Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon museorautatie ry:n varapuheenjohtaja Jan Kuovi (vas.) ja puheenjohtaja Johan Kortman pitävät Porvoon rataa hyvin merkityksellisenä osana alueen historiaa.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO–KERAVA Porvoon rata täytti tiistaina 150 vuotta. Syntymäpäiviä vietetään viikonloppuna juna-ajoin ja juhlatapahtumin.
Vielä joitain kymmeniä vuosia sitten Porvoon ja Helsingin välillä liikkui vilkkaasti tavaraa ja matkustajia rautateitse. Moottoritien valmistuttua 1981 matkustajaliikennöinti ei kuitenkaan ollut enää kannattavaa, ja rautatieliikenne hiljeni. Marraskuussa 1990 viimeinen tavarajuna puksutti Porvoosta Keravalle.
Aikanaan tavara- ja matkustajaliikenteen kannalta hyvin merkityksellisen junaradan tulevaisuus oli nyt vaakalaudalla. Purku-uhan alla ollut Olli–Porvoo pätkä saatiin kuitenkin pelastettua aktiivisten rautatieharrastajien toimesta, ja ensimmäinen museojuna kulki raiteilla jo kesällä 1991. Vuonna 1993 perustettiin itsenäinen yhdistys, Porvoon Museorata ry (PMR), joka ylläpitää tänäkin päivänä museorautatietä ja operoi sen museojunaliikennettä.
Pienestä pitäen junista kiinnostuneita
Sekä yhdistyksen puheenjohtaja Johan Kortman että varapuheenjohtaja Jan Kuovi ovat lapsuudestaan asti olleet kiinnostuneita junista ja junaradoista. Porvoosta kotoisin olevat Kortman ja Kuovi muistavat jo nuorina poikina tulleensa katselemaan junia rautatieaseman seudulle.
– Pikkupojasta asti täällä on käyty junia katsomassa. Välissä tein vähän muutakin, mutta sitten innostuin valokuvaamisesta ja aloin käymään täällä taas, Kortman selittää.
Vuosina 1872-1874 rakennettua rataa juhlitaan tihennetyllä liikenteellä ja iloisella juhlalla.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Tärkeä osa kulttuurihistoriaa ja kehitystä
Porvoon radan 150-vuotiseen historiaan mahtuu paljon suomalaisen historian merkkipaaluja. Heinäkuussa vuonna 1974 valmistunut rata on tärkeä osa koko Porvoon, Sipoon ja Keravan alueen kehitystä ja historiaa. Suomen ainoa leveäraiteinen museorautatie vetää tuhansia ihmisiä kesä toisensa jälkeen nauttimaan historian havinasta ja kauniista maisemista.
– Se on aivan äärimmäisen tärkeä. Oikeastaan millään sanoilla ei voi tarpeeksi painottaa, kuinka tärkeä se on, Kortman sanoo.
– Missään Suomessa tai oikeastaan Euroopassakaan ei ole tällaista leveäraiteista museorautatietä. Ne radat, joilla liikennöidään on muutettu ja niitä on sähköistetty ja modernisoitu, Kuovi lisää.
Porvoon rataa on toki kunnostettu sen olemassaolon aikana, mutta muutokset on tehty historiallisia rakenteita kunnioittaen. Myös asemanseudun vanhat rakennukset on säilytetty lähes entisellään, ja PMR:n väki toivoo, että sama kunnioitus säilyisi jatkossakin.
– Tämä on uniikki ja äärimmäisen tärkeä osa koko alueen kulttuurihistoriaa sekä taloudellista, teollista ja kaupallista kehitystä. Vanhan Helsingintien lisäksi tämä on ollut myös mullistava liikenteellisesti, Kuovi jatkaa.
Vuonna 1905 rakennettu uusi veturitalli on säilytetty entisessä loistossaan.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Juhlatunnelmaa radalla ja sen ympäristössä
Nyt on siis syytä juhlaan. Juhlaviikonlopun aikana Porvoon radalla kulkee yhteensä 18 museojunavuoroa, joista osa Helsingin ja Porvoon, osa Riihimäen ja Porvoon ja osa vanhan rautatieaseman ja Hinthaaran välillä. Museojunavuoroja operoivat PMR:n lisäksi Sinisten vaunujen ystävät, Haapamäen Veturiyhdistys ja VR:n alla toimiva Suomen Rautatiemuseo. Toiveissa olisi, että muutkin museojunayhdistykset lisäisivät liikennöintiä Porvoon radalla tulevaisuudessa.
– Tarkoituksena on saada liikennettä Porvoon radalle. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaa, Kortman kertoo.
Ruokaa, puheita ja vanhoja menopelejä
Lauantaina ja sunnuntaina vanhan rautatieaseman ympäristössä pääsee nauttimaan juhlatunnelmasta. Lauantaina kello 9–17.30 ja sunnuntaina kello 9–16 avoinna olevalla tapahtuma-alueella on luvassa puheenvuoroja, thairuokakoju, pienoisrautatie, museojunakalustoa ja toivon mukaan myös muita museoajoneuvoja. Kortman sanoo, että vanhat ajoneuvot ovat erittäin tervetulleita tapahtuma-alueelle pällisteltäviksi.
Tapahtumassa on myös myynnissä laaja valikoima rautatiekirjallisuutta. Ohjelman juontaa viihdetaiteilija Jukka Laaksonen, ja alueelle on vapaa pääsy. Vanha Hämeenlinnantie on suljettu muulta liikenteeltä lauantai-aamusta sunnuntai-iltapäivään. Tonteille ajo on sallittu.
» Porvoon radan 150-vuotissyntymäpäiväjuhlat lauantaina 20.7. kello 9-17.30 ja sunnuntaina 21.7. kello 9-16 Porvoon vanhan rautatieaseman ympäristössä Vanhalla Hämeenlinnantiellä. Vapaa pääsy.
»» Juhlaohjelma PMR:n verkkosivuilla www.porvoonmuseorautatie.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot