Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Ravintolayrittäjä Miia Makkonen on aiemmin luotsannut paikallisesti toimivan alan yrityksiä. McDonald's-maailmassa hän on nyt ensimmäistä kertaa yrittäjäurallaan.
Marko Wahlström
PORVOO, NÄSI Porvoon McDonald’s-ravintola on palannut yrittäjävetoiseksi toukokuun alussa. Maailmanlaajuinen ravintolaketju on toiminut Näsissä vuodesta 1995 alkaen.
Edellisen kerran ravintolaa luotsasi yrittäjänä Hannu Nurmi, joka luopui Porvoon-yksiköstä vuonna 2014, jolloin paikka siirtyi ketjun haltuun. Ravintolan ensimmäisenä yrittäjänä toimi Jan Gästrin.
Nyt ravintolaa emännöi kolmas yrittäjä, joka tulee McDonald’s-maailman ulkopuolelta.
–?Ravintolayrittäjyyttä meillä on yhdessä mieheni, keittiömestari Petri Karhun kanssa takana 19 vuotta, tuore yrittäjä Miia Makkonen kertoo.
Pariskunnan taival yrittäjinä alkoi kesäravintolasta Sotkamosta (Beach-Cafe Hiukka).
–?Ensimmäisen kesän jälkeen mietimme yhteiselle yrittäjyydelle jatkoa. Pääsimme pyörittämään Pickala Golfin ravintolaa (kaksi ravintolaa ja yksi taukokioski), jossa vierähti kuusi vuotta, Makkonen jatkaa.
Seuraavaksi yrittäjien taival johti Helsingin Suomalaiselle Klubille, jonka ravintoloitsijoina kului kymmenen vuotta.
– Tämä on ainutkertainen mahdollisuus, johon olemme päässeet mukaan, Porvoon McDonald’s-ravintolan historian kolmas yrittäjä Miia Makkonen sanoo tehdessään tilausta asiakaspäätteellä.
Marko Wahlström
"Mäkkärin" yrittäjyyskoulutusohjelmaan
Makkosen ja Karhun mieltä on kutkuttanut pitkään McDonald’s, jonka tarina sai alkunsa Yhdysvalloista perheyrityksenä vuonna 1954.
–?Suomalaisen Klubin pestin lähestyessä loppuaan haimme McDonald’sin yrittäjyyskoulutusohjelmaan, jonka aloitimme syyskuussa 2019, Makkonen kertoo.
Ensikontaktit ”Mäkkäriin” tiskin toiselta puolelta pariskunta sai kouluttautumisen aikana Porvoossa.
–?Tämähän on maailman suurimpia ruokabisneksiä, jonka kultaiset kaaret tuntevat varmasti kaikki, Makkonen pohtii McDonald’sin viehätysvoimaa.
Häntä viehättää myös kansainvälisen brändin huolella suunniteltu koulutusohjelma, jonka polku tarjoaa tien työntekijästä ravintolapäälliköksi tai yrittäjäksi asti.
–?Toisaalta, kun tulemme maailmasta, jossa palvelu ja ruoka ovat olleet meille erityisen tärkeitä McDonald’sin Made For You -keittiö viehättää erityisesti. Kaikki annokset tehdään asiakkaalle tilauksesta heidän toiveidensa mukaisesti ja tarjoillaan pöytiin, Makkonen sanoo.
Ravintola työllistää 65–80 työntekijää
Porvoon McDonald’s työllistää vaihtelevissa vuorotöissä yhteensä noin 65 työntekijää. kesäisin jopa 80.
–?Henkilökunta on aivan uskomaton, vaikka kyse on kansainvälisestä brändistä. He tekevät yhdessä töitä hymyssä suin ja nauttivat työstään, Miia Makkonen kiittelee.
Uudet yrittäjät pyrkivät jatkossa hyödyntämään ravintolansa taustatoiminnoissa (muun muassa kiinteistönhuolto, työterveyspalvelut ja siivoushuolto) paikallisia yrityksiä.
–?Lisäksi työllistämme Etevan kautta vajaatyökykyisiä henkilöitä, Miia Makkonen jatkaa.
Hän toivoo, että jatkossa muutkin kuin nuoret pitäisivät McDonald’s-ravintolaa vaihtoehtoisena työpaikkana.
–?Miksipä ei esimerkiksi joku aikuinen, joka haluaisi tehdä vähän aikaa jotain toista työtä, voisi tulla tänne töihin, Makkonen pohtii.
McDonald’silla on Suomessa tällä hetkellä 12 franchising-yrittäjää. Ravintoloita maassamme on yhteensä 66, joista ketju pyörittää kymmentä.
FAKTA
Miia Makkonen
* Syntynyt Sotkamossa Kainuussa 41 vuotta sitten. Asuu tällä hetkellä Kirkkonummella.
* Peruskoulutukseltaan talous- ja yrityshallinnon tradenomi YMK. Kouluttautunut lisäksi muun muassa Haagan sommelieriksi.
* Työ- ja yrittäjäuran kohokohdat: Holiday Club Katinkulta (Vuokatti), Beach-Cafe Hiukka (Sotkamo), Pickala Golf (Siuntio), Suomalainen Klubi (Helsinki) ja McDonald’s (Porvoo)
* Toimii yrittäjänä yhdessä miehensä Petri Karhun kanssa.
* Harrastaa vapaa-ajallaan liikuntaa, pelaa padelia ja lomailee Espanjan auringon alla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot