Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Helsingissä asuva, mutta kesiään Loviisassa viettävä Madeleine "Madde" Amoroso on valittu Suomen Luciaksi. Hänen juuret isovanhempiensa kautta ovat Lucian kotisaarella Sisiliassa.
Madeleine Amoroson kuva-arkisto
LOVIISA–HELSINKI Suomen tämän vuoden Luciaksi valittu Madeleine "Madde" Amoroso, 21, on historian neljäs loviisalaistaustainen Lucia-neito.
Häntä ennen tehtävään on kruunattu loviisalaiset Ann-Mari Nybondas (1954), Helena Ek (1983) ja Sonja Sjöblom (2008). Porvoolainen Mirella Uddström kruunattiin Suomen Luciaksi vuonna 2010.
– Tuntuu todella kivalta! Odotan innolla, että saan alkaa esiintyä, tavata paljon ihmisiä ja laulaa. Tästä tulee intensiivistä, mutta hauskaa aikaa, hän sanoo Suomen Lucian valintaa koordinoivan Folkhälsanin tiedotteessa.
Madeleine Amoroso on kotoisin Helsingistä, mutta hän viettää kesiään perheineen vanhassa puutalossa Loviisan Kuningattarenkadulla. Hänen äitinsä Ann Sofi Påwals-Amoroso vietti lapsuutensa Villa Biaudetin kirjailijakodissa Loviisan Alakaupungissa.
Suomen Lucia on Lucia-keräyksen keulakuva.
– Lucia-keräykseen voi halutessaan vielä osallistua, vaikka äänestys on ohi. Keräys jatkuu tammikuuhun asti, Amoroso kehottaa.
Madeleine käy perheineen vähintään kerran vuodessa Italiassa. Suurin osa isän suvusta asuu nykyään Firenzessä.
Madeleine Amoroson kuva-arkisto
Amoroson isovanhemmat kotoisin Sisiliasta
Madeleine Amorosolle Lucia-perinteellä on aivan erityinen merkitys, sillä hänen isovanhempansa ovat kotoisin Italian Sisilian Syracusasta – paikasta, josta myös Lucia-perinne syntyi.
– Olen aina tiennyt Lucian olevan kotoisin sieltä, joten tämän yhteyden ansiosta olen todella tuntenut, että haluan osallistua Lucia-vaaliin. Isovanhempani ilahtuvat varmasti kovasti uutisesta, että minut on valittu Suomen Luciaksi.
Alku-Lucia oli aatelisperheen tytär, joka eli 200-luvun Sisiliassa kristittynä, vaikka kristinusko oli Rooman valtakunnassa kielletty. Kun Lucia kieltäytyi hänelle järjestetystä avioliitosta, tämä päätti omistautua Kristuksen seuraajaksi.
Pettynyt sulhaskandidaatti ilmiantoi hänet, jolloin Lucia surmattiin ja hänen muistokseen perustettiin Lucian päivä.
"Tässä on saanut puhua paljon"
Suomen Luciaksi kruunattu Madeleine Amoroso kertoo, että kaikki kymmenen Lucia-ehdokasta ovat tukeneet toisiaan ehdokasaikana.
– Itsestään on saanut puhua aika paljon, mutta on ollut hauskaa tehdä se yhdessä muiden kanssa. Sen ansiosta ei ole tarvinnut hermoilla yhtä paljon, hän sanoo.
Amoroso kiittää kaikkia häntä äänestäneitä ja kaikkia muita ehdokkaita.
– Haluan myös kiittää perhettäni ja kaikkia läheisiäni, jotka ovat tukeneet minua.
Amoroso on aina viettänyt Lucia-päivää.
– Lapsena kävimme Senaatintorilla katsomassa Luciaa ja pukeuduin aina itsekin valkoiseen mekkoon. Pidän tästä perinteestä, siksi halusin Suomen Lucia -ehdokkaaksi, hän kertoo Itäväylä-lehden haastattelussa lokakuun lopulla.
Muutama vuosi sitten Amoroso lauloi Suomen Lucia -kuorossa.
Madeleine Amoroso kiittää perhettään ja läheisiään tuesta. – Isoäitini saa varmaan hepulin, kun kuulee uutisesta, hän naurahtaa.
Madeleine Amoroson kuva-arkisto
"Monet tarvitsevat valoa vaikeina aikoina"
Myös voittoa tavoittelematon Folkhälsan-järjestö kiittää kaikkia Lucia-äänestykseen osallistuneita ehdokkaita.
– On hienoa nähdä, kuinka kaikki ehdokkaat ovat todella motivoituneita levittämään iloa ja yhteisöllisyyttä. Monet tarvitsevat heidän valoaan vaikeina aikoina, viestintäjohtaja Jessica Ålgars sanoo.
– Ehdokkaat tekevät tärkeää työtä Lucia-keräyksen lähettiläinä ja antavat sille näkyvyyttä monissa kanavissa, hän jatkaa.
Lucia-keräyksestä saatavilla varoilla autetaan henkilöitä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat arjessaan tukea. Viime vuonna keräys tuotti 182 900 euroa.
Osa varoista käytetään Folkhälsanin FamiljeKraft-leirien järjestämiseen. Leireille osallistuvat perheet saavat hengähdystauon arjen haasteista ja tärkeää vertaistukea toisilta.
"Moni perhe on kovin yksinäinen"
Folkhälsanin perhetyön asiantuntija Britt-Helen Tuomela-Holti muistuttaa, että kuka tahansa voi joutua haavoittuvaan tilanteeseen, sillä kenellekään ei anneta takuita elämässä.
– Leirit on suunnattu perheille, joilla itsellään on pienet mahdollisuudet järjestää lomareissuja. Syynä siihen voivat olla sairaudet, mielenterveyshaasteet, heikot tukiverkostot tai useampi edellä mainituista. Leireillä huomaamme myös, että moni perhe on kovin yksinäinen.
Epävarma taloudellinen tilanne näkyy myös Folkhälsanissa, sillä yhä useampi perhe on tuen tarpeessa ja leirihakemuksia tulee aiempaa enemmän.
– Leireillä perheet voivat huoletta osallistua hauskoihin aktiviteetteihin miettimättä niiden jokaisen vaikutusta perheen arkitalouteen, Tuomela-Holti sanoo.
Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa
Suomen Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa Lucian päivänä keskiviikkona 13.12. kello 17 alkaen. Kruunaamisen jälkeen hän esiintyy kirkon portailla tonttujen kanssa ja Lucia-kulkue kiertää Helsingin keskustassa.
Tuomiokirkko on avoinna yleisölle, mutta paikkoja sisällä kirkossa on rajoitetusti. Kruunausta voi seurata suorassa lähetyksessä Yle Fem -kanavalla ja Yle Areenassa.
Myöhemmin Lucia osallistuu useisiin tapahtumiin. Lisäksi useilla – muun muassa Porvoossa ja Loviisassa – paikkakunnilla ja kouluissa valitaan omia Lucia-neitoja ja järjestetään Lucia-kulkueita.
»» Katso Folkhälsanin lyhyt video puvun, korun ja kruunun sovituksesta tästä
FAKTA
Lucia Suomessa jo vuodesta 1898
» Ensimmäinen tunnettu Lucia esiintyi Ruotsissa länsigötanmaalaisessa kartanossa vuonna 1764. Tukholman Skansenilla Lucia esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1893.
» Turkulaisessa Svenska fruntimmerskolan i Åbo -tyttökoulussa kerrotaan olleen Lucia jo vuonna 1898. Lucia on valittu myös Vöyrin kansanopistossa vuonna 1913 ja Högvallan emäntäkoulussa Karjaalla vuonna 1919. Högvallan toiminta siirtyi Boen kartanoon Porvoon maalaiskunnan Hinthaaraan vuonna 1927.
» Läpimurtonsa joukkoviestimissä Lucia teki vuonna 1927, kun Stockholms Dagblad järjesti ensimmäisen ulkona järjestetyn Lucia-kulkueen Tukholmassa.
» Vuonna 1930 Helsingfors Svenska Sångarförbund ja Brage-yhdistys järjestivät Helsingin ensimmäisen Lucia-kulkueen, josta Allas Krönika -sanomalehti raportoi. Vaasan Brage-yhdistys järjesti ulkoilmakulkueen vuonna 1936.
» Lucia-keräys sai alkunsa Samfundet Folkhälsanin aloitteesta vuonna 1949 ja samalla Helsingin keskustassa elvytettiin ulkoilmakulkueiden perinne. Hufvudstadsbladet tuli mukaan järjestämään tapahtumaa vuonna 1950. Siitä lähtien Helsingin Luciaa on alettu pitää koko Suomen Luciana.
»» Lucia-keräykseen voi osallistua Suomen Lucian verkkosivuilla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot