Viikon kysymys
A-
A+
HUS-yhtymän hallituksen leikkauslistalla on muun muassa Porvoon sairaalan päivystykset.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO HUS-yhtymän hallitus kokoontuu ensi maanantaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään yhtymän talousarviota vuodelle 2023.
Yhtymän tavoitteena on tilikauden tuloksen tasapainottaminen nollatulokseen. Tasapainottamiskeinoina ovat tuottojen lisääminen ja kulujen vähentäminen.
Toteutuessaan toimintakulujen vähennykset näkyisivät palveluiden karsimisena rajusti myös Porvoossa. Listalla on ehdotuksena muun muassa Porvoon traumapäivystyksen sekä yhteispäivystyksen lakkauttaminen. Nämä käyvät ilmi HUS-yhtymän hallituksen maanantaisen kokouksen esityslistalta.
HUS:n tiedotteessa todetaan, että toimenpiteet eivät saa vaarantaa potilasturvallisuutta ja henkilöstöön kohdistuvia toimia pyritään välttämään.
Supistuslistan toteutuminen tarkoittaisi, että Porvoon sairaalasta poistuisi päivystykset.
Arkisto/Mika Laine
RKP:läiset tyrmäävät listan
Useat päättäjät ottivat heti kantaa leikkauslistaan. HUS:n hallituksen jäsen Elin Blomqvist-Valtonen (r.) tyrmää esitetyn säästölistan.
– Nyt annettu esitys ei sisällä vaikutusarvioita eikä arvioita miten se vaikuttaa muun muassa potilasturvallisuuteen. En voi missään olosuhteissa hyväksyä leikkauksia, jotka heikentävä alueittemme palvelutasoa. Vähin, jota voimme vaatia on, että jokaisella hyvinvointialueella on päivystävä sairaala, sanoo Blomqvist-Valtonen.
Otto Anderssonin (r.) mielestä itäuusmaalaisille kuuluu oma sairaala.
Arkisto/Mika Laine
Myös Itä-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.), RKP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Otto Andersson (r.) ovat samoilla linjoilla.
– Porvoon sairaalalla tulee myös jatkossa olla päivystys ja sen tulee olla sairaala, jossa kaikki ikäryhmät saavat palvelua. Alueelliset sairaalat eivät voi toimia ilman päivystystä. Porvoon sairaalan alasajoa päiväsairaalaksi ei ole hyväksyttävissä, sanoo Mikaela Nylander.
Sekä Andersson, Blomqvist-Valtonen että Nylander painottavat, että Porvoon sairaalalla ja muilla alueellisilla sairaaloilla on ratkaiseva merkitys uusille hyvinvointialueille, jotka aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa.
– Porvoon sairaalaa tulee kehittää, ei ajaa alas. Me itäuusimaalaiset ansaitsemme sairaalan, joka tarjoaa monipuolisesti sairaanhoitoa molemmilla kansalliskielillä, suomeksi ja ruotsiksi. Siksi me RKP:ssa sanomme ehdottomasti ei HUS:n esitykselle, sanoo Otto Andersson.
Anette Karlssonin (sd.) mielestä Porvoon sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttaminen olisi lyhytnäköistä.
Arkisto/Mika Laine
SDP: Porvoon sairaalan tulevaisuus turvattava
Itä-Uudenmaan hyvinvointialuevaltuuston varapuheenjohtaja Anette Karlsson (sd.) ja aluehallituksen varapuheenjohtaja Tapani Eskola (sd.) vaativat nyt HUSilta aikalisää ja maan hallitukselta sekä ministeri Aki Lindéniltä toimia HUS:n taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi.
– Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on vain yksi sairaala, ja sen päivystys on alueen kaikille asukkaille erittäin tärkeä. Porvoon sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttaminen olisi lyhytnäköistä. Maan hallituksen on ryhdyttävä toimiin HUS alueen tilanteen ratkaisemiseksi tavalla, joka ei vaaranna itäisen Uudenmaan asukkaiden terveyttä, Anette Karlsson sanoo tiedotteessa.
Tapani Eskolan (sd.) mielestä Porvoon sairaalaa tulisi kehittää eikä supistaa.
Arkisto/Mika Laine
Eskolan mielestä sairaalan kehittäminen on yksi tärkeimpiä tavoitteita, jonka myötä myös perusterveyden ja erikoisairaanhoidon palvelujen integrointimahdollisuudet paranisivat merkittävästi.
– Tämä vaatii kaikilta Itä-Uudenmaa hyvinvointialueen puolueilta yhteistä edunvalvontaa niin HUS yhtymän, kuin myös valtiovallan suuntaan, Eskola kommentoi.
Porvoon sairaala palvelee itäisen Uudenmaan 100 000 asukkaan aluetta.
– Mikäli sairaalan toimintoja ajetaan alas, tulee se vääjäämättä johtamaan alueen asukkaiden heikompaan palvelutasoon. Pahimmassa tapauksessa ihmisten henki ja terveys vaarantuu, Karlsson ja Eskola toteavat.
Nykyisessä sairaalan kiinteistössä on merkittäviä peruskorjaustarpeita.
Karlssonin ja Eskolan mielestä kokonaistaloudellisesti voisi olla järkevämpää tehdä uusi nykyaikaisempi ja kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden näkökulmasta paremmin saavutettavissa oleva sairaala moottoritien varrelle.
Säästöistä päättää lopulta HUS:n yhtymäkokous joulukuussa. Yhtymähallituksen tavoitteena on linjata säästötoimenpiteet.