Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Itäradan ympäristövaikutusten arviointi toteutetaan 2024-2025.
Itärata Oy
ITÄ-UUSIMAA Itäradan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) ohjelmavaihe on päättymässä. Seuraavassa vaiheessa yhteysviranomaisena toimiva Uudenmaan ELY-keskus antaa ohjelmasta lausunnon, jossa on huomioitu myös yleisöltä saadut mielipiteet ja eri viranomaisilta pyydetyt lausunnot. Syksyn aikana järjestetty yleisötilaisuuksien kiertue osoittautui tärkeäksi osaksi ohjelmavaihetta.
Itäradan YVA-menettely käynnistyi virallisesti, kun Itärata Oy toimitti lokakuussa ELY-keskukselle Itäradan ympäristövaikutusten arviointiohjelman. Tämän jälkeen YVA-ohjelma ja alustava yleissuunnitelma ratalinjausvaihtoehtoineen olivat nähtävillä Itäradan verkkosivulla ja ympäristöhallinnon hankesivulla sekä painettuna kaikissa suunnittelualueen kunnissa, Itärata Oy:n tiedotteessa kerrotaan.
– Itäradan YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, miten raidehankkeen rakentamisen ja käytön aikaisten ympäristövaikutusten arviointi tehdään. Koko YVA-menettelyn tarkoituksena on selvittää riittävällä tarkkuudella hankkeen ympäristövaikutukset ja löytää Itäradalle toteuttamiskelpoinen ratkaisu, jossa eri tarpeet on sovitettu yhteen, Itärata Oy:n suunnittelujohtaja Minna Weurlander sanoo.
Yleisötilaisuudet yllättivät
Koska YVA-menettelyn tarkoituksena on lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedon saantia, Itäradan YVA-ohjelmaa esiteltiin loka-marraskuussa järjestetyissä yleisötilaisuuksissa suunnittelualueen kunnissa Porvoossa, Sipoossa, Loviisassa, Lapinjärvellä, Myrskylässä, Kouvolassa ja Keravalla. Lisäksi järjestettiin kaikille avoin verkkotilaisuus.
– Yleisötilaisuuksissa osallistujat pääsivät esittämään kysymyksiä ja tutustumaan linjausvaihtoehtoihin karttojen äärellä. Tavoitteenamme oli mennä lähelle ihmisiä ja tavoittaa mahdollisimman paljon paikallisia asukkaita. Tässä myös onnistuimme, sillä yhteistyökumppanimme Ramboll Finland Oy:n mukaan harvoin vastaavissa tilaisuuksissa on ollut yhtä paljon väkeä, Weurlander kertoo.
– Kaikki tilaisuudet olivat asiallisia ilmapiirin vaihdellessa odotettavissa olleista kriittisistä kommenteista ja vastustuksesta aktiiviseen vuoropuheluun ja kiittävään palautteeseen. Saimme asukkailta myös sellaista tärkeää paikallista tietoa esimerkiksi tietyistä yksittäisistä kohteista, joita ei ole saatavissa lähtötiedoista.
Miten tästä eteenpäin?
Mielipiteitä ja lausuntoja Itäradan YVA-ohjelmasta pääsi esittämään virallisen palautekanavan kautta 14.10.-22.11.2024 välisenä aikana. Mielipiteitä tuli noin sata, jota voidaan pitää niin ikään poikkeuksellisen hyvänä määränä. Lisäksi lausuntoja pyydettiin eri sidosryhmiltä noin 30.
Uudenmaan ELY-keskus antaa lausunnon Itäradan arviointiohjelman laajuudesta ja tarkkuudesta 22.12.2024 mennessä. Lausunnossa esitetään yhteenveto myös yleisön mielipiteistä ja eri sidosryhmien lausunnoista. Seuraavaksi Itärata Oy laatii YVA-selostuksen, jossa esitetään ympäristövaikutusten arviointien tulokset sekä toimenpiteitä vaikutusten välttämiseksi tai vähentämiseksi.
– YVA-selostus asetetaan nähtäville syksyllä 2025, jolloin järjestetään jälleen yleisötilaisuuksia, pyydetään lausuntoja ja tarjotaan asianosaisille mahdollisuus mielipiteen antamiseen. Tässä vaiheessa kaikki linjausvaihtoehdot ovat tasa-arvoisia eikä mitään päätöksiä ole vielä tehty, Weurlander toteaa.
Uudenmaan ELY-keskuksen perusteltu päätelmä selostuksesta saadaan arviolta alkuvuodesta 2026. Koko lakisääteisen YVA-prosessin ajan tehdään ympäristövaikutusten arviointiin liittyviä erilaisia selvityksiä kuten luontoselvityksiä, melu- ja tärinäselvityksiä sekä arkeologisia kartoituksia. YVA-menettely kestää kokonaisuudessaan noin kaksi vuotta.
»» Itäradan ympäristövaikutusten arviointi 2024-2025
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot