Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Uusimaassa oli la 21.9 artikkeli otsikolla - tällainen on Porvoo 2050. Luettuani jutun mietin, että kuka tai mikä taho on päättänyt tästä esitellystä rakennemallista? Onko valtuuston iltakoulut, työpajat ja muut vastaavat kyselyt, lausuntopyynnöt ja tilaisuudet olleet pelkkää näennäisdemokratiaa?
Tämä esitelty rakennemalli noudattaa vahvasti 15 minuutin kaupungin periaatetta, jossa tavoitellaan yhdyskuntarakennetta, jossa kaikki oleelliset ihmisten tarvitsemat asiat ovat saavutettavissa 15 minuutissa kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä. Toukovuori on hyvä esimerkki siitä, mikä voi olla ristiriita kunnianhimoisten tavoitteiden ja käytännön elämän välillä. Me asukkaat odotamme edelleen korjaustoimia tilanteen parantamiseksi.
Tämä Unelmien Porvoo 20250-malli ei tue nykyistä voimassa olevaa valtuuston päättämää kaupunkistrategiaa. Mallissa on unohdettu strategiaan kirjattuja asioita: monipuolisen asuntorakentamisen sijaan tarkoitus on keskittää rakentaminen keskustaan, uusia ja houkuttelevia asuinalueita ei enää kehitetä, ei etenkään kyläkeskuksiin, tavoitteista poiketen asukkaiden eriarvoisuus kasvaa ja alueiden erilaistuminen lisääntyy, vaivaton ja sujuva arki ei toteudu kuten tavoitteena on: eri-ikäisten asukkaiden ja yritysten arki on vaivatonta ja sujuvaa viihtyisissä asuinympäristöissä niin keskustassa, lähiöissä kuin maaseudullakin. Kuvitellun Itäradan myötä osa Porvoota tulee valitettavasti olemaan toimenpidekiellossa seuraavat pari vuosikymmentä.
Koska 2050-malli tavoitteineen on jossain päätetty - myös väestön kasvun osalta, niin on johdonmukaista, että palveluverkkoselvityksessä on päätetty pienten koulujen ja varhaiskasvatuspaikkojen lopettamisesta. Säästöjä ei ole haluttu hakea kaupungin omista prosesseista.
Mielestäni pääkaupunkiseudulle ennustettu väestönkasvu ja väestörakenteen muutos on tuomassa kehyskunnille – myös Porvoolle aivan uuden mahdollisuuden uusien asukkaiden ja veronmaksajien saamiseksi. Jos halutaan, niin väestöennusteet voitaisiin muuttaa kasvun suuntaan - se vaatisi aktiivista tekemistä ja tavoitteellisuutta. Tätä tarkoitin valtuuston iltakoulussa 3.10., kun kysyin voisiko koulushoppailu muuttua kunnan sisäisestä kuntien väliseksi.
Unelmien Porvoo 2050 ja palveluverkkoselvitys ovat mielestäni osoituksia siitä, että mennään, mistä aita on matalin. Uskon, että me porvoolaiset haluamme ja voimme tavoitella parempaa.
KARI PAULOAHO,
KAUPUNGINVALTUUTETTU (PS)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot