­si viik­koa sit­ten, kun Mark­ka­nen muut­ti ka­me­roi­neen Pel­lin­gin saa­rel­le.

– Ra­kas­tuin tä­hän paik­kaan. En voi­nut ol­la tui­jot­ta­mat­ta ku­via Pel­lin­gis­tä ja kart­taa täs­tä saa­res­ta. Paik­ka sopi täy­del­li­ses­ti Vuo­si saa­rel­la -pro­jek­tii­ni.

Vuo­si saa­rel­la -pro­jek­tis­sa Mark­ka­sen ta­voit­tee­na on do­ku­men­toi­da luon­toa koko vuo­den­kier­ron ajan ja viet­tää luon­non­lä­hei­sem­pää elä­mää. Vuo­den päät­teek­si ku­vaa­ja lah­joit­taa sata pa­ras­ta otos­taan Suo­men luon­non suo­je­lun edis­tä­mi­seen. 

– Ra­kas­tan luon­toa. Ha­lu­an li­sä­tä luon­to­tie­toi­suut­ta ja he­rät­tää ih­mi­set poh­ti­maan ih­mi­sen ja kau­pun­gin suh­det­ta, ja myös ke­hit­tyä ih­mi­se­nä ja va­lo­ku­vaa­ja­na.

Sitä var­ten Mark­ka­sen oli ir­tau­dut­ta­va kau­pun­kie­lä­mäs­tä. Luon­non ryt­miin pää­se­mi­seen ni­mit­täin me­nee hä­nen mu­kaan­sa muu­ta­ma­kin päi­vä.

– Koen kau­pun­gin ja luon­non ra­ja­pin­nan ras­kaak­si. On vai­kea ol­la luon­to­ku­vaa­ja, jos pa­laan ai­na ku­vaus­ten jäl­keen kau­pun­kiin. Ha­lu­an pääs­tä lä­hem­mäs luon­toa, ja saa­da täs­tä mah­dol­li­sim­man ko­ko­nais­val­tai­sen ko­ke­muk­sen.

– Tekisi kenelle tahansa hyvää päästä välillä oman elämän ulkopuolelle. Se antaa perspektiiviä. Luonnonrauhaa voisi määrätä pakkohoitona stressaantuneille, Markkanen vitsailee.

– Tekisi kenelle tahansa hyvää päästä välillä oman elämän ulkopuolelle. Se antaa perspektiiviä. Luonnonrauhaa voisi määrätä pakkohoitona stressaantuneille, Markkanen vitsailee.

Merja Forsman

"Ei mi­nun ole tar­koi­tus tääl­lä kär­siä"

Sa­taa. Mark­ka­nen is­tuu­tuu pie­nen pu­nai­sen mö­kin pen­kil­le ja hauk­kaa pa­lan ky­lä­kau­pas­ta han­ki­tus­ta vii­ne­ris­tä.

– On muu­ten ai­ka hy­vää, hän saa sa­not­tua. – Kun on ol­lut lä­hin­nä rii­si­lin­jal­la.

Tu­vas­sa on ruo­an­lait­toa var­ten keit­tiö ja pir­tin nur­kas­sa jää­kaap­pi, jon­ka säh­kö­piu­ha lo­juu tois­tai­sek­si lat­ti­al­la.

– Lai­tan vir­ran jos­sain vai­hees­sa pääl­le, et­tei tar­vit­se tönk­kö­suo­lat­tua ruo­kaa al­kaa syö­dä, Mark­ka­nen sa­noo.

Tu­van li­säk­si mö­kis­sä on ma­kuu­huo­ne. Läm­mi­tys­tä var­ten on pie­ni ta­ko­rau­tai­nen ka­mii­na ja säh­kö­pat­te­rit.

– Ka­ta­jan­no­kan­luo­dol­la en lait­ta­nut läm­mi­tys­tä pääl­le ol­len­kaan. Yh­te­nä aa­mu­na hak­ka­sin puu­kol­la kuu­ti­oi­ta juo­ma­ve­des­tä, va­lo­ku­vaa­ja nau­raa. – Täs­sä mö­kis­sä nol­la-as­tei­se­na pi­tä­mi­nen on suht help­poa. Kun­han ei me­ni­si pak­ka­sen puo­lel­le.

Saa­reen on ve­det­ty säh­köt, mut­ta käyt­tö­ve­si nos­te­taan me­res­tä tai sa­de­ve­si­äm­pä­ris­tä, ja juo­ma­ve­den Mark­ka­nen kul­jet­taa ky­lä­kau­pas­ta. Se on saa­nut ku­vaa­jan poh­ti­maan ve­den­käyt­töä.

– Mie­ti, et­tä suo­ma­lai­nen ku­lut­taa kes­ki­mää­rin 140 lit­raa puh­das­ta vet­tä vuo­ro­kau­des­sa. Mi­nul­la sitä ku­luu saa­ri­o­lo­suh­teis­sa noin kak­si lit­raa päi­väs­sä. Kun tuo it­se juo­ma­ve­den mais­ta met­sän läpi kä­vel­len ja sou­tu­ve­neel­lä, vet­tä koh­taan syn­tyy syvä kun­ni­oi­tus, ei­kä sitä pidä it­ses­tään­sel­vyy­te­nä.

Opit­tu­jen ku­lu­tus­tot­tu­mus­ten ky­see­na­lais­ta­mi­nen on osa vuo­den ta­voit­tei­ta. 

– Ei mi­nun ole tar­koi­tus tääl­lä kär­siä, vaan elää rau­hoi­te­tum­paa elä­mää vä­hem­mil­lä re­surs­seil­la, luon­toa kun­ni­oit­ta­en. Kat­son, li­sää­kö ta­va­roi­den ja vaat­tei­den hank­ki­mi­nen on­nel­li­suut­ta, ja mi­ten luon­to vai­kut­taa ajat­te­luu­ni vuo­den ai­ka­na.

Pasi Markkanen

"On lin­nuil­la mui­ta­kin bii­se­jä!"

Sade lop­puu ja tuu­li sei­sah­tuu. Luon­non kon­sert­ti pä­räh­tää soi­maan. Vas­ta­ran­nal­ta ka­jah­taa kur­jen huu­to, met­säs­tä kan­tau­tuu peip­pos­ten li­ver­rys ja me­rel­tä myk­kä­nä tun­ne­tun kyh­my­jout­se­nen öräh­dys.

– Koh­ta jout­sen ve­nyt­te­lee, Mark­ka­nen ker­too. – Olen op­pi­nut sen saa­rel­la.

Saa­rel­la Mark­ka­nen on op­pi­nut myös sen, et­tä ra­di­on ja ne­tin ää­nit­teis­sä kuu­lee yleen­sä vain sup­pe­an ot­teen lin­tu­jen ää­nis­tä.

– On lin­nuil­la mui­ta­kin bii­se­jä! Mark­ka­nen sa­noo ja heit­tää ka­me­ra­lau­kun sel­kään­sä. – Öi­sin, kun is­tun nie­mel­lä, lin­nut tu­le­vat lä­hel­le. Ne ei­vät pel­kää mi­nua pi­me­äs­sä. Yön hil­jai­suu­des­sa kuu­lee myös sii­pien ko­hi­nat. Sil­loin ym­mär­rän ASMR-il­mi­ö­tä! Mark­ka­nen nau­rah­taa.

Läh­dem­me kier­tä­mään saar­ta. Se kuu­luu Mark­ka­sen päi­vä­ru­tii­nei­hin. Ru­tii­nei­hin kuu­lu­vat myös päi­vä­no­ko­set.

Saa­ren Mark­ka­nen kier­tää kol­me ker­taa päi­väs­sä ka­me­ra kau­las­saan. Toi­si­naan hän jää ”mu­taan ma­koi­le­maan” ja seu­raa­maan eläin­ten puu­hai­lu­ja.

– Kat­se­len lin­tu­ja ja mie­tin ih­mi­syyt­tä. Eläi­met­kin suut­tu­vat vä­lil­lä toi­sil­leen, här­näi­le­vät toi­si­aan ja sit­ten ovat taas so­vus­sa, Mark­ka­nen ker­too.

– En kui­ten­kaan ole sel­lai­nen luon­to­ku­vaa­ja, joka tark­kai­li­si vii­den vuo­den ajan yh­den lin­tu­per­heen elä­mää. Toi­set luon­to­ku­vaa­jat ovat odot­ta­jia, toi­set seik­kai­li­joi­ta. Minä olen enem­män seik­kai­li­ja.

Pasi Markkanen

Va­lo­ku­vaa­ja ei kai­paa man­te­reen elä­mää

Man­te­reen elä­mää Mark­ka­nen ei juu­ri kai­paa. Vain ker­ran, kun oli use­am­man päi­vän kos­te­aa ja kyl­mää, hä­nel­le tuli ikä­vä läm­min­tä suih­kua. Nii­nä muu­ta­ma­na päi­vä­nä, jona on ol­lut pak­ko käy­dä nou­ta­mas­sa tar­vik­kei­ta saa­reen, luon­non ja kau­pun­gin kont­ras­ti on ol­lut tun­tu­va, ko­ro­na­ka­ran­tee­nin­kin kes­kel­lä. Myös kau­pun­kiin tot­tu­mi­nen vie päi­viä.

– Ih­met­te­lin, on­ko kau­pun­gis­sa ol­lut ai­na niin pal­jon jen­giä ja me­te­liä, Mark­ka­nen sa­noo.

– Olin tot­tu­nut hil­jai­suu­teen. Vaih­doin he­rä­tys­kel­lon­kin ää­nen pi­a­no­bii­sik­si, et­tei se jär­kyt­täi­si lii­kaa.

Saa­res­sa ai­ka on hi­das­tu­nut, ei­kä ku­vaa­jal­la ole kii­re mi­hin­kään.  Vii­kon­lop­pui­sin Mark­ka­nen saa seu­raa tyt­töys­tä­väs­tään.

– Toi­set läh­te­vät mö­kil­le pa­koon vai­mo­aan ja elä­mää. Minä tu­lin et­si­mään tääl­tä eloa. Kau­pun­gis­sa olen pal­jon enem­män pa­os­sa elä­mäl­tä ja ar­jel­ta. Sitä tämä 5 viik­koa on opet­ta­nut: het­kes­sä elä­mis­tä. En mie­ti seu­raa­vaa siir­to­a­ni.

– Olen huo­man­nut, et­tä kun ih­mi­nen muut­taa ym­pä­ris­tö­ään, hän it­se­kin muut­tuu. Pa­kos­ta­kin.

Pasi Markkanen

Ih­mi­sen ei tar­vit­se ve­täy­tyä erä­maa­han

Koh­ta al­kaa mök­ki­kau­si. Pel­lin­gis­sä asuu ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti noin 300 asu­kas­ta, mut­ta ke­säi­sin luku mo­nin­ker­tais­tuu. Ih­mi­sis­tä muis­tut­ta­vat myös ran­nan ros­kat, joi­ta Mark­ka­sen mu­kaan on ihan jo­kai­sel­la Suo­men saa­rel­la.

– Koh­ta tääl­lä nä­kee ve­sis­koot­te­rei­ta ja kuu­lee mök­ki­läis­ten ää­niä. Se ei ole kuin­kaan pois täs­tä ko­ke­muk­ses­ta­ni. Sil­ti tämä on hyvä luon­to­ko­ke­mus, Mark­ka­nen pai­not­taa.

– Mo­nil­la on jos­tain syys­tä sään­tö­jä, mil­lai­nen luon­to­ko­ke­muk­sen pi­täi­si ol­la. Ei sii­hen ole mi­tään sään­tö­jä. Eräs ys­tä­vä­ni sa­noi, et­tä ”tu­lit sit­ten rä­meik­kö­met­sään ja otat sel­lai­sia ku­via, et­tä po­ruk­ka ajat­te­lee, et­tä olet jos­sain lin­tu­pa­ra­tii­sis­sa”, Mark­ka­nen sa­noo ja ohit­taa se­ka­met­sän, jos­sa sei­soo mör­kö­jä muis­tut­ta­via val­ta­via muu­ra­hais­ke­ko­ja ja pys­tyyn la­hon­nei­ta pui­ta.

– Ei ih­mi­sen tar­vit­se ve­täy­tyä erä­maa­han luon­to­ko­ke­muk­sen luo. Se on yk­si niis­tä asi­ois­ta, joi­ta ha­lu­an ku­vil­la­ni ker­toa: Näy­tän luon­non vuo­den­kier­ron. Sama paik­ka, eri nä­ky­mä.

Mark­ka­nen ha­lu­aa ku­vil­laan myös kan­nus­taa ih­mi­siä lä­hi­mat­kai­luun, jo­kai­se­na vuo­de­nai­ka­na. Ai­na ei tar­vit­se ol­la pou­ta­sää ja läm­min­tä, et­tä voi naut­tia luon­nos­ta ja ul­koi­lus­ta.

– Par­hai­ta het­ki­ä­ni ovat tääl­lä­kin ol­leet ne, kun tai­vaal­ta on sa­ta­nut rän­tää ja olen pu­ke­nut ta­kin pääl­le­ni ja pai­nu­nut ulos ku­vaa­maan.

Markkasen suunnitelmissa on ottaa lisää videonpätkiä, taltioida luontoääniä ja kuvata yöllistä elämää. – Ehkä voisin sukeltaa myös pinnan alle. Vuosi on vielä alussa.

Markkasen suunnitelmissa on ottaa lisää videonpätkiä, taltioida luontoääniä ja kuvata yöllistä elämää. – Ehkä voisin sukeltaa myös pinnan alle. Vuosi on vielä alussa.

Merja Forsman

"Vuo­si on hyvä en­si­jak­so"

Erää­nä yö­nä Mark­ka­nen he­rä­si he­rä­tys­kel­lon­sa he­rät­tä­mä­nä aa­mu­nel­jäl­tä. Sää­tie­do­tus oli lu­van­nut us­vaa, mut­ta ik­ku­nas­ta nä­kyi vain ke­vyt­tä utua. Ku­vaa­ja päät­ti sil­ti nous­ta ylös ja kä­vel­lä koh­ti saa­ren itäis­tä pää­tä.

Yh­täk­kiä puun ta­kaa is­ki us­van sei­nä, nä­ky­vyyt­tä ei ol­lut muu­ta­maa met­riä pi­dem­mäl­le.

– Tun­tui kuin oli­sin ol­lut omal­la pla­nee­tal­la­ni. Ko­ke­mus oli ai­van mah­ta­va.

Vuo­den pääs­tä Mark­ka­sen pro­jek­ti päät­tyy, mut­ta vie­lä edes­sä ovat mök­ki­kau­si, pi­me­ne­vät syy­sil­lat, al­ku­tal­ven los­kat, kes­ki­tal­ven pauk­ku­pak­ka­set ja hi­taas­ti koit­ta­va ke­vät.

– Vuo­si on hyvä en­si­jak­so, jos jäi­sin­kin pi­dem­mäk­si­kin ai­kaa.

MER­JA FORS­MAN
toi­mi­tus@ita­va­y­la.fi

FAK­TA­LAA­TIK­KO

Pasi Mark­ka­nen
* Por­voo­lai­nen it­se op­pi­nut va­lo­ku­vaa­ja ja tai­tei­li­ja, joka on toi­mit­ta­nut yli 100 ku­vaa Suo­men vi­ral­li­seen ku­va­pank­kiin.
* Mark­ka­sen ku­via on jul­kais­tu muun mu­as­sa Fin­land.fi-si­vuil­la ja useis­sa ar­tik­ke­leis­sa. Mark­ka­sen ku­vat ovat niit­tä­neet me­nes­tys­tä myös so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja ku­va­kil­pai­luis­sa.
* Näin tuet Mark­ka­sen pro­jek­tia: Vuo­si saa­rel­la -pro­jek­ti ra­hoi­te­taan jouk­ko­ra­hoi­tuk­sel­la. Kam­pan­jaa voi tu­kea osal­lis­tu­mal­la ra­hoi­tuk­seen tai ja­ka­mal­la ku­via ja lait­ta­mal­la sa­nan kier­tä­mään.


Pasi Mark­ka­sen vin­kit luon­to­ku­vaa­jil­le
* Mene luon­toon.
* Älä vä­li­tä sii­tä, mil­lai­sia ku­via saat.
* Ota luon­toon me­ne­mi­ses­tä ko­ke­mus.
* Tär­keys­lis­tan yk­kö­se­nä on ”Nau­ti luon­nos­ta!”
* Jos luon­nos­sa ole­mi­nen me­nee suo­rit­ta­mi­sek­si, se nä­kyy ku­vis­sa.
* Mene lä­hel­le koh­det­ta. Ole osa ta­pah­tu­mia.