Viikon kysymys
A-
A+
Puutarhakaaret rakennettiin pihan omista pajuista.
Merja Forsman
LOVIISA, PERNAJA Ensin tuli Slow Food eli hidas ruoka, jolla tarkoitetaan puhtaista ja lähituotetuista raaka-aineista valmistettua, hitaasti nautittua ruokaa.
Sitten tuli Slow Flowers.
Slow Flowers on vastaistu epäekologiselle kukkabisnekselle. Se pyrkii edistämään lähituotettujen ja avomaalla kestävästi kasvatettujen leikkokukkien kysyntää ja tarjontaa.
–?Kun moni nostaa pöydälle kukkakimpun, ajatus on, että tuodaan luonto sisälle. Tehokasvatetussa kukassa kuitenkaan ei ole kovin paljoa aitoa luonnollisuutta jäljellä, Ollakseen Garden -puutarhan viljelijä Salla-Maria Salo kertoo.
Salla-Maria kuuluu kotimaisista avomaanleikkokukkien kasvattajista koostuvaan Slow Flowers Finland -yhteisöön.
– Kun ostaa Slow Flower -kukkia, ostaa oikeasti luonnollisia kukkia. Sellaisia, jotka ovat saattaneet kasvaa luonnon olosuhteissa kauniisti vinkuralle ja joista jokaisella oma kasvutarinansa. Niiden hiilijalanjälki on todella paljon pienempi kuin tavallisten tukkukukkien. Ne ovat aidosti ekologisia kukkia.
Lumen alta paljastui yllätys
Pienessä Pitkäpään merenrantakylässä sijaitsevassa puutarhassa kasvaa pioneja, tulppaaneja, narsisseja, helmililjoja ja ruusuja. Pihan perällä solisee suihkulähde.
Vielä viisi vuotta sitten puutarhan paikalla oli pöheikkö.
Musiikin ja teatterin ammattilainen Salla-Maria ja hänen puolisonsa Antti-Veikko olivat löytäneet Pernajasta unelmiensa kakkosasunnon, Ollas-tilan.
1800-luvun talon seinät oli kuorittu hirsille ja ulkoseinien laudoitus oli jäänyt kesken. Talo vaati täydellisen remontin.
Lumen alla lymyävä piha oli vielä arvotus.
– Kun lumi suli, meinasin itkeä, Salla-Maria huokaa.
Puolen hehtaarin kokoinen piha oli täynnä haavikkoa ja rikkaruohoja: vuohenputkea, juolavehnää, nokkosta, jättipalsamia ja peltokortetta.
Vähitellen haapavesakon paikalle alkoi muotoutua keittiöpuutarha, sadevesilampi ja kohopenkkejä.
Kun korona iski vuonna 2020, kulttuurialalla työskentelevä pariskunta muutti pysyvästi Pernajaan. Samalla Salla-Maria alkoi opiskella itsenäisesti permakulttuuria, floristiikkaa ja puutarhasuunnittelua.
Lukiessaan alan kirjallisuutta hän törmäsi amerikkalaiseen leikkokukkia luonnonmukaisesti viljelevään Floret Flower Farmiin.
– Farmin perustaja Erin Benzakein muutti ajatuksiani. Hain opiskelemaan avomaan leikkokukkakasvatusta Floretin netissä vuosittain järjestettävälle intensiivikurssille, Salla-Maria kertoo.
Kestävästi rytmissä
Lähituotanto on kukka-alalla tervetullutta. Monet kukat tuodaan kaukaa maailmalta, kuten Alankomaista ja Afrikasta, ja yksipuolisessa tehotuotannossa käytetään runsaasti myrkkyjä ja lannoitteita.
Ollakseen Garden -puutarhassa kasvatetaan leikkokukkia mahdollisimman kestävästi ja Suomen luonnon rytmissä.
– Emme käytä kemiallisia torjunta-aineita ja vältämme kaikkea öljypohjaista puutarhanhoitoa, kuten bensakäyttöisiä välineitä, muovikatteita tai juurenestokankaita, Salla-Maria kertoo.
Pihan perennojen välissä kasvaa sulassa sovussa hyötykasveja, kuten kausimansikkaa. Polut on katettu hakkeella ja paljas multa katteella, kuten kompostilla, kartongilla ja järviruo’olla. Näin maa pysyy ravinteikkaana ja kosteana, ja pieneliöt pääsevät tekemään töitään.
Nurmikkoa on pihalla vain muutaman neliömetrin verran.
– Pyrimme eroon nurmikosta, se on pahin. Se ei tarjoa pölytettävää pörriäisille ja on hankala ylläpitää, Salla-Maria kertoo.
Ollakseen Gardenissa rikkaruohot saavat rehottaa.
– Rikkaruoho on yleensäkin vähän huono sana. Esimerkiksi nokkonen tekee hyvää maaperälle ja kertoo, että se on ravinteikas. Monelle hyönteiselle, kuten nokkosperhosille ja neitoperhosille, nokkonen on elinehto, Salla-Maria kertoo.
– Myös voikukat ovat tärkeitä pölyttäjille, ja niiden pitkät juuret muokkaavat maaperää.
Kuivakukka on Suomen talven sesonkikukka
Vaaleanpunaiseen hirsitaloon alkaa virrata talkoolaisia. Ystäviä, jotka ovat tulleet auttamaan viimeisillään raskaana olevaa Salla-Mariaa saamaan pihan kuntoon.
Kesä on kotimaisen leikkokukkakasvattajan sesonkiaikaa, nyt on se kiireisin aika.
Puutarhan hoitamisen lisäksi Salla-Mariaa työllistää juhlakukitukset sekä suoraan asiakkaille myytävät muutaman viikkokimpun sesonkitilaukset, joita hän toimittaa esimerkiksi ravintoloihin ja kahviloihin noudettaviksi.
Tulppaanit ja narsissit nousivat tänä keväänä maasta myöhään ja jäivät varsiltaan lyhyiksi. – Ensin tuli kova pakkanen, joka sai maan hyvin syvälle routaan, sitten kevät oli kuiva eikä routa päässyt sulamaan. Monien sipulikasvien varret olivat kippuralla, kun ne olivat yrittäneet selvitä ylös aurinkoon.
Merja Forsman
– Myin aikaisemmin kukkiani kukkakauppoihin, ja tulin mustasukkaiseksi, kun muut saivat tehdä minun omista kukistani jotain kivaa, Salla-Maria naurahtaa.
– En halua myydä tukkukukkaa, vaan tehdä luovaa työtä ja katsoa, mitä näistä kukista syntyy.
Salla-Maria käyttää sidonnassa luontoystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja.
Syksyllä sesonki jatkuu vielä hetken kuivakukkien parissa. Viime talvena Salla-Maria sitoi ensimmäistä kertaa häihin kuivakukkakimpun ja -seppeleen, koska kuivakukka Suomen talven sesonkikukka.
– Toivon, että kotimainen kuivakukka alkaisi näkyä meilläkin enemmän niin sisustus- kuin juhlasidonnassa. Maailmalla värikäs ja romanttinen kuivakukkasidonta on jo kovassa huudossa, Salla-Maria haaveilee.
Tutustu puutarhaan: ollakseengarden.fi
Vinkki: Näin teet itse kukkakimpun oman pihan antimista
1. Kerää kasvit aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun niiden nestejännitys on korkeimmillaan.
2. Valitse nupullaan olevat kukat, sillä niitä ei ole vielä pölytetty. Pölyttynyt kukka aloittaa siementen valmistamisen eikä kestä maljakossa yhtä pitkään kuin ei-pölytetty.
3. Hyviä leikkokukkia ovat muun muassa akileijat, narsissit, tulppaanit, ruusut ja lupiinit, joista viimeisen kerääminen on myös ekoteko. Pionit kestävät kauan maljakossa, kun ne kerää
vaahtokarkkimaisina eli nuppu hieman avoinna.
4. Lisää kimppuun vihreää, kuten jättipoimulehtiä, villivadelman oksia, koiranputken vaaleanvihreitä kukkia ja parsan neulasmaisia oksia.
5. Halkaise puuvartisten kasvien varsia noin viiden senttimetrin verran ja dippaa varret kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Tämä parantaa kasvin kykyä imeä vettä.
6. Ajattele kukkien sommittelua teatterinäyttämönä. Valitse näytelmän päätähdet ja niille ”ensemble” eli tähteä korostava joukkio. Asettele ympärille ja väleihin lavastus, joka tukee kokonaisuutta.
7. Tulppaanit ja narsissit nauttivat jääkylmästä vedestä, mutta muut kesällä kerätyt kukat säilyvät parhaiten kädenlämpöisessä vedessä.
Vinkit antoi Salla-Maria Salo
Muusikko-näyttelijä Salla-Maria tekee leikkokukkakasvatuksen ja -sidonnan lisäksi dubbauksia, teatteria ja pitää laulutunteja. – Leikkokukkakausi on lyhyt ja ala epävarma.
Merja Forsman