JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkoi 2.4. Onko ehdokkaat jo löytynyt?
Edelleen hakusessa.
Valitsen ehdokkaat vasta äänestyspäivänä.
Kyllä on jo ehdokkaat selvillä.
Valinnan vaikeutta kun kahdet vaalit samaan aikaan.
En aio/voi äänestää.

A-

A+

20240503112545

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20240503112545

Taide kuuluu kaikille – Kulttuuritalo Grand aloittaa taidenäyttelyiden näkötulkkaukset näkörajoitteisille ihmisille

Uutiset
3.5.2024 10.32
Kulttuurisuunnittelija Anne Johansson Padilla (vas.) on innolla ollut järjestämässä Kulttuuritalo Grandin ensimmäistä näkötulkkausta Carola Häggin näyttelyssä.

Kulttuurisuunnittelija Anne Johansson Padilla (vas.) on innolla ollut järjestämässä Kulttuuritalo Grandin ensimmäistä näkötulkkausta Carola Häggin näyttelyssä.

Iina-Kaisa Viheriävaara

POR­VOO Huh­ti­kuun ajan Gran­dis­sa on ol­lut näy­til­lä tai­tei­li­ja Ca­ro­la Häg­gin näyt­te­ly, Va­rik­sis­ta pu­heen ol­len. Ni­men­sä mu­kai­ses­ti tau­lut ovat täyn­nä rie­muk­kai­ta lin­tu­ja, jot­ka vä­lit­tä­vät ko­ki­jal­leen läm­mön ja ilon tun­te­muk­sia. Hägg ker­too­kin, et­tä hy­vän mie­len tuo­mi­nen on hä­nel­le tai­teen­te­ke­mi­ses­sä ai­na etu­si­jal­la.

– Mi­nul­la oli to­del­la haus­kaa, kun maa­la­sin näi­tä. Ha­lu­an, et­tä se hyvä mie­li vä­lit­tyy myös niil­le, jot­ka tai­det­ta­ni ko­ke­vat, hän sa­noo.

Va­rik­set syn­tyi­vät vä­rien kans­sa lei­ki­tel­len, ja no­kat, var­paat ja su­lat il­mes­tyi­vät tau­luil­le kuin it­ses­tään. Vä­ri­lois­ton se­as­ta bon­gat­ta­via lin­tu­ja ei heti yh­dis­täi­si mus­ta-har­mai­siin va­rik­siin, mut­ta tai­tei­li­jal­la on tä­hän­kin se­li­tys.

– Mi­nul­le kaik­ki lin­nut ovat va­rik­sia, hän nau­rah­taa.

Nä­ke­mät­tä­kin voi näh­dä

Haus­kat lin­nut van­git­se­vat kat­seen kuin kat­seen tui­jot­te­le­maan, ja hymy hii­pii kas­voil­le sitä sen sy­vem­min ajat­te­le­mat­ta­kin. Mut­ta mitä jos tai­det­ta ei voi­si­kaan ko­kea sil­mien kaut­ta? Tämä on mo­nien, nä­kö­ra­joit­teis­ten ih­mi­sen to­del­li­suus.

– Edes­säm­me on val­koi­sel­le poh­jal­le maa­lat­tu, mel­ko suu­ri tau­lu. Täs­sä nä­kyy kuu­si isoa va­ris­ta ja muu­ta­ma pie­nem­pi­kin. Ne ovat to­del­la sö­pö­jä ja haus­ko­ja, ja niil­lä on isot no­kat ja suu­ret sil­mät, kult­tuu­ri­suun­nit­te­li­ja An­ne Jo­hans­son Pa­dil­la ku­vai­lee.

Maa­laus­ta nä­ke­mät­tä­kin pir­teä kuva al­kaa muo­dos­tua. Va­rik­set tuo­vat mie­leen lin­tu­jen vei­ke­ät rää­käi­syt, pit­kä­sul­kais­ten sii­pien al­ta kul­ke­vat il­ma­vir­rat ja kor­ven tuok­sun.

– Nä­ky­vis­sä on pal­jon si­nis­tä vä­riä, mut­ta myös pal­jon maan­lä­heis­tä. Rus­ke­aa, pu­na­rus­ke­aa, si­na­pin­kel­tais­ta ja orans­sia. Li­säk­si tau­lus­sa on ohui­ta ok­sia, joil­la va­rik­set is­tu­vat, Jo­hans­son Pa­dil­la jat­kaa.

Mie­li­ku­vi­tuk­sen voi­ma on val­ta­va. Ku­vai­lua kuul­les­saan al­kaa pa­kos­ta­kin maa­la­ta ku­vaa omas­sa mie­les­sään, ja tai­tei­li­jan it­sen­sä­kin toi­vo­ma hyvä mie­li saa­puu te­hok­kaas­ti. Näin nä­kö­ra­joit­tei­sil­le ih­mi­sil­le voi­daan mah­dol­lis­taa tai­tees­ta naut­ti­mi­nen nä­kö­tulk­kauk­sen kaut­ta. Kult­tuu­ri­ta­lo Grand on juu­ri aloit­ta­nut nä­kö­tul­kat­tu­jen kier­ros­ten jär­jes­tä­mi­sen näyt­te­lyis­sään.

Näkötulkkauksessa kuvaillaan maalauksen sisältöjä. Johansson Padilla kertoo väreistä, koosta ja hahmotettavista kuvioista.

Näkötulkkauksessa kuvaillaan maalauksen sisältöjä. Johansson Padilla kertoo väreistä, koosta ja hahmotettavista kuvioista.

Iina-Kaisa Viheriävaara

Idea tulk­kauk­siin kou­lu­tuk­ses­ta

Idea nä­kö­tulk­kaus­ten ran­taut­ta­mi­ses­ta Kult­tuu­ri­ta­lo Gran­diin syn­tyi, kun hen­ki­lö­kun­ta huo­ma­si kiin­nos­ta­van il­moi­tuk­sen.

– Bon­ga­sim­me, et­tä Hel­sin­gis­sä jär­jes­te­tään vii­kon­lo­pun mit­tai­nen nä­kö­tulk­kaus­kou­lu­tus, ja kiin­nos­tuim­me heti. Tai­teen pi­täi­si­kin ol­la kai­kil­le saa­vu­tet­ta­vaa, kult­tuu­ri­suun­nit­te­li­ja An­ne Jo­hans­son Pa­dil­la ker­too.

Tai­teen nä­kö­tulk­kauk­sia on teh­ty mo­nes­sa paik­kaa jo pit­kään. Esi­mer­kik­si te­at­te­rie­si­tyk­sis­sä ja elo­ku­va- ja tv-maa­il­mois­sa on usein saa­ta­vil­la ku­vai­lu­tulk­kaus­ta. Näkö- ja ku­vai­lu­tulk­kaus­ta voi teh­dä kuka ta­han­sa nä­ke­vä ih­mi­nen, il­man kou­lu­tus­ta­kin, mut­ta Suo­mes­sa toi­mii usei­ta kou­lu­tet­tu­ja am­mat­ti­lai­sia. Gran­din hen­ki­lö­kun­ta on ak­tii­vi­ses­ti liit­ty­mäs­sä hei­dän jouk­koon­sa.

Kou­lu­tuk­ses­sa pääs­tiin to­si­toi­miin

Nä­kö­tulk­kaus­kou­lu­tuk­ses­sa käy­tiin yh­des­sä nä­kö­ra­joit­teis­ten ih­mis­ten kans­sa läpi, mi­ten he voi­vat saa­da mah­dol­li­sim­man pal­jon ir­ti tai­tees­ta.

– Siel­lä käy­tiin läpi, mi­ten tau­lu­tulk­kaus­ta teh­dään ja kä­vim­me myös te­at­te­ris­sa kat­so­mas­sa Ron­ja Ryö­vä­rin­tyt­tä­ren. Saim­me kuul­la, mi­ten se tul­ka­taan, Jo­hans­son Pa­dil­la se­lit­tää.

Kou­lu­tuk­ses­sa kou­lu­tet­ta­vat oli­vat pääs­seet har­joit­te­le­maan tau­lu­jen nä­kö­tulk­kaus­ta käy­tän­nös­sä­kin.

– Oli­han se ai­ka jän­nää. Mie­tin koko ajan, et­tä teen­kö­hän tä­män oi­kein, Jo­hans­son Pa­dil­la nau­rah­taa.

Nä­kö­ra­joit­tei­set hen­ki­löt oli­vat ol­leet hy­vin kan­nus­ta­via kou­lu­tet­ta­via koh­taan, ja an­ta­neet hy­viä vink­ke­jä tulk­kauk­seen.

– Osa esi­mer­kik­si näki va­loa ja vä­re­jä, osa ei mi­tään. Jot­kut oli­vat kui­ten­kin jos­kus ol­leet nä­ke­viä, jo­ten he kan­nus­ti­vat ku­vai­le­maan esi­mer­kik­si vä­re­jä­kin, hän li­sää.

Carola Hägg maalaa hyvää mieltä maailmaan.

Carola Hägg maalaa hyvää mieltä maailmaan.

Iina-Kaisa Viheriävaara

Muut­kin ais­tit apu­na

Nä­kö­tulk­kauk­siin yh­dis­te­tään usein kuu­lo­ais­tin li­säk­si mui­ta­kin ais­te­ja. Va­rik­sis­ta pu­hee­nol­len -näyt­te­lyyn tu­li­jat saa­vat tun­nus­tel­la höy­he­niä, sekä yh­tä Häg­gin teks­tu­roi­dum­mis­ta maa­lauk­sis­ta.

Tai­tei­li­joil­le saa­vu­tet­ta­vuu­den nä­kö­kul­ma voi toi­mia ins­pi­raa­ti­o­na ja uu­sien ide­oi­den polt­to­ai­nee­na. Hägg ai­koo vas­tai­suu­des­sa li­sä­tä tai­teen­sa mo­ni­ais­tis­ta ko­et­ta­vuut­ta.

– Olen teh­nyt­kin ai­ka pal­jon sel­lai­sia maa­lauk­sia, jois­sa teks­tuu­ri on tun­nus­tel­ta­vis­sa. Tuos­sa­kin isos­sa maa­lauk­ses­sa on pal­jon ker­ros­tu­mia, hän avaa.

– Tämä on kyl­lä he­rät­tä­nyt uu­sia nä­kö­kul­mia. Tai­de kuu­luu ja sen pi­tää­kin kuu­lua kai­kil­le.

Variksista puheen ollen -näyttely oli näytillä Grandissa huhtikuun ajan.

Variksista puheen ollen -näyttely oli näytillä Grandissa huhtikuun ajan.

Iina-Kaisa Viheriävaara

Kiin­nos­tu­neet voi­vat ai­na ol­la yh­tey­des­sä

Huh­ti­kuun vii­mei­se­nä päi­vä­nä Gran­dis­sa jär­jes­tet­tiin sen his­to­ri­an en­sim­mäi­nen nä­kö­tul­kat­tu kier­ros. Jo­hans­son Pa­dil­lan mu­kaan kiin­nos­tus kier­ros­ta koh­taan oli he­rän­nyt heti, ja en­sim­mäi­nen ryh­mä oli no­pe­as­ti ka­sas­sa. Jat­kos­sa nä­kö­tulk­kauk­sia on tar­koi­tus jär­jes­tää mah­dol­li­sim­man pal­jon, ja ne oli­si tar­koi­tus laa­jen­taa myös te­at­te­rie­si­tys­ten puo­lel­le.

Nä­kö­tulk­kaus­ten jär­jes­tä­mi­nen on hel­poin­ta, kun tul­kit saa­vat en­sin it­se rau­has­sa tu­tus­tua tul­kat­ta­vaan tai­tee­seen. Te­at­te­rie­si­tys­ten osal­ta tämä vaa­ti­si mel­kein­pä oman pro­duk­ti­on­sa, jon­ka ra­ken­tu­mi­ses­sa tul­kit sai­si­vat ol­la mu­ka­na. Tau­lu­jen ja muun liik­ku­mat­to­man tai­teen ku­vai­lu on sii­nä mie­les­sä hel­pom­paa, et­tä sii­tä voi rau­has­sa ku­vai­lun ai­ka­na­kin löy­tää uu­sia, tul­kat­ta­via asi­oi­ta. Jo­hans­son Pa­dil­la kan­nus­taa ole­maan roh­ke­as­ti yh­tey­des­sä nä­kö­tulk­kaus­ten jär­jes­tä­mi­seen liit­ty­vis­sä asi­ois­sa.

– Jos löy­tyy ryh­miä ja kiin­nos­tus­ta nä­kö­tulk­kauk­siin, Gran­din hen­ki­lö­kun­taan voi ai­na ol­la yh­tey­des­sä. Py­rim­me jär­jes­tä­mään näi­tä mah­dol­li­sim­man pal­jon, hän hy­myi­lee.