Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
ASKOLA, JUORNAANKYLÄ Itäisellä Uudellamaalla Askolassa kokoonnuttiin äskettäin edesmenneen ympäristötaiteilija Pessi Susikustaa Mannerin (1969–2015) uraanikaivostoimintaa vastustaneen ympäristötaideteoksen äärelle.
Teos sijaitsee metsässä Juornaankylässä. Mannerin Askolaan luoma Joko vai -niminen teos on ollut uinuksissa lähes 20 vuotta. Muualla Suomessa taiteilijan teokset tunnetaan.
Manner on tehnyt taideteokset omalaatuisella tavalla, kaivertamalla kuviot kallioon, syrjäisiin kohteisiin.
– Askolan teos on vähän alle parimetrinen ja eroaa muista teoksista. Isoin teos, "Päiviö", Kuusamon Naatikkavaaralla on halkaisijaltaan lähes kahdeksan metriä oleva aurinkosymbolin, teoksen viime syksynä löytänyt yrittäjä, taiteen maisteri Eerika Korhonen kertoo.
Nykyisin Rautavaaralla Pohjois-Savossa asuva Korhonen tuntee entisen kotikuntansa metsät. Hän on kirjoittanut Unohdetut luontokohteet Askolassa -kotiseututeoksen, joka julkaistiin vuonna 2017. Kirjaa varten hän kartoitti Askolassa sijaitsevia erilaisia luontokohteita, mutta ei saanut tuolloin vihjeitä Pessi Mannerin työn olemassaolosta.
Askolan Juornaankylän metsässä sijaitseva kallioon kaiverrettu Pessi Mannerin Joko vai -niminen teos uinui hiljaiseloa lähes 20 vuotta, kunnes teos paikannettiin viime syksynä osana nyt julkaistavaa tutkimustyötä. Kalliorinteessä oleva Suomi-neidon muotoinen teos on vaikeasti hahmotettava. Kuva: Eerika Korhonen
Eerika Korhonen
"Ajattelin, että onhan se sieltä jostakin löydyttävä"
Toimittaja ja elokuvatuottaja Timo-Erkki Heino oli vuonna 2021 tekemässä Pessi Mannerin taiteesta artikkelia Taide-lehteen.
Hän oli kerännyt artikkelia varten tiedot kaikista muista Mannerin Uraanivapaa Suomi -sarjan taideteoksista, mutta Askolan työstä ei löytynyt tietoa mistään.
– Sain silloin ensimmäistä kertaa mutkien kautta sähköpostia, missä kerrottiin, että Askolassa pitäisi sijaita taiteilija Pessi Mannerin tekemä kalliokaiverrus, Korhonen sanoo.
Tuolloin vielä Askolassa asunut yrittäjä oli juuri synnyttänyt ja lähdössä kesäloman viettoon Pohjois-Savoon, joten ei ehtinyt teosta etsimään.
– Paikalliset varoittelivat, että ilman lupia teosta ei saa edes mennä metsään etsimään. Sanoivat myös, että työ olisi tuhoutunut tai sammaloitunut.
Asia jäi kaihertamaan Korhosen mieleen.
– Ajattelin, että onhan se sieltä jostakin löydyttävä. Varsinkin kun varoiteltiin, niin se herätti kiinnostusta, hän muistelee.
Teoksen kohta alaspäin viettävällä kalliolla Askolan Juornaankylässä.
Eerika Korhonen
Tutkija Marko Marila lähestyi Eerika Korhosta
Viime vuonna Korhonen sai uudelleen sähköpostia mutkien kautta. Tuolloin sähköpostin lähettäjä oli tutkija, filosofian tohtori Marko Marila Linköpingin yliopistosta Ruotsista. Hän etsi Pessi Mannerin teosta, joka sijaitsee Askolassa.
– Tuossa vaiheessa ajattelin, että nyt se teos on kyllä löydyttävä, sillä nyt jo toistamiseen kysellään saman työn perään. Olin taas lähdössä lomille ja lupasin, että etsin työn, kun pääsen lomilta kotiin.
Korhonen löysi työn viime syksynä maastosta paikallisilta saatujen vihjeiden perusteella.
– Työ oli hajotettu, joten siinä vaiheessa tuli heti mieleen, että tämän voisi korjata kuntoon, jos saisin siihen asiaan kuuluvat luvat, vapaaehtoisena hankkeessa mukana ollut Korhonen kertoo.
Tutkijatohtori Marko Marila kannusti teoksen korjaamiseen ja Timo-Erkki Heino ehdotti, että teoksen äärelle järjestetään uudelleen avajaiset. Kunnostetun teoksen julkistamistilaisuus pidettiin Avoimet kylät -päivän yhteydessä. Avajaisissa esiintyi porvoolaistaustainen indiefolk-artisti Kaisla Tuuli.
– Teos oli niin hajalla, että sitä oli vaikea hahmottaa ja löytää maastosta, Korhonen sanoo. Parimetrinen teos piiloutuu kallioon todella hyvin.
Teokseen kuuluvia irtokiviä.
Eerika Korhonen
Tutkijatohtorilta julkaistaan kolme artikkelia kesän aikana
Mannerin teossarja on erityisen ajankohtainen nyt, kun ydinvoiman lisäinvestoinneista puhutaan maan hallitustasolla.
– Jos ydinvoimaa lisätään, mistä siihen tarvittava uraani saadaan. Kääntyvätkö katseet jälleen suomalaiseen kallioperään – aivan kuten 20 vuotta sitten? Eerika Korhonen kysyy.
Korhonen, Marila ja Heino päättivät tuoda teoksen uudelleen näkyviin. Lisäksi heidän tavoitteena on nostaa ympäristötaitelija Pessi Manner suuren yleisön tietoisuuteen.
Tutkijatohtori Marko Marilalta julkaistaan kuluvan kesän aikana kolme eri tutkimusartikkelia uraaninvastaiseen taiteeseen liittyen. Niissä kaikissa ovat keskiössä Pessi Mannerin työt.
Marila on tutkinut Mannerin kalliotaidetta osana suomalaisen uraanintuotannon sekä suomalaisten ydinvoimaa ja uraanikaivostoimintaa vastustavien kansalaisliikkeiden historiaa käsittelevää tutkimustaan.
Kaiverrusjälkiä kalliossa.
Eerika Korhonen
Juornaankylän teos valmistui alunperin vuonna 2006
Juornaankylässä sijaitseva kallioon kaiverrettu tilaustyö on alunperin valmistunut vuonna 2006.
– Teoksessa kuvataan kalliolta alas heitetty ja raiskattu Suomi-neito, jonka syli on täynnä jätekiveä. Teoksen herättelevä symboliikka käy esiin kallioon väärinpäin kaiverretusta Suomen kartasta ja kartalle asetelluista irtokivistä, Korhonen kuvailee.
Teos on osa Mannerin Uraanivapaa Suomi -sarjaa. Hän työskenteli vuosien 2006–2008 aikana aiheen parissa tehden uraanikaivostoimintaa vastustavia kalliotaideteoksia Kuusamossa, PohjoisKarjalassa ja Uudellamaalla. Sarjan kuudesta teoksesta neljä on aurinkoaiheisia kaiverruksia, joista vaikuttavin on Kuusamon Naatikkavaaran huipulla sijaitseva "Päiviö".
Teoksen ennallistamiseen saatiin luvat Pessi Mannerin isältä Juhana Mannerilta ja metsänomistajalta, jonka mailla teos sijaitsee. Työn ennallistamisesta vastasivat Linköpingin yliopiston tutkija filosofian tohtori Marko Marila ja taiteen maisteri Eerika Korhonen.
– Hiljaisuus, joka tämän teoksen äärellä on Askolassa vallinnut, on herättänyt minulle paljon kysymyksiä. Miksi teos ei ole ollut yleisön tietoisuudessa? Korhonen pohtii.
Sammaleet ja jäkälät on harjattu pois.
Eerika Korhonen
Itä-Uudenmaan kantaottavin ympäristötaideteos?
Taiteen maisteri uskoo, että nyt uudelleen yleisön tietoon saatettuna Joko vai -teos tulee täydentämään Pessi Mannerin uraanikaivostoiminnanvastaisen teossarjan sanomaa kaivostoiminnan uhkakuvista Suomessa.
Teoksen ennallistamisella kunnioitetaan Mannerin elämäntyötä ja aikaansa edellä valmistuneiden ympäristötaideteosten kykyä välittää ydinvoimapoliittisia kannanottoja jopa tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen.
– Teoksella on nyt mahdollista lunastaa paikkansa yhtenä Itä-Uudenmaan kantaaottavimmista ympäristötaideteoksista, Korhonen sanoo.
»» Pessi Mannerin Joko vai? -kallioteos sijaitsee Juornaankylän nuorisoseurantalon (Myrskyläntie 1201) lähistöllä. Kulku metsään ei ole esteetön.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot