Viikon kysymys
A-
A+
Vaaliehdokkaat Sharie Sveholm (vas.), Kyösti Kallberg ja Roosa Kurki.
ITÄ-UUSIMAA | Nuoret äänestävät kaikista ikäryhmistä vähiten. Itäväylä selvitti Itä-Uudenmaan alue- ja kuntavaalien alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden näkemyksiä siitä, miksi nuorten äänen on tärkeä kuulua politiikassa.
Nuorten äänestysaktiivisuus – tai pikemminkin sen puute – puhututtaa Suomessa joka vaalien alla. Nyt alue- ja kuntavaalien lähestyessä voidaan jälleen kääntää katseet edellisvuosien vertailukohtiin ja pohtia syitä nuorison passiivisuudelle poliittisessa päätöksenteossa. Itäväylä haastatteli itäisen Uudenmaan nuoria ehdokkaita ja kysyi, miksi nuorten ääni on tärkeää saada kuuluviin myös kunnallis- ja aluepolitiikassa.
Kuntavaalit järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 2021. Silloin koko valtakunnan äänestysprosentti notkahti alimpiin lukemiin sitten vuoden 1945. Ainoastaan 55,1 prosenttia äänioikeutetuista käytti äänensä, mikä oli 3,8 prosentin notkahdus edellisistä vuoden 2017 kuntavaaleista. Alle 25-vuotiaista äänioikeuttaan hyödynsi ainoastaan 35,4 prosenttia, mikä oli kyllä 0,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017, mutta nuorten osuus äänestäjistä jäi silti kaikista ikäryhmistä pienimmäksi. Etenkin verrattuna eniten äänestäneisiin 65-69-vuotiaisiin, joiden äänestysprosentti hipoi 65:ä prosenttia.
Passiivisuus mukailee muunkin väestön eroja kuntavaalien äänestysaktiivisuuteen, kun verrataan sitä eduskuntavaaleissa käytettyihin ääniin. Kuntavaaleissa äänestysprosentti jää jopa kymmenien prosenttiyksiköiden päähän eduskuntavaalien vastaavista lukemista. Keskustan listoilta Askolan kuntavaaleissa ehdolla oleva Roosa Kurki (kesk.), 28, kokee, etteivät nuoret pidä kuntatason vaikuttamismahdollisuuttaan tarpeeksi suuressa arvossa.
– Tosiasiassa varsinkin tällaisessa pienemmässä kunnassa yksikin ääni voi ratkaista paljon, hän toteaa.
Aktiivisuuden puutteeseen vaikuttaa Kurjen ja Porvoon RKP:n kuntavaaliehdokas Sharie Sveholmin (r.), 27, näkemysten mukaan moni asia. Politiikka ylipäänsä jää nuorille kaukaisen ja vaikean tuntuiseksi, eikä luottamusta omaan tietotasoon ole.
– Oikeasti se, miten esimerkiksi kouluun pääsee joukkoliikenteellä ja mitä siellä syö, on jo politiikkaa. Luulen, että on vaikea hahmottaa, mitä kaikkea siihen kuuluu, Sveholm sanoo.
Vasemmistoliiton porvoolainen kunta- ja aluevaaliehdokas Kyösti Kallberg (vas.), 24, näkee, että politiikasta viestitäänkin nykypäivänä mahdollisimman vaikeasti, joka etäännyttää nuoria siitä entisestään.
– Asiat esitetään usein vaikeammin, kuin mitä ne todella ovat. Näin nuorista tuntuu siltä, että politiikan ymmärtäminen vaatii liikaa selvittämistä ja äänestäminen on helpompi ulkoistaa muille, hän selittää.
Kurki nostaa esiin myös sen, miten nuoret asettuvat päätöksenteossa väliinputoajan asemaan. Jos koulut on jo käyty, eikä esimerkiksi kunnan harrastusmahdollisuudet ja kulttuuripalvelut kiinnosta, on vaikea löytää suoraan omaan elämään suoraan vaikuttavia asioita kuntatasolta.
– Jos ei käytä kirjastoa, ei sillä ole niin suurta merkitystä, onko omassa kunnassa toimiva kirjasto, hän selittää.
Kuntapolitiikassa käsitellään useita nuoria kansalaisia koskettavia aiheita, kuten kunnan opiskelijoiden ja nuorien työntekijöiden asemaa. Kallberg kertoo, että esimerkiksi osa hänen kuntavaaliohjelmaansa on parantaa porvoolaisten korkeakouluopiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia.
– Vastavalmistuneen ja opiskelijan on todella vaikea löytää oman alan töitä täällä. Tarvitsemme toimia, joilla saamme nuorta sukupolvea myös PK-yrityksiin paremmin, sillä nuorilla on paljon annettavaa, hän selittää.
Sveholm nostaa tärkeäksi nuoria koskettavaksi asiaksi kunnan harrastusmahdollisuudet ja ennaltaehkäisevät palvelut.
– Yksi tärkeimmistä vaaliteemoistani on hyvinvoivat asukkaat. Kaikkien apua tarvitsevien kuuluisi saada sitä, ja on oltava kattavaa ennaltaehkäisevää toimintaa, hän sanoo.
Vuoden 2022 aluevaaleissa äänestysprosentti oli kuntavaalienkin lukemia pienempi. Koko maassa vain 47,5 prosenttia äänioikeutetuista käytti tuolloin äänensä. Itä-Uudellamaankin 48,5 suuruinen äänestysprosentti oli vain hieman valtakunnallista tasoa korkeampi. Hyvinvointialueuudistuksen alkumähinässä aktiivisuus saattaa luonnollisestikin olla alhaista, sillä uusi aluemalli on jäänyt monelle vielä toistaiseksi hähmäiseksi.
Aluevaaleissa valitut henkilöt ratkovat sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä asioita. Ajankohtaista nuorille siinä ovat muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten viimeaikoina paljon puhututtanut mielenterveyspalveluiden saavutettavuus.
Mikä sitten on saanut Itä-Uudenmaan nuoret ehdokkaat kiinnostumaan politiikasta, jos se ei nuoria yleisesti kiinnosta?
– Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta. Jo ylä-asteella vaikutin opiskelijakunnan hallituksessa, Kurki kertoo.
Myös Kallberg ja Sveholm ovat päätyneet vaikuttamaan opiskelijayhteisöissä ja sitä kautta kiinnostuneet paikallispolitiikan kiemuroihin sukeltamisesta.
Äänestysaktiivisuus kulkeekin vahvasti käsi kädessä myös nuorten taustojen kanssa. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan perheissä, joissa esimerkiksi vanhemmat eivät ole aktiivisia äänioikeutensa hyödyntäjiä on todennäköisempää, että myös jälkikasvu on suuremmassa vaarassa passivoitua poliittisen päätöksenteon suhteen. Kallberg nostaa tärkeäksi sen, että koulutuksessa ja muissa yhteiskunnan tarjoamissa palveluissa aktivoitaisiin lapsia ja nuoria entistä enemmän kiinnostumaan vaikuttamisesta.
– Jos kotoa ei saa aktivoivaa vaikutusta on tärkeää, että koulut ja muut yhteiskunnan palvelut ottavat kopin lasten ja nuorten osallistamisesta. Sen voi aloittaa aktivoimalla vaikuttamaan pieniin oman arjen asioihin, jotka myöhemmin kasvavat suuremmiksi, hän selittää.
Myös Sveholm nostaa, että politiikkaa pitäisi tuoda konkreettisemmin saavutettavaksi lasten ja nuorten elämässä.
– Olisi tärkeää olla paremmin läsnä ja saavutettavissa. Voisi järjestää enemmän keskustelutilaisuuksia ja olla enemmän esimerkiksi somessa, sillä siellä ne nuoretkin nykyään ovat, hän sanoo.
Itä-Uudenmaan nuoret ehdokkaat näkevät kaikki tärkeäksi sen, että nuorten ääni saataisiin paremmin kuuluviin politiikassa.
– Eihän demokratia toimi, jos kaikki eivät äänestä. Meidän pitäisi pystyä päättämään yhteisistä asioista yhdessä, Kallberg sanoo.
– Tulevaisuutta tehdään meitä nuoria varten. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, minkälaisessa ympäristössä nuorten perheet tulevaisuudessa elävät ja kasvavat, Kurki avaa.
Mikäli nuorten ääni jää hiljaiseksi, näkyy päättäjätasolla luonnollisesti vähemmän nuorten etua ajavaa päätöksentekoa.
– On tärkeää, että nuorten asioita edistetään päättäjätasolla enenemissä määrin. Päättäjien keski-ikä on siinä viidenkymmenen paikkeilla, ja on vaikeaa olla vähemmistö nuorten asioiden edistämisessä, Sveholm sanoo.
Nuorten äänelle on siis syytä raivata tilaa myös Itä-Uudenmaan kunta- ja aluepolitiikassa. Siitä vastuussa loppujen lopuksi ovat kuitenkin nimen omaan äänioikeutetut nuoret aikuiset.