Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Johansson tietää noin 40 vuoden kokemuksella, millaisesta lounaasta suomalaiset pitävät.
Merja Forsman
PORVOO Kuninkaanportin Autosalpassa vuodesta 2007 pyörinyt lounasravintola Salpa-Bar vaihtaa vuodenvaihteessa omistajaa.
Yrittäjä "Teho" Johansson siirtää viestikauhan Christoffer Holmströmille, joka pyörittää tällä hetkellä Toffe´s-ravintolaa Porvoon uimahallissa.
– On tullut aika antaa nuorimmille ohjat, Johansson kertoo.
Perinteinen kotimainen maistuu yhä
Salpa-Bar on tarjoillut nälkäisille lounastajille perinteistä kotimaista ruokaa jo 24 vuoden ajan ensin Autosalpan tiloissa keskustan liepeillä ja vuodesta 2007 lähtien Kuninkaanportissa.
– Toimintamme on ollut viimeisten 5–7 vuoden ajan nousujohteista, vaikka notkahduksiakin on ollut. Meillä käy noin 300 asiasta päivässä: opiskelijoita, eläkeläisiä, työikäisiä Porvoosta, Sipoosta ja kauempaakin, Johansson kertoo.
Teho Johansson jää vuodenvaihteessa eläkkeelle.
Merja Forsman
Ruokalistan suosituimpia aterioita ovat olleet jauheliharuoat ja leikkeet.
– Ehkä suosituin on lasagnemme, ja perjantaisin meillä on pihvipäivä, jossa tarjoilemme leikettä talon kastikkeella. Se on aina ollut suosittu ruoka, Johansson kertoo.
Vuosien mittaan Salpa-Bar on tuonut perinteisen suomalaisen ruoan rinnalle pieniä kokeiluja, kuten thaimaalaisia ja meksikolaisia makuja. Myös vegeruoan kysyntä on kasvanut.
– Kuuntelemme asiakkaitamme ja vastaamme välillä toiveisiin. Kerran teimme esimerkiksi silakkalaatikkoa asiakkaan pyynnöstä, mutta aika pieni prosentti tykkää siitä, Johansson naurahtaa.
– Olemme pian 40 vuoden kokemuksella oppineet, mikä asiakkaillemme maistuu.
Johansson on ollut aikaisemmin yrittäjänä muun maussa Honkalassa vuodesta 1992 lähtien, Grandissa vastaamassa väliaikamyynnistä sekä Salpa-Barissa vuodesta 2000 lähtien ensin yhdessä Nanne ja Riggert Idströmin kanssa, sittemmin yksin.
– Luovuimme vähitellen muusta toiminnastamme ja keskityimme Salpa-Bariin. Oli kiva keskittää yhteen paikkaan ja lounasravintolaan. Meiltä jäivät viikonloppu- ja iltatyöt, Johansson hymyilee.
Salpa-Bar on toiminut Autosalpan tiloissa 24 vuotta.
Merja Forsman
Kakkukahvit läksiäislahjana
Ravintola-alalla yritysten keskimääräisen elinkaaren sanotaan olevan noin kolme vuotta ja viime vuonna pantiin vireille ennätysmäärä ravintoloiden konkursseja. Mikä on Salpa-Barin pitkän iän salaisuus?
– Hyvä henkilökunta ja hyvät raaka-aineet. Se on kai se salaisuutemme. Olemme pyrkineet pitämään tiettyä tasoa yllä ja käyttäneet pääosin laadukkaita kotimaisia raaka-aineita. Ilman henkilökuntaamme stoorimme ei olisi ollut näin pitkä, Johansson kiittelee.
Henkilökunnasta suuri osa on ollut jo pitkään Salpa-Barilla työsuhteessa, ja esimerkiksi Henry Ek on Johanssonin työkaveri jo vuodesta 1977 asti.
– Ajattele! Yli 40 vuotta yhteistä taivalta. Myös hän jää ensi vuodesta eläkkeelle, Johansson kertoo.
Johanssonin ja Ekin eläkkeelle jäämistä juhlistetaan maanantaina 30.12. Kaikille lounaan ostajille tarjotaan kakkukahvit.
Salpa-Barin tarina jatkuu uusissa käsissä
Ensi vuonna Salpa-Bar jatkaa samalla nimellä, konseptilla ja pitkälti samalla henkilökunnallakin.
–Se oli yksi myyntikriteereistäni, että henkilökunnalle pitää olla tulevaisuudessakin töitä, Johansson sanoo.
– Kiitos Salpa-Barin työntekijöille ja myös kaikille asiakkaille näistä vuosista. On ollut mukava tutustua ja heittää huulta.
MERJA FORSMAN
Salpa-Barissa käy noin 300 asiakasta päivässä.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot