Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Sicapellen Taru Sassi ja Mikko Lahtinen (vas.) sekä Vårin Marjo Lindberg ja Niko Lehto ovat kehittäneet ravintolóitaan määrätietoisesti.
Arkisto/Mika Laine ja Mia Smolander
PORVOO–HELSINKI Maamme tämän vuoden 50 parhaan ravintolan listaus on julkistettu. Horeca-alojen äänenkannattajana toimivan Viisi Tähteä Median toteuttamalle listalle ylsi myös kaksi porvoolaisravintolaa: ravintola Vår (11. sija) ja SicaPelle (29. sija).
Äänestyksen julkistamistilaisuus lähetettiin Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksesta suorana videolähetyksenä tänään keskiviikkona.
Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät helsinkiläisen ravintola Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
»» Julkistamistilaisuuden live-tallenteen voi katsoa tästä"Innovatiivisin ja mielenkiintoisin tällä hetkellä"
Vanhassa-Porvoossa, Papinkatu 17:ssä eli Villa Borgissa sijaitseva yhden Michelin-tähden Vår-ravintola teki listalla aimoloikan, sillä se sijoittui viime vuoden sijoittui äänestyksessä Porvoon toiseksi parhaaksi ravintolaksi 38. sijalle.
– Huikea esitys nuorilta taitajilta. Todella hienoksi hiottu konsepti. Ruoka on mahtavaa ja salin työskentely silmiinpistävän osaavaa olematta alleviivattua. Helsingin ulkopuolella innovatiivisin ja mielenkiintoisin ravintola tällä hetkellä, äänestäjät toteavat.
Ravintolan omistajien Marjo Lindbergin ja Niko Lehdon 24-paikkainen luomus luottaa fine diningiin samaan aikaan, kun kilpailutilanne on ajanut muita tarjoamaan bistro-ruokaa ja rentoa tunnelmaa.
– Pystyvät toteuttamaan pienellä porukalla vastuullisesti Michelin-tason ruokaa ja palvelua, äänestäjät jatkavat.
Viime vuonna porvoolaiskaksikosta ykkönen oli 26. sijalle tuolloin yltänyt Sicapelle. Kirkkotori 3:ssa sijaitseva ravintola ja saman rakennuksen yläkerrassa oleva hotelli Onni siirtyivät pariskunta Mikko Lahtisen ja Taru Sassin johtamiksi toissa vuonna.
Porvoon historiaan kuuluvan kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lemmikkipossun nimeä kantava ravintola parantaa jatkuvasti juoksuaan. Ravintola on kunnianhimoisen pariskunnan luomus.
– Pienellä joukolla tehdään äärettömän maukasta ja teknisesti korkeatasoista gastronomiaa. Hieno kansainvälinen menu yhdistyy kotimaisiin raaka-aineisiin. Aina kekseliästä ja simppeliä, ilman kompromisseja. Läsnä oleva palvelu on vilpitöntä ja lämmintä, miljöö on kutkuttavan sympaattinen, äänestäjien kommenteissa todetaan.
Porvoon ensimmäisen Michelin-ravintolan Vårin ravintoloitsija ja toinen omistaja Niko Lehto palkittiin viime vuonna Vuoden porvoolainen -palkinnolla.
Arkisto/Marko Wahlström
Tuoreella listalla on käynyt kuhina
Helsingin Etelärannassa sijaitseva ravintola Palace palkittiin myös Paras tunnelma -palkinnolla. Toiseksi äänestyksessä tuli ravintola Grön Helsingistä. Kolmas on BasBas Helsingistä.
Turun ykkösravintola Kaskis sijoittui äänestyksessä neljänneksi. Palacella on kaksi Michelin-tähteä. Grönillä ja Kaskiksella on kummallakin yksi tähti.
Kymmenen kärjessä listalla on kahdeksan ravintolaa Helsingistä ja kaksi Turusta. Helsinkiläisistä viidenneksi ylsi Savoy, kuudes oli Vinkkeli. Seitsemänneksi nousi turkulainen Smör. Seuraavina olivat Luovuus kukkii kaaoksesta, Bona Fide ja Bistro Bardot.
Listan sisäinen järjestys elää vahvasti. Nopeita nousuja ja laskuja on useita. Lisäksi uusia ravintoloita on 10 ja seitsemän teki paluun listalle. Vastaavasti 17 edellisen vuoden listan ravintolaa on pudonnut bubbling under -listalle sijoille 51–100.
Ravintola Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen (vas.) pokkasi jo viidennen kerran peräkkäin Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen boittajadiplomin.
Andres Teiss/Viisi Tähteä
Outous ja persoonallisuus puhuttelevat
Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että bistroutuminen jatkuu vauhdilla ja suurin osa listan ravintoloista edustaakin niin sanottua bistronomiaa.
Yhä useampi uusi ravintola suunnitellaan siten, että aivan kuin se olisi ollut aina olemassa. Ideana on olla klassikko jo syntyessä.
Yhteisinä tunnusmerkkeinä ovat hyvä hinta–laatu-suhde, klassisuus ja erityisesti lämmin kodikkuus. Ulkomaailmalta suojaava lämpö ja turvallisuuden tunne korostuvat. Valaistuksen hämärtäminen hankaloittaa annoskuvien ottamista.
– Se on vinkki, että edes ruokailun yhteydessä voitaisiin elää tässä hetkessä ja olla läsnä yhdessä eikä somesfäärin algoritmien koukussa. Hämäryyden todellinen syy lienee kuitenkin sähkölaskussa säästäminen, Rislakki pohtii arvoituksellisesti, Rislakki sanoo.
Lämmin, intiimi, mutkaton ja persoonallinen, mutta sujuva ja asiantunteva palvelu on osa turvallisuuden tunteen tarpeeseen vastaamista. Kylmänviileä, palveluprosessia suorittava sali tuntuu tässä ajassa vihamieliseltä.
– Palvelun merkitys on siten kasvanut osana tunnelmaa. Outous ja persoonallisuus puhuttelevat. Omaäänisiä paikkoja ei ole ollut listalla koskaan näin monta kuin nyt. Hullut ajat vaativat positiivisesti hulluja ideoita, jotka vapauttavat meidät arjen negatiivisesta ja tuhoavasta hulluudesta, Rislakki perustelee.
Nicolas Thieulon on Ammattilaisten ammattilainen
Messukeskuksen jakaman Ammattilaisten ammattilainen -tunnustuksen sai BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on keittiömestari ja ravintoloitsija Toni Kostian Grönistä.
Suomen parhaiden ravintoloiden ja henkilövalintojen lisäksi äänestäjät valitsivat suosikkinsa kuudessa eri kategoriassa. Wihuri Metro-tukun nimeä kantavan Paras innovatiivinen ravintola -sarjan kärkeen äänestettiin helsinkiläinen ravintola Outo.
Pöytävarausjärjestelmä Quandoon jakaman Vuoden tulokas -tittelin vei nimiinsä Ravintola305 Helsingistä. E. Ahlströmin valitseman Paras tunnelma -palkinnon sai ravintola Palace.
Helsinki tukevoitti asemaansa listalla
Helsingistä 50 parhaan ravintolan listalla on mukana 36 ja muualta Suomesta 14 ravintolaa. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 17 ja kaksi vuotta sitten 19.
Yllättäen monet Pohjois-Suomen ravintolat putosivat pois 50:n kärjen listalta. Sen sijaan Itä-Suomi pärjäsi aiempaa paremmin suomalaisten kärkiravintoloiden äänestyksessä.
Perinteisen Turku vastaan Tampere -kamppailun listalla vei nimiinsä Tampere, josta mukana on viisi ravintolaa. Turkulaisia ravintoloita on kolme. Vuosi sitten ”ottelu” meni Tampereelle 6–4.
Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43:s). Listalla on ravintoloita Helsingistä, Kirkkonummelta, Mikkelistä, Porvoosta, Rantasalmelta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Turusta.
Ennätysmäärä ammattilaisia antoi äänensä
Äänestys järjestettiin nyt 16. kerran. Viisi Tähteä -lehti aloitti ravintolalistauksen vuonna 2004.
Äänestäjinä oli lähes 450 ravintola-, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaista sekä median edustajaa eri puolilta maata. Kyseessä on maan laajin ja merkittävin ravintolalistaus. Äänestäjien nimiä ei kerrota julkisuuteen, mutta he edustavat maamme ravintolamaailman arvostetuinta kärkeä.
Noin 70 prosenttia äänestäjistä on ravintola-alan ammattilaisia. Suurimpana ryhmänä ovat ravintolan omistajat ja johtotehtävissä työskentelevät. Mukana on merkittävä joukko keittiömestareita, kokkeja sekä ravintolapäälliköitä ja muuta salihenkilökuntaa.
Joukossa on myös juoma- ja ruoka-alojen ammattilaisia, matkailuvaikuttajia sekä ravintoloiden parissa työskenteleviä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia.
Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.
FAKTA
Suomen 50 Parasta ravintolaa 2024:
1 Palace, Helsinki
2 Grön, Helsinki
3 BasBas, Helsinki
4 Kaskis, Turku
5 Savoy, Helsinki
6 Vinkkeli, Helsinki
7 Smör, Turku
8 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
9 Bona Fide, Helsinki
10 Bistro Bardot, Helsinki
11 Vår, Porvoo
12 Le Coucou Vert, Helsinki
13 Café Savoy, Helsinki
14 Demo, Helsinki
15 Alexanderplats, Helsinki
16 Olo, Helsinki
17 Kuurna, Helsinki
18 Ravintola305 Helsinki
19 Brasa, Helsinki
20 Kajo, Tampere
21 Ristorante Scolare, Helsinki
22 Finnjävel, Helsinki
23 Wellamo, Helsinki
24 Nolla, Helsinki
25 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
26 Mami, Turku
27 Ravinteli Huber, Tampere
28 Muru, Helsinki
29 SicaPelle, Porvoo
30 Solitary, Rantasalmi
31 Outo, Helsinki
31 Ragu, Helsinki
33 Nokka, Helsinki
34 Le Ankka, Helsinki
35 Bistro Gina, Helsinki
36 Pastis, Helsinki
37 Mat Distrikt, Helsinki
38 Bistro O Mat, Kirkkonummi
39 Kosmos, Helsinki
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
41 The Bull & The Firm, Helsinki
42 Goose Pastabar, Helsinki
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
44 LiV, Tampere
45 Bistro Le Coin, Helsinki
46 Pompier Espa, Helsinki
47 Tertin Kartano, Mikkeli
48 Bistro Eloisa, Tampere
49 Spis, Helsinki
50 Ravinteli Bertha, Tampere
» Lihavoidut ravintolat ovat uusia listalla.
Kategoriavoittajat:
» Paras innovatiivinen: Outo, Helsinki. Yhteistyössä Wihuri Metro-tukku.
» Paras tunnelma: BasBas, Helsinki. Yhteistyössä E. Ahlström.
» Paras tulokas: Ravintola305, Helsinki. Yhteistyössä Quandoo.
» Ammattilaisten ammattilainen: Nicolas Thieulon, BasBas. Yhteistyössä Helsingin Messukeskus.
» Paras muutoksentekijä. Toni Kostian, Grön. Yhteistyössä Viisi Tähteä.
» Paras viinilista: Muru, Helsinki
» Paras olutlista: Nolla, Helsinki
» Paras palvelu: Palace, Helsinki
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot