JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkoi 2.4. Onko ehdokkaat jo löytynyt?
Edelleen hakusessa.
Valitsen ehdokkaat vasta äänestyspäivänä.
Kyllä on jo ehdokkaat selvillä.
Valinnan vaikeutta kun kahdet vaalit samaan aikaan.
En aio/voi äänestää.

A-

A+

20250402144228

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20250402132158

Tulevaisuutta tehdään nuoria varten – Onko heillä siihen sanottavaa?

Uutiset
2.4.2025 7.21
Vaaliehdokkaat Sharie Sveholm (vas.), Kyösti Kallberg ja Roosa Kurki.

Vaaliehdokkaat Sharie Sveholm (vas.), Kyösti Kallberg ja Roosa Kurki.

ITÄ-UU­SI­MAA | Nuo­ret ää­nes­tä­vät kai­kis­ta ikä­ryh­mis­tä vä­hi­ten. Itä­väy­lä sel­vit­ti Itä-Uu­den­maan alue- ja kun­ta­vaa­lien al­le 30-vuo­ti­ai­den eh­dok­kai­den nä­ke­myk­siä sii­tä, mik­si nuor­ten ää­nen on tär­keä kuu­lua po­li­tii­kas­sa.

Nuor­ten ää­nes­ty­sak­tii­vi­suus – tai pi­kem­min­kin sen puu­te – pu­hu­tut­taa Suo­mes­sa joka vaa­lien al­la. Nyt alue- ja kun­ta­vaa­lien lä­hes­ty­es­sä voi­daan jäl­leen kään­tää kat­seet edel­lis­vuo­sien ver­tai­lu­koh­tiin ja poh­tia syi­tä nuo­ri­son pas­sii­vi­suu­del­le po­liit­ti­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa. Itä­väy­lä haas­tat­te­li itäi­sen Uu­den­maan nuo­ria eh­dok­kai­ta ja ky­syi, mik­si nuor­ten ää­ni on tär­ke­ää saa­da kuu­lu­viin myös kun­nal­lis- ja alu­e­po­li­tii­kas­sa.

Kun­ta­vaa­lit jär­jes­tet­tiin Suo­mes­sa vii­mek­si vuon­na 2021. Sil­loin koko val­ta­kun­nan ää­nes­tysp­ro­sent­ti not­kah­ti alim­piin lu­ke­miin sit­ten vuo­den 1945. Ai­no­as­taan 55,1 pro­sent­tia ää­ni­oi­keu­te­tuis­ta käyt­ti ää­nen­sä, mikä oli 3,8 pro­sen­tin not­kah­dus edel­li­sis­tä vuo­den 2017 kun­ta­vaa­leis­ta. Al­le 25-vuo­ti­ais­ta ää­ni­oi­keut­taan hyö­dyn­si ai­no­as­taan 35,4 pro­sent­tia, mikä oli kyl­lä 0,4 pro­sent­tia enem­män kuin vuon­na 2017, mut­ta nuor­ten osuus ää­nes­tä­jis­tä jäi sil­ti kai­kis­ta ikä­ryh­mis­tä pie­nim­mäk­si. Eten­kin ver­rat­tu­na eni­ten ää­nes­tä­nei­siin 65-69-vuo­ti­ai­siin, joi­den ää­nes­tysp­ro­sent­ti hi­poi 65:ä pro­sent­tia.

Pas­sii­vi­suus mu­kai­lee muun­kin vä­es­tön ero­ja kun­ta­vaa­lien ää­nes­ty­sak­tii­vi­suu­teen, kun ver­ra­taan sitä edus­kun­ta­vaa­leis­sa käy­tet­tyi­hin ää­niin. Kun­ta­vaa­leis­sa ää­nes­tysp­ro­sent­ti jää jopa kym­me­nien pro­sent­tiyk­si­köi­den pää­hän edus­kun­ta­vaa­lien vas­taa­vis­ta lu­ke­mis­ta. Kes­kus­tan lis­toil­ta As­ko­lan kun­ta­vaa­leis­sa eh­dol­la ole­va Roo­sa Kur­ki (kesk.), 28, ko­kee, et­tei­vät nuo­ret pidä kun­ta­ta­son vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suut­taan tar­peek­si suu­res­sa ar­vos­sa.

– To­si­a­si­as­sa var­sin­kin täl­lai­ses­sa pie­nem­mäs­sä kun­nas­sa yk­si­kin ää­ni voi rat­kais­ta pal­jon, hän to­te­aa.

Ak­tii­vi­suu­den puut­tee­seen vai­kut­taa Kur­jen ja Por­voon RKP:n kun­ta­vaa­lieh­do­kas Sha­rie Sve­hol­min (r.), 27, nä­ke­mys­ten mu­kaan moni asia. Po­li­tiik­ka yli­pään­sä jää nuo­ril­le kau­kai­sen ja vai­ke­an tun­tui­sek­si, ei­kä luot­ta­mus­ta omaan tie­to­ta­soon ole.

– Oi­ke­as­ti se, mi­ten esi­mer­kik­si kou­luun pää­see jouk­ko­lii­ken­teel­lä ja mitä siel­lä syö, on jo po­li­tiik­kaa. Luu­len, et­tä on vai­kea hah­mot­taa, mitä kaik­kea sii­hen kuu­luu, Sve­holm sa­noo.

Va­sem­mis­to­lii­ton por­voo­lai­nen kun­ta- ja alu­e­vaa­lieh­do­kas Kyös­ti Kal­l­berg (vas.), 24, nä­kee, et­tä po­li­tii­kas­ta vies­ti­tään­kin ny­ky­päi­vä­nä mah­dol­li­sim­man vai­ke­as­ti, joka etään­nyt­tää nuo­ria sii­tä en­ti­ses­tään.

– Asi­at esi­te­tään usein vai­ke­am­min, kuin mitä ne to­del­la ovat. Näin nuo­ris­ta tun­tuu sil­tä, et­tä po­li­tii­kan ym­mär­tä­mi­nen vaa­tii lii­kaa sel­vit­tä­mis­tä ja ää­nes­tä­mi­nen on hel­pom­pi ul­kois­taa muil­le, hän se­lit­tää.

Kur­ki nos­taa esiin myös sen, mi­ten nuo­ret aset­tu­vat pää­tök­sen­te­os­sa vä­liin­pu­to­a­jan ase­maan. Jos kou­lut on jo käy­ty, ei­kä esi­mer­kik­si kun­nan har­ras­tus­mah­dol­li­suu­det ja kult­tuu­ri­pal­ve­lut kiin­nos­ta, on vai­kea löy­tää suo­raan omaan elä­mään suo­raan vai­kut­ta­via asi­oi­ta kun­ta­ta­sol­ta.

– Jos ei käy­tä kir­jas­toa, ei sil­lä ole niin suur­ta mer­ki­tys­tä, on­ko omas­sa kun­nas­sa toi­mi­va kir­jas­to, hän se­lit­tää.

Kun­ta­po­li­tii­kas­sa kä­si­tel­lään usei­ta nuo­ria kan­sa­lai­sia kos­ket­ta­via ai­hei­ta, ku­ten kun­nan opis­ke­li­joi­den ja nuo­rien työn­te­ki­jöi­den ase­maa. Kal­l­berg ker­too, et­tä esi­mer­kik­si osa hä­nen kun­ta­vaa­li­oh­jel­maan­sa on pa­ran­taa por­voo­lais­ten kor­ke­a­kou­luo­pis­ke­li­joi­den työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia.

– Vas­ta­val­mis­tu­neen ja opis­ke­li­jan on to­del­la vai­kea löy­tää oman alan töi­tä tääl­lä. Tar­vit­sem­me toi­mia, joil­la saam­me nuor­ta su­ku­pol­vea myös PK-yri­tyk­siin pa­rem­min, sil­lä nuo­ril­la on pal­jon an­net­ta­vaa, hän se­lit­tää.

Sve­holm nos­taa tär­ke­äk­si nuo­ria kos­ket­ta­vak­si asi­ak­si kun­nan har­ras­tus­mah­dol­li­suu­det ja en­nal­ta­eh­käi­se­vät pal­ve­lut.

– Yk­si tär­keim­mis­tä vaa­li­tee­mois­ta­ni on hy­vin­voi­vat asuk­kaat. Kaik­kien apua tar­vit­se­vien kuu­lui­si saa­da sitä, ja on ol­ta­va kat­ta­vaa en­nal­ta­eh­käi­se­vää toi­min­taa, hän sa­noo.

Vuo­den 2022 alu­e­vaa­leis­sa ää­nes­tysp­ro­sent­ti oli kun­ta­vaa­lien­kin lu­ke­mia pie­nem­pi. Koko maas­sa vain 47,5 pro­sent­tia ää­ni­oi­keu­te­tuis­ta käyt­ti tuol­loin ää­nen­sä. Itä-Uu­del­la­maan­kin 48,5 suu­rui­nen ää­nes­tysp­ro­sent­ti oli vain hie­man val­ta­kun­nal­lis­ta ta­soa kor­ke­am­pi. Hy­vin­voin­ti­a­lu­euu­dis­tuk­sen al­ku­mä­hi­näs­sä ak­tii­vi­suus saat­taa luon­nol­li­ses­ti­kin ol­la al­hais­ta, sil­lä uu­si alu­e­mal­li on jää­nyt mo­nel­le vie­lä tois­tai­sek­si häh­mäi­sek­si.

Alu­e­vaa­leis­sa va­li­tut hen­ki­löt rat­ko­vat so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toon liit­ty­viä asi­oi­ta. Ajan­koh­tais­ta nuo­ril­le sii­nä ovat muun mu­as­sa ter­vey­teen ja hy­vin­voin­tiin liit­ty­vät asi­at, ku­ten vii­me­ai­koi­na pal­jon pu­hu­tut­ta­nut mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den saa­vu­tet­ta­vuus.

Mikä sit­ten on saa­nut Itä-Uu­den­maan nuo­ret eh­dok­kaat kiin­nos­tu­maan po­li­tii­kas­ta, jos se ei nuo­ria ylei­ses­ti kiin­nos­ta?

– Olen ai­na ol­lut kiin­nos­tu­nut vai­kut­ta­mi­ses­ta. Jo ylä-as­teel­la vai­ku­tin opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­ses­sa, Kur­ki ker­too.

Myös Kal­l­berg ja Sve­holm ovat pää­ty­neet vai­kut­ta­maan opis­ke­li­ja­yh­tei­söis­sä ja sitä kaut­ta kiin­nos­tu­neet pai­kal­lis­po­li­tii­kan kie­mu­roi­hin su­kel­ta­mi­ses­ta.

Ää­nes­ty­sak­tii­vi­suus kul­kee­kin vah­vas­ti käsi kä­des­sä myös nuor­ten taus­to­jen kans­sa. Ti­las­to­kes­kuk­sen sel­vi­tyk­sen mu­kaan per­heis­sä, jois­sa esi­mer­kik­si van­hem­mat ei­vät ole ak­tii­vi­sia ää­ni­oi­keu­ten­sa hyö­dyn­tä­jiä on to­den­nä­köi­sem­pää, et­tä myös jäl­ki­kas­vu on suu­rem­mas­sa vaa­ras­sa pas­si­voi­tua po­liit­ti­sen pää­tök­sen­te­on suh­teen. Kal­l­berg nos­taa tär­ke­äk­si sen, et­tä kou­lu­tuk­ses­sa ja muis­sa yh­teis­kun­nan tar­jo­a­mis­sa pal­ve­luis­sa ak­ti­voi­tai­siin lap­sia ja nuo­ria en­tis­tä enem­män kiin­nos­tu­maan vai­kut­ta­mi­ses­ta.

– Jos ko­toa ei saa ak­ti­voi­vaa vai­ku­tus­ta on tär­ke­ää, et­tä kou­lut ja muut yh­teis­kun­nan pal­ve­lut ot­ta­vat ko­pin las­ten ja nuor­ten osal­lis­ta­mi­ses­ta. Sen voi aloit­taa ak­ti­voi­mal­la vai­kut­ta­maan pie­niin oman ar­jen asi­oi­hin, jot­ka myö­hem­min kas­va­vat suu­rem­mik­si, hän se­lit­tää.

Myös Sve­holm nos­taa, et­tä po­li­tiik­kaa pi­täi­si tuo­da konk­reet­ti­sem­min saa­vu­tet­ta­vak­si las­ten ja nuor­ten elä­mäs­sä.

– Oli­si tär­ke­ää ol­la pa­rem­min läs­nä ja saa­vu­tet­ta­vis­sa. Voi­si jär­jes­tää enem­män kes­kus­te­lu­ti­lai­suuk­sia ja ol­la enem­män esi­mer­kik­si so­mes­sa, sil­lä siel­lä ne nuo­ret­kin ny­ky­ään ovat, hän sa­noo.

Itä-Uu­den­maan nuo­ret eh­dok­kaat nä­ke­vät kaik­ki tär­ke­äk­si sen, et­tä nuor­ten ää­ni saa­tai­siin pa­rem­min kuu­lu­viin po­li­tii­kas­sa.

– Ei­hän de­mok­ra­tia toi­mi, jos kaik­ki ei­vät ää­nes­tä. Mei­dän pi­täi­si pys­tyä päät­tä­mään yh­tei­sis­tä asi­ois­ta yh­des­sä, Kal­l­berg sa­noo.

– Tu­le­vai­suut­ta teh­dään mei­tä nuo­ria var­ten. Ää­nes­tä­mäl­lä voi vai­kut­taa sii­hen, min­kä­lai­ses­sa ym­pä­ris­tös­sä nuor­ten per­heet tu­le­vai­suu­des­sa elä­vät ja kas­va­vat, Kur­ki avaa.

Mi­kä­li nuor­ten ää­ni jää hil­jai­sek­si, nä­kyy päät­tä­jä­ta­sol­la luon­nol­li­ses­ti vä­hem­män nuor­ten etua aja­vaa pää­tök­sen­te­koa.

– On tär­ke­ää, et­tä nuor­ten asi­oi­ta edis­te­tään päät­tä­jä­ta­sol­la ene­ne­mis­sä mää­rin. Päät­tä­jien kes­ki-ikä on sii­nä vii­den­kym­me­nen paik­keil­la, ja on vai­ke­aa ol­la vä­hem­mis­tö nuor­ten asi­oi­den edis­tä­mi­ses­sä, Sve­holm sa­noo.

Nuor­ten ää­nel­le on siis syy­tä rai­va­ta ti­laa myös Itä-Uu­den­maan kun­ta- ja alu­e­po­li­tii­kas­sa. Sii­tä vas­tuus­sa lop­pu­jen lo­puk­si ovat kui­ten­kin ni­men omaan ää­ni­oi­keu­te­tut nuo­ret ai­kui­set.