Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Hei, minä olen Taisto, ja selvisin hengissä. Nyt olen pirteä pieni karitsa.
Mika Laine
LOVIISA, TESJOKI Mää, bää, kvaak ja röh! Loviisan Tesjoen päiväkodin pikkuset – ja isommatkin – saivat toukokuiselle päivälleen suloisen ja pörröisen aloituksen. Söpöyttä oli kaikkialla pitkin pihaa, kun Hembölen Kiertävä Farmi saapui paikalle eläimineen.
Pihalla rouskuttelivat vapaina minipossu ja vuohi. Myös lapinkoira Tuure jaksoi leikkiä lasten kanssa. Linnut ja puput olivat häkeissään, ja keskellä pihaa heinää söivät ihanat Viktor-poni ja Fanny-aasi. Silti yksi aitaus veti päiväkotilapsia erityisesti puoleensa.
Aitauksessa nimittäin vipelsi Elsa-emonsa kanssa suloistakin suloisempi kolmikko: kuukauden ikäiset karitsat Anita, Jyri ja Taisto.
– Kolme lasta kerrallaan saa mennä aitaukseen. Antakaa myös Elsa-lampaalle ruohoa ja vuohenputkea. Se on nyt vähän levoton, koska se haistaa herkullisen ruohon, muttei ylety siihen, eläinfarmiyrittäjä Ossi Kaurio jutteli lapsille.
Kun pikimusta Anita-karitsa työnsi päänsä pitkälle aitauksen alimman aisan alta ylettyäkseen vuohenputkeen, monet pikkukädet riensivät auttamaan sitä. Elsa ja sen karitsat eivät olleet moksiskaan siitä, että ympärillä vilisti ja mekkaloi kymmeniä päiväkoti-ikäisiä lapsia.
– Kyllä lapset osaavat yleensä olla hyvin eläinten kanssa, eivätkä eläimet koe minkäänlaista stressiä, Kaurio totesi.
Kaurion Kiertävä Farmi onkin hyvin suosittu päiväkotivieras. Välillä on jopa pakko myydä ei-oota. Kaurio kiertää eläintensä kanssa neljänä arkipäivänä viikossa.
– Kesäkuussa Kiertävä Farmi siirtyy vakituisesti taas Kouvolan Tykkimäen huvipuistoon pariksi kuukaudeksi, mutta muut vierailut pitentävät sesonkia keväällä ja syksyllä.
Kaurion käynnistä eläimineen Tesjoen päiväkodilla on muodostunut jo perinne. Erään käynnin aikana syntyi yllättäen karitsa.
– En tiennyt lampaan olleen tiineenä. Karitsalle annettiin nimikin täällä, Kaurio muisteli.
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Eija Pirilä kiitti päiväkodin aktiivista vanhempainyhdistystä, jonka ansioista pikkuiset pääsivät ihailemaan eläimiä. Monet tutkimukset tukevat sitä, että kosketus eläimiin tekee hyvää lapsille. Samalla opitaan sosiaalisia taitoja. Pari pikkuista hääräsi pupujen aitauksessa.
– Pupuja ei saa jahdata. Silittää voi, mutta välttäkää äkillisiä liikkeitä, paikalle tullut isä neuvoi lapsia.
Elsan kolmoset saivat lapsilta ruohoa ja rapsutuksia. Kaurio oli varannut mukaan myös harjoja, joilla lapset sukivat niiden turkkia. Anita, Jyri ja Taisto saivat alkunsa aika tarkkaan puoli vuotta aiemmin, kun Elsan vakituinen poikaystävä, pässi Armas kävi vierailulla. Myös Peppi-uuhi sai jälkikasvua kuukausi Elsan jälkeen.
– Armas on niiden molempien miesystävä. Karitsojen tarkkaa syntymäaikaa on vaikea ennustaa, sillä niillä on lasketussa ajassa aikahaitari, kuten ihmisilläkin, Kaurio sanoi.
Anita, tuo musta lammas, oli jo syntyessään joukon isoin ja virkein. Jyrinkin alkutaival meni ihan hyvin, mutta viimeisenä maailmaan ponnistettu Taisto joutui nimensä mukaisesti taistelemaan henkensä puolesta. Kolmoset syntyivät keskiyöllä, ja mentyään varhain aamulla lampolaan Kaurio huomasi, että Taisto kyyhötti erillään muista, eikä se hakeutunut lämpölampun alle tai hamunnut emon nisää. Niitä on lampaalla vain kaksi.
– Kiidätin Taiston kotiin sisälle lämpölampun alle. Lämmettyään aikansa se suostui hörppäisemään maitoa pullosta, ja vein sen nopeasti takaisin emon ja sisarusten luokse, Kaurio muisteli pikkuisen karitsan alkuhetkiä.
Oli tärkeää viedä karitsa heti emon lähelle, jotta emo ei olisi alkanut vieroksua sitä. Silloin se voi kieltäytyä imettämästä. Emo imettää karitsoitaan seisaaltaan, ja yleensä vastasyntynyt karitsa nouseekin heti jaloilleen ja pyrkii tissille. Onneksi myös Taiston elämänhalu voitti, ja sekin alkoi kiinnostua tissistä imeäkseen vuorollaan.
– Anita, Jyri ja Taisto ovat Elsan neljännet karitsat. Elsa on loistava äiti, kuten Peppikin, Kaurio kiitteli.
Päiväkodin pihalla alkoi innostunut säpinä, kun Kaurio otti esiin lämmitetyn maitopullon. Siinä oli vuohenmaitoa, ja nyt pikkukaritsat saisivat juoda sitä pullosta. Pulloruokinta kiinnosti lapsia.
– Minä haluan juottaa, kuului monesta suusta.
Kakka! Pallokakka! huomasi äkkiä joku. Kaurio kiirehti korjaamaan jätökset pois ennen kuin kukaan astui niihin. Sitten juottaminen saattoi alkaa. Kaurio nosti pikkuisen Taiston kainaloonsa pois aitauksesta. Se sai Elsa-emon juoksemaan ympyrää ja määkimään kieli pitkällä, kunnes se huomasi, ettei mitään hätää ole.
– Muistakaa antaa ruohoa Elsalle, Kaurio muistutti lapsia.
Lapset tottelivat kiltisti, kun hän ohjeisti heitä asettumaan aitauksen ulkopuolelle riviin. Lopulta kaikki halukkaat saivat juottaa karitsoita, olihan niitä sentään kolme. Juottaminen onnistui pienimmiltäkin aitauksen raosta. Ihmeen hyvin nuo karitsat näyttivät viihtyvän lapsilauman keskellä ja metelissä.
– Ne lähtevät mukaan keikoille jo pieninä, ja sitä ennen niitä kesytetään kotioloissa. Ja kun emo ei päästele varoitusääniä, eivät pikkuisetkaan pelkää, Kaurio kertoi.
Kun keväinen aamupäivä eläinten kanssa oli ohi, Kaurio lastasi määkivän ja röhkivän farminsa kuljetusautoon ja lähti ajamaan eläintilalleen Pyhtäälle. Heippa sitten Anita, Jyri, Taisto ja Elsa! Kiitos käynnistä!
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Kaikki karitsat saivat rapsutuksia ja silityksiä päiväkotilapsilta.
Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot