Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Luomukuusi on aina jäljitettävissä. Tänä vuonna Suomessa tuotetaan noin 1,4 miljoonaa joulukuusta.
Heini Katajisto
ITÄ-UUSIMAA Suurin osa kotimaisista joulukuusista on kasvatettuja kuusia. Luomujoulukuusien tuotanto on vielä vähäistä, mutta selvässä kasvussa. Niitä tuotetaan sekä viljelmillä että luomukeruualueilla.
Kuusenhakuretken suosio perheen yhteisenä elämyksenä on kasvanut poikkeusvuonna.
Kotejamme koristaa jouluisin useimmiten aidot joulukuuset. Mieleisen kuusen voi hankkia monin eri tavoin, joko ostamalla se kuusikauppiaalta tai hakemalla omasta metsästä.
Kuusen tai koristehavujen hakeminen metsästä ei kuulu jokamiehenoikeuksiin eli niihin on aina pyydettävä maanomistajan lupa.
»» Katso video suomalaisen joulukuusen tarinastaKotimaisia luomukuusia tuotetaan 1,4 miljoonaa
Tänä vuonna kotimaisia joulukuusia tuotetaan 1,4 miljoonaa. Niistä vajaa miljoona kasvatetaan, ja 250?000–300?000 haetaan omasta metsästä. Lisäksi kuusia tuodaan noin 150?000 vuosittain. Suomen metsissä torjunta-aineita käytetään vain vähän, mutta kasvatuskuusista on aina hyvä todentaa alkuperämaa ja kasvatusolosuhteet.
Luomujoulukuusten osuus on vain murto-osa, muutama tuhat kuusta. Tämä johtuu siitä, että luomujoulukuusitiloja on maassamme aika vähän.
–?Hienoa, että luomusertifioituja joulukuusia on tarjolla, sillä kuluttajat haluavat niitä, Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska muistuttaa.
Luomun arvostus kuluttajien keskuudessa kasvaa koko ajan. Useille luomuluonnontuotteille on kysyntää ja luomukeruualueita onkin sertifioitu jo jokaisen Ely-keskuksen alueella.
–?Luomujoulukuusien saatavuus tulee paranemaan tulevaisuudessa, kun luomukeruualueiden määrä kasvaa Luomua metsäluonnosta -tiedotushankkeen myötä, projektipäällikkö Anne Annala Suomen metsäkeskuksesta kertoo.
Oma kuusi geokätkeilemällä?
Metsänhoitoyhdistysten joulukuusigeokätköilyssä kuusi löytyy koordinaattien osoittamasta paikasta.
Ensimmäisenä ehtinyt saa pitää kuusen löytöpalkkiona. Kuusikätköjä voi etsiä Google Mapsin tai Kansalaisen karttapaikan avulla.
Tarkista oman alueesi metsähoitoyhdistyksen sivulta, onko se mukana kuusikätköilyssä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot