Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Marko Wahlström
Odotin, että kyläkoulut saisivat vihdoin koulurauhan, mutta keskustelu näyttää jatkuvan edelleen. On pakko jälleen kerran tavallisena perheenäitinä avata suuni, sillä tämä prosessi on ollut kaikkea muuta kuin reilu ja oikeudenmukainen.
Ihmiset eivät siedä huonoa johtamista. He eivät kestä sitä, ettei heitä kuunnella, ja päätöksiä jyrätään läpi ilman aitoa vuoropuhelua. Eivätkä sitä, että he tekevät kyselyitä, aloitteita ja tietopyyntöjä viranomaisille, ja vastaukset jäävät tulematta. Lakkautusuhan alla olleella Ilolan koululla järjestettiin 20.11.24 vanhempainilta, johon pyysin kaupunginjohtajaa ja sivistysjohtajaa monta kertaa etukäteen paikalle. He kieltäytyivät. Heidän mukaansa tilaisuudesta saatu viesti “välittyisi kyllä heille”. Mutta miten viesti voi välittyä, jos ei edes vaivauduta kuuntelemaan? Kuten aiemmin on kerrottu, myös Ilolan ja Epoon koulujen lasten aito kuuleminen sivuutettiin täysin. Ja kaiken huipuksi Epoon koulun vanhempainilta järjestettiin 2.12.24 samaan aikaan, kun kaupungin hallitus teki jo päätöksiä asian suhteen. Tehtäväni on puolustaa vanhempien ja ennen kaikkea lasten oikeuksia. Siksi tämä turhautuneisuus kaupungin johtoa kohtaan.
Tämä ei ole vain Ilolan ja Epoon koulujen asia. Palveluverkkoselvitys avasi ihmisten silmät ja herätti kansanliikkeen, joka keräsi lähes 9000 allekirjoitusta kyläkoulujen puolesta. Itse keräsin 530 yksityishenkilön nimeä ja toistakymmentä yritysten nimeä. Tapasin kymmeniä ja satoja ihmisiä, jotka halusivat avautua turhautumisestaan. Tässä on oikeasti kysymys siitä, ettei meitä tavallisia ihmisiä arvosteta, ja päätöksenteosta tuntuu usein puuttuvan sekä johdonmukaisuus että järki. Ihmisillä on mitta täysi.
Onko todellista säästöä lakkauttaa kyläkouluja, joiden kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin suurten uudisrakennusten? Esimerkiksi Gammelbackan uusi koulu maksaa noin 30 miljoonaa euroa, ja valmistuttuaan sen oppilaskohtaiset kustannukset tulevat varmaankin olemaan moninkertaiset verrattuna Ilolan ja Epoon nykyisiin. Silti juuri kyläkoulut asetettiin ensimmäisenä säästökohteiksi. Missä on järki, ja miksi todelliset kustannukset ja säästöt sivuutetaan päätöksenteossa?
Tuntuu siltä, että tämä prosessi on ollut teatteria, jossa päätökset on tehty jo ennen keskustelua. Demokratia ei näytä tältä. Ja kysymys kuuluu edelleen: kuka hyötyy kyläkoulujen lakkautuksista? Jokin tässä mielestäni haisee – ja pahasti.
MALINA PURSIAINEN,
PUHEENJOHTAJA,
ILOLAN KOTI- JA KOULUYHDISTYS RY
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot