Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoolaiset nuorisovaltuutetut Marianne Birkle (vas.) ja Eeva Hyttinen sytyttivät kynttilät yhdessä Zonta-kerhon jäsenten Kirsi Talsi-Sirkan (vas.) ja Raija Tölkön kanssa.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Kansainvälisen Zonta-järjestön Says no to violence against women -kampanja on alkanut jälleen.
Porvoon Zonta-kerho osallistuu kampanjaa toista kertaa. Kerholaiset kiinnittivät aiheesta kertovat posterit Kaupunginpuiston tenniskentän aitaan viime viikon perjantaina.
– Lisäksi olemme viime vuotiseen tapaan Joulutorilla lauantaina 8.–10.12. Viime vuonna ihmisiä tuli torille tapaamaan ja kertoi nähneensä julisteet, puheenjohtaja Anneli Holmberg kertoi kynttilöiden sytyttämisen lomassa.
Kampanja toistuu vuosittain 25.11.–10.12.
Käynnissä oleva Zonta-järjestön Says no to violence against women -kampanja kiinnittää tänä vuonna huomiota digitaaliseen häirintään, joka on merkittävä etenkin tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivallan ja lähisuhdeväkivallan muoto. Kuivassa Anneli Holmberg (vas.), Raija Tölkkö, Marjaana Suominen ja Kirsti Talsi-Sirkka Porvoon Zonta-kerhosta sekä nuorisovaltuutetut Eeva Hyttinen (edessä vas.) ja Marianne Birkle.
Marko Wahlström
"Häirintä on seksuaalissävytteistä ehdottelua"
Tänä vuonna kampanja korostaa ja viestii digitaalisen väkivallan vaikutuksista sekä keinoista ilmiöön puuttumiseksi. Aihe koskettaa niin nuoria kuin aikuisia.
Kampanjan merkiksi kynttilöitä olivat sytyttämässä myös nuorisovaltuutetut Eeva Hyttinen ja Marianne Birkle.
– Jokapäiväinen somehäirintä on tosi yleistä nuorten keskuudessa. Se, että se on anonyymiä, tekee häirinnästä pahempaa, Hyttinen sanoo.
Hyttinen nostaa yhdeksi esimerkiksi Jodel-sovelluksen, joka nuorten keskuudessa yleinen.
– Häirintä on seksuaalissävytteistä ehdottelua pääasiassa miehiltä naisille, mutta yhä yleisemmin myös naisilta miehille.
Hyttisen mukaan Jodelin lisäksi Snapchat-palvelussa saatetaan lähettää seksuaalisväritteisiä kuvia ilman halua tai pyyntöä.
– Niitä voi vain tulla. Silloin voi nähdä sellaista, mitä ei halua ja hyvin arkaluontoista materiaalia.
Porvoon nuorisovaltuutetut Marianne Birkle (vas.) ja Eeva Hyttinen laskivat kynttilän Zonta-kerhon väkivaltaa vastustavan kampanjajulisteen alle.
Marko Wahlström
"Ihmisten reagointi viesteihin on neutraalia"
Nuorisovaltuutetut ovat joutuneet myös itse somehäirinnän kohteeksi.
– Sitä on tapahtunut usein, kun joku ihminen haluaa frendiksi. Yhtäkkiä voi tulla kuva, joka on epätoivottu. Siitä tulee ällö olo, eikä tunne ole mukava, Birkle sanoi.
– Välillä tuntuu, että sitä joutuu häirinnän kohteeksi oman ulkonäön takia. Se aiheuttaa tarpeetonta kommentointia. Instagram Directin kautta olen saanut paljon ehdotuksia miehiltä, jotka pyytävät jotain, Hyttinen jatkoi.
Hänen mielestä sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä on muuttunut tänä päivänä normaaliksi.
– Ihmiset eivät edes ymmärrä, että sitä tapahtuu. He sivuuttavat asian poistamalla viestit ajattelematta. Reagointi on hyvin neutraalia, Hyttinen sanoi.
"Pikkukaupungissa pian koko kaupunki tietää asiasta"
Nuorisovaltutettujen mielestä konkreettisena keinona kouluissa tulisi opettaa sosiaalisen median käyttäytymistä ja rajoja alakouluista lähtien.
– Asiasta ei ole tarpeeksi puhuttu. Varsinkin yläasteikäiset ovat ehkä kaikkein pahimpia; heidän keskuudessa tapahtuu todennäköisesti eniten somehäirintää, Hyttinen sanoi.
Hän pitää huolestuttavana trendinä sitä, että luottamuksellisesta keskustelusta toisen ihmisen kanssa saattaa lähteä tieto tai arkaluontoinen kuva leviämään somessa nuorten keskuudessa.
– Varsinkin tällaisessa pienessä paikassa kuin Porvoo, yhdessä päivässä koko kaupunki tietää asiasta, Hyttinen jatkoi.
Porvoon nuorisovaltuutetut Eeva Hyttinen (vas.) ja Marianne Birkle toivovat, että naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä puhuttaisiin yleisesti enemmän.
Marko Wahlström
Somehäirintä on hiljaa vaiettu asia
Porvoon nuorisovaltuusto on asiasta keskustellut jonkin verran.
– Aiheesta voisi puhua enemmän ihan yleisestikin. Tuntuu, että tämä on hiljaa vaiettu, Hyttinen sanoi.
Häntä huolettaa myös tilastotieto, jonka mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisnaisesta on kokenut seksuaalista häirintää jossakin muodossa.
– Se on iso luku, josta ei puhuta. Moni nuori voi myös vajota mielenterveysongelmiin ja itsetuhoisuuteen sen takia, Hyttinen sanoi.
Fyysnen Cat call -ilmiö yleistä Helsingissä
Sosiaalisessa mediassa tapahtuva sanallinen häirintä on tänä päivänä yleisempää kuin fyysinen, jota ei pidä Hyttisen mukaan kuitenkaan sivuuttaa.
– Cat call -ilmiö eli kävellessäsi jossain joku huutaa takaapäin hävyttömyyksiä on yleistä Helsingissä. Porvoossa en ole siihen törmännyt, Hyttinen sanoi.
– Minulle ei ole Suomessa sitä tapahtunut, mutta ulkomailla kyllä, Birkle lisäsi.
Hyttinen muistaa törmänneensä ilmiöön ensimmäisen kerran 13-vuotiaana kävellessään tavallisiin vaatteisiin – isoon pitkähihaiseen neuleeseen ja farkkuihin – pukeutuneena. Tilanne oli hämmentävä.
– Miksi vain tyttöjä opetetaan varautumaan tilanteisiin, mutta poikia ei? Vastaus on aina, että pojat ovat poikia, Hyttinen hämmästeli.
Hän kiitteli, että kaupungin nuorisotyö on ajanut asiaa enemmän kuin esimerkiksi koulut ja poliisi.
– Nuorisotyö on pitänyt kasvatuksellisia teemoja viides- ja kuudesluokkalaisille, Hyttinen sanoi.
Zontat yhdessä -kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta digihäirinnän eri muodoista ja kehittää yhteistyömuotoja toimintaan häirintää vastaan. Porvoon Zonta-kerhon puheenjohtaja Anneli Holmberg (vas.) ja hallituksen jäsen Marjaana Suominen kiinnittävät kampanjajulistetta.
Marko Wahlström
Porvoon Zonta-kerho täyttää 70 vuotta
Kampanjan valtakunnallisella varainkeruulla tuetaan Loisto Setlementti ry:n "Sua varten somessa" -toiminnan laajentamista aktiiviseen lähiyhteisötyöhön eri puolilla Suomea.
Halutessaan jokainen voi lahjoittaa varoja kampanjaan myös suoraan Zonta-järjestön verkkosivujen kautta osoitteessa www.zonta.fi.
Kampanja toteutetaan yhteistyössä Loisto Setlementti ry:n ja Nicehearts ry:n Sua varten somessa -toiminnan kanssa.
Digihäirintä-kampanjan ohella Porvoon Zonta-kerho valmistautuu jo ensi vuoden kansainväliseen naistenpäivään (8.3.).
– Pienimuotoisesti vietämme ensi vuonna kerhon 70-vuotispäivää, puheenjohtaja Anneli Holmberg kertoi.
Porvoolaiskerhossa on tällä hetkellä vähän alle 20 jäsentä. Itäisellä Uudellamaalla Zonta-kerho toimii lisäksi Sipoossa.
FAKTA
Digihäirinnästä
» Digitaalinen väkivalta on väkivaltaa, jossa toista ihmistä vainotaan, loukataan, kontrolloidaan, häiritään seksuaalisesti tai vahingoitetaan käyttämällä erilaisia digitaalisia sovelluksia, alustoja ja laitteita, kuten puhelinta tai tietokonetta.
» Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan 42 prosenttia lukioikäisistä tytöistä oli kokenut seksuaalista verkkohäirintää., Määrä on lähes kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana.
» YK:n väestörahaston mukaan 85 prosenttia naisista on nähnyt digitaalista väkivaltaa verkossa ja lähes 40 prosenttia on kokenut sitä henkilökohtaisesti. Naiset, tytöt, vähemmistöt ja marginalisoidut ihmisryhmät ovat erityisen alttiita digitaaliselle häirinnälle ja väkivallalle.
» Digitaalista väkivaltaa itsessään ei ole Suomessa kriminalisoitu.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot