Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat joutuivat kustannustoimittajiensa ja kutsuvieraiden piirittämäksi julkistamisen jälkeen. Kuvassa sinisessä paidassa loviisalaiskirjailija Johanna Holmström.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoolaisen Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkuutta tavoitteli tänä vuonna 240 suomalaista teosta. Ehdokasteoksista esivalintaraati seuloi pitkän prosessin jälkeen kymmenen ehdokasta.
–?Laadukkaita ja huomiota ansaitsevia on monin verroin enemmän kuin ehdokkaita. Voimme iloisesti suitsuttaa kirjallisuutemme korkeaa tasoa ja sanoa, että sen kärki on sekä terävä että laaja, taidokas ja uutta etsivä, monipuolinen, kekseliäs ja omintakeinen, kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo sanoi ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa.
Kolmihenkiseen kirjallisuudenalan ammattilaisraatiin kuuluivat myös kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell.
Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkuutta tavoittelevat kirjailijat asettuivat kirjojensa taakse. Kirjailijat ovat Iida Rauma (vas.), Ulrika Nielsen, Miira Luhtavaara Päivi Liski, Tiina Lehikoinen, Marja Kyllönen, Silja Järventausta, Johanna Holmström, Joel Haahtela, Johan Bargum.
Marko Wahlström
"Ehkäpä näistä jokainen löytää jälleen sopivia lukuvinkkejä"
Julkistamistilaisuus järjestettiin perinteiseen tapaan kansallisrunoilija J.L. Runebergin kodissa tänään torstaina.
–?Näiden seinien sisällä on tehty paljon suomalaista kulttuurihistoriaa. Täällä on vieraillut paljon suomalaisia merkkihenkilöitä, ja tänään me kirjoitamme sitä historiaa lisää, Uusimaa-lehden päätoimittaja Marko Enberg totesi avaussanoissaan.
Ehdokkaiden julkistamistilaisuus juuri joulun alla kohottaa suomalaista kaunokirjallisuutta.
–?Ehkäpä näistä jokainen löytää jälleen sopivia lukuvinkkejä itselleen tai vaikkapa lahjaksi, Enberg totesi.
– Tänään me kirjoitamme lisää suomalaista kirjallisuushistoriaa, Uusimaa-lehden päätoimittaja Marko Enberg sanoi. Taustalla esivalintaraadin jäsenet kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo ja kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell (oik.)
Marko Wahlström
Sipoolais-loviisalainen kirjailija toista kertaa ehdolla
Tällä kertaa palkintoehdokkaiden joukossa on myös paikallisväriä. Sipoolaissyntyinen, nykyisin Loviisan Pernajassa asuva kirjailija Johanna Holmström on ehdolla nyt toista kertaa.
Hän suoritti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkuusdebyyttinsä vuonna 2018 Seilin saarelle sijoittuvalla romaanillaan "Själarnas ö", joka on myös suomennettu nimellä "Sielujen saari".
Nyt raati nimesi hänet ehdokkaaksi novellikokoelmallaan "Handbok i klardrömmar" (Förlaget), jonka Maija Kauhanen on suomentanut nimellä "Selkounien käsikirja" (Otava).
–?Tosi iloinen yllätys, sillä eihän tällaista voi ikinä odottaa. Olen iloinen, että tällä kertaa myös novellikokoelmia pääsi esille, Holmström kommentoi.
Hän muistuttaa, että palkintoehdokkuus on kirjailijalle harvinaista herkkua.
–?Työskentelen kovaa ja aina joskus sitä pääsee mukaan näihin kemuihin – ehkä, Holmström tuumasi.
– Ehdokkuus merkitsee kirjailijalle tosi paljon. Se tuo näkyvyyttä etenkin jos kirjoittaa runoja tai novelleja. Kirjailija saa näin tunteen, että joku on lukenut teoksen ja arvostaa ostamalla teoksen esille, loviisalaiskirjailija Johanna Holmström sanoi Runeberg-kirjallisuuspalkinnon julkistamistilaisuudessa.
Marko Wahlström
Novellikokoelma siirtyy nykyajasta tulevaisuuteen
Nyt ehdokkaana olevan novellikokoelmansa ajatus sai Holmströmin mukaan alkunsa nykypäivän menosta.
–?Kirja kuvaa omaa aikaamme, mutta siinä siirrytään myös tulevaisuuteen sellaisena kuin se tällä hetkellä näyttää menevän, jos asioille ei tehdä mitään, hän jatkoi.
Kirjailija viittaa isoilla asioilla muun muassa ympäristökysymyksiin, ilmastonmuutokseen ja Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan.
–?Suuret ihmisryhmät rupeavat muuttamaan pois, kun ilmastokriisi pahenee. Kirja kertoo millainen maailma tästä silloin tulee. Teos on tavallaan dystooppinen, kun siirrytään 200 vuotta tulevaisuuteen. Tarinassa on mukana myös ihmisten pelastautumismahdollisuus, jos osataan elää luonnon kanssa, eikä sodassa luontoa vastaan. Tällöin ehkä selviämme, Holmström sanoo.
Kirja alkaa itähelsinkiläisestä lähiöstä, mutta tulevaisuuteen siirtymisen jälkeen tapahtumat voisivat sijaita missä päin maailmaa tahansa. Teoksessa liikutaan muun muassa kehittyneissä yhteiskunnissa aavikoilla.
–?Novellit linkittyvät toisiinsa, joten niitä voi lukea jatkuvana tarinana. Samat henkilöt myös esiintyvät eri novelleissa, hän kuvaili itselleen kirjoitusmuotoa, josta hän itse pitää.
Sipoolaissyntyinen Johanna Holmström oli ensimmäistä kertaa ehdolle Runeberg-palkinnon saajaksi vuonna 2018. Kuva on ehdokkaiden julkistamistilaisuudesta joulukuulta 2017.
Arkisto/Marko Wahlström
Kirjailijan kymmenes teos on työn alla
Uusin teos on loviisalaisen yhdeksäs, joista novellikokoelmia on neljä. Edellinen julkaistu teos oli Märtha Tikkasen elämäkerta.
–?Tällä hetkellä työstän romaania, joka kertoo myös omasta ajastamme pandemia- ja sota-aikoineen. Kirja on valmiina julkaistavaksi ehkä parin vuoden päästä.
Kirjailijan työn lisäksi Holmströmin arkeen kuuluu elämä lasten, miehen ja viiden hevosen kanssa Pernajassa.
–?Juuri nyt suunnittelemme, miten selviämme tulossa olevassa lumitalvesta. Lumityöt ovat toisaalta hyvää vastapainoa kirjoittamiselle, kun pääsee liikkumaan töiden jälkeen, hän kertoi.
Perhe on asunut Loviisassa neljä vuotta. Perheeseen kuuluvat 13- ja 11-vuotiaat lapset sekä 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäinen kuopus.
Kymmenen suomalaista teosta kilvoittelee Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkuudesta.
Marko Wahlström
Kirjallisuuspalkinto jaettu jo 36 kertaa
Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 36 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.
Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20?000 euroa, jonka maksavat yhdessä Porvoon kaupunki ja sanomalehti Uusimaa.
Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening. Palkittavan teoksen valitsee kahdessa vaiheessa kaksi erillistä raatia.
Nyt julkistettujen ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.
Runeberg-palkinnon voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5.2.2023.
FAKTA
Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat:
» Johan Bargum: Äldre män (Förlaget)/Ikämiehiä (Teos) suom. Outi Menna
» Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
» Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget)/Selkounien käsikirja (Otava) suom. Maija Kauhanen
» Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
» Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
» Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
» Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
» Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
» Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
» Iida Rauma: Hävitys (Siltala)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot