Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Olisiko järkevää pienentää Gammelbackan kouluhankkeen oppilasmäärää, jotta hankkeen kustannuksia saataisiin alas ja tehtyä kaupungin menoihin säästöjä, kirjoittaja kysyy.
Arkisto/Mika Laine
Gammelbackaan ollaan rakentamassa uutta koulua, joka on oppilasmäärältään ja siihen lisättynä hoitopaikat yhteensä 525 paikkainen. Tarkennuksena oppilasmäärät; 1–6 luokat 432 oppilasta, valmistava ja pienluokat opetus yhteensä 60 oppilasta ja esikoulu 63 hoitopaikkaa. Luokkien ryhmäkoot ovat suunniteltu 24 oppilaaksi. Hintalappu tälle koululle tulee olemaan massiiviset noin 29 miljoonaa euroa.
Nykyisessä Gammelbackan Peiponkoulussa on 1–6 vuosiluokkalaisia yhteensä noin 320 oppilasta, joista 40 prosenttia ovat maahanmuuttajataustaisia. Koulun laskennallinen kapasiteetti on 432 oppilasta ja käyttöaste 75 prosenttia sekä sen kuntoluokka on 62 prosenttia, jos arviointiasteikkona käytetään 0–100. Mitä lähempänä sataa, sen uudempi on rakennus. Koulun on sanottu jo olevan käyttöiän loppupäässä ja se on määrä purkaa.
Muut lähellä Gammelbackaa olevien koulujen käyttöasteet ovat; Keskuskoulu 70 ja esiopetus 81, Hamarin koulu 101, Tolkkisten koulu 87 ja esiopetus 79 prosenttia. Yhteensä näissä kouluissa olisi vapaita oppilaspaikkoja 221 ja esiopetuspaikkoja 21. Kuntoisuusluokka näissä kouluissa on 80 ja ylöspäin.
Lisäksi olisi lähellä ruotsinkieliset koulut, joiden käyttöasteet ovat; Strömborgska skolan 94 ja esiopetuspaikkoja 90, Eklöfska skola 102 ja esiopetus 176 prosenttia. Kuntoisuusluokka näissä kouluissa on yli 90, joten ne ovat aika uudehkoja. Näiden koulujen oppilasmäärää pitäisi jakaa, kun kouluissa ei voi olla yli 100 prosentin käyttöaste.
Olisiko nyt näillä tiedoilla järkevämpää pienentää Gammelbackan kouluhankkeen oppilasmäärää, jotta hankkeen kustannuksia saataisiin alas ja tehtyä kaupungin menoihin säästöjä? Lähellä Gammelbackaa olisi vapaita paikkoja, joihin voisi Peipon koulusta oppilaita ja esikoululaisia siirtää. Nämä voisi pääsääntöisesti olla maahanmuuttaja taustaisia, jotta suhdeluku yhdessä koulussa ei nousisi niin korkealle kuin 40 prosenttia. Tämä vaikuttaa myös muiden oppimiseen. Gammelbackan kouluhanke näiden lukujen valossa voitaisi pienentää esimerkiksi 120 oppilaaseen ja 40 esiopetus paikkaan. Onpa myös moniammatillinen työryhmä todennut, että 20 oppilaan ryhmäkoot kouluissa ovat pedagogisesti toimivat ja kustannusten näkökulmasta optimaaliset.
Jos kerta lasten määräkin Porvoossa on laskemassa, silloin ei ole järkevää rakentaa suuria kouluja. Vaarana on myöhemmin, että hyväkuntoiset pienet koulut lakkautetaan oppilas määrien pienentyessä. Yleinen mielipidekin suurista kouluista on, että ne eivät ole kovin haluttuja. Länsi-Porvoo on myös hyvässä kasvussa asukas määrältään, mutta siellä perheet tarvitsevat lähikouluja. Monet ovat varmasti rakentaneet tai hankkineet asuntonsa sillä tiedolla, että se lähellä oleva koulu pysyy. Tuskin monetkaan haluavat viedä lastaansa esim. Hamarista keskustaan kouluun. Porvoo on myös linjannut kasvustrategian, mutta on nyt kuitenkin valmis purkamaan siihen tarvittavaa infraa pois. Kouluja ja päiväkoteja ei silloin pitäisi lakkauttaa ei edes säästösyistä.
ILKKA LUUSUA PS
PORVOON KAUPUNGINVALTUUTETTU
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot