Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Pukkilan kunnanjohtaja Katarina Helander korosti, että pitkällä matkalla ovat kantaneet sisukkuus ja visio. – Tähän on ollut todella uskominen. Matkalla mukaan ovat tulleet eri tahot valamaan uskoa muihin, hän kuvaili uurastusta. Pukkikuitu Oy:n hallituksen jäsen Juuso Mallenius täyttää kunnanjohtajan lasin kuohujuomalla.
Marko Wahlström
PUKKILA, KIRKONKYLÄ Pukkilaan pitkään ja hartaasti suunniteltu koko kunnan kattava valokuituverkko on nyt lähtökuopissa. Kunnanjohtaja suoritti symbolisen lapioniskun tulevan verkon ensimmäisen liittymälinjan nurkalla.
Pidetään jatkossakin huolta valon lapsestamme, sillä työtä vielä riittää. Pukkikuidulle ja Pukkilalle, onneksi olkoon! kunnanjohtaja Katarina Helander sanoi ja kohotti kuohumaljan koko kunnan kattavalle valokuituverkolle maanantaina iltapäivällä.
Puolitoista vuotta kuntaa luotsannut Helander on saanut olla hankkeessa synnytysvalmentajana. Valokutuverkkoa vajaan 2 000 asukkaan Pukkilaan on suunniteltu jo useamman vuoden.
– Historiallinen hetki on nyt. Fyysinen ja vastuullinen työ alkaa, kun verkon rakentaminen käynnistyy, Helander muistutti.
Pukkilan kunta on asettanut strategiseksi tavoitteekseen, että kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus liittyä valokuituverkkoon asuinpaikasta riippumatta vuoteen 2025 mennessä.
Koko Pukkilan kunnan kattavan valokuituverkon virallinen rakentaminen alkoi kunnanjohtaja Katarina Helanderin symbolisesta lapioniskusta Koivulinnantie 3:n nurkalla.
Marko Wahlström
Hanke sai alkunsa Pukkikuitu ry:n aloitteesta
Pukkilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha Ahola on seurannut valokuituhankkeen matkaa omalta osaltaan edellisen valtuustokauden lopulta eli vuodesta 2020.
– Silloin kokoonnuimme Rami Hovin (nykyisen Pukkikuitu Oy:n toimitusjohtaja) ja Juha Rehulan (ex-kunnanjohtaja) kanssa ensimmäisiä kertoja.
Hanke oli alkanut kesällä 2018 perustetun Pukkikuitu ry:n aloitteesta, ja liittymisilmoituksia oli kertynyt kymmeniä.
– Tämä on ollut pitkä prosessi. Ja kestää ilmeisesti kolme valtuustokautta ennen kuin on päätöksessään, Ahola sanoi.
– Vakaa verkkoyhteys korostuu täällä maaseudulla entisestään jo sote-asioiden digiturvallisuudenkin kannalta. Tämä on viimeinen hetki, sillä Pukkila lienee Uudenmaan ainoa kunta, jossa valokuituverkkoa ei yksittäisen ihmisen saatavilla vielä ole, kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha Ahola (oik.) sanoi. Kuvassa myös Juuso Mallenius (vas.), Guy Källberg, Viljo Hakala ja Kaisa Levälampi.
Marko Wahlström
Markkinaehtoiset toimijat pakittivat kuultuaan kunnan sijainnin
Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan vuoden 2021 alussa keskusteluita käytiin usean markkinaehtoisen toimijan kanssa.
– Asiat lähtivät hyvin toivekkaasti liikkeelle, kunnes toimijoille paljastui missä on Pukkila. Sen jälkeen hinta nousi ja kiinnostus väheni, Ahola hymähti.
Pala palalta toteutettavan valokuituverkon sijaan syntyi ajatus koko kunnan kattavasta verkosta. Ajatusta tuki Cinia Oy:ltä tilattu markkina-analyysi.
– Sitä lähdettiin viemään eteenpäin ja perustimme kunnan tytäryhtiö Pukkikuitu Oy:n kesällä 2021. Samana syksynä haettiin ensimmäisiä tukirahoja, joita ei vielä silloin saatu. Hakua päätettiin jatkaa vuonna 2022, Ahola jatkoi.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha Ahola korosti, että valokuituhanke on kaikkien pukkilalaisten yhteinen hanke. Vierellä kunnanjohtaja Katarina Helander (oik.) ja taustalla kunnanvaltuutettu Leena Clewer.
Marko Wahlström
"Tämä on meidän kaikkien yhteinen hanke"
Hanke mutkistui merkittävästi, kun eräs markkinaehtoinen toimija ilmoitti viime vuonna rakentavansa Pukkilaan valokuituverkon.
Apuun riensi Uudenmaan liitto, joka kilpailutti valokuituverkon rakentamisen koko kunnan alueelle.
– Vakavasti otettavaa toimijaa ei löytynyt. Pukkikuitu Oy oli ainoa tarjoaja. Sen jälkeen mahdollistui yhteiskunnan rahoitus eli muun muassa Traficomin myöntämät EU:n tuet, Ahola sanoi.
Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan pieni kunta joutuu huomattavasti kovemmalle kuin isommat kunnat.
– Mikään asia ei markkinaehtoisesti toimi, vaan kaikissa pitäisi olla kunta mukana. Tämä kovasti koettelee meitä kaikkia. Olen hyvin iloinen siitä, että olemme tässä pisteessä verkon saamiseksi. Tämä on meidän kaikkien yhteinen hanke.
"Kiinnostus valokuitua kohtaan on pysynyt"
Alusta asti hankkeessa mukana ollut Pukkikuitu Oy:n hallituksen jäsen Juuso Mallenius kertoi, että ajatusta valokuidusta viriteltiin jo muutamia kuukausia ennen Pukkikuitu-yhdistyksen perustamista.
– Mikään isoista operaattoreista ei ollut kiinnostunut Pukkilasta. Mäntsälän Nivos Oy oli ainoa, jonka kanssa pääsimme neuvottelupöytään asti, hän muisteli.
Yhdistyksen vapaaehtoiset järjestivät yleisötilaisuuksia ja kiersivät ovelta ovelle ympäri Pukkilaa.
– Tennareita tuli kulutettua jonkin verran. Jokaisella kerralla, kun saimme lisää liittyjiä, kaapelimatka kasvoi ja kustannukset nousivat. Sama noidankehä jatkui kevääseen 2021, Mallenius jatkoi.
Pienellä Nivoksen alueella Pukkilan keskustassa ja Mäntsäläntien varrella oli saatu kerättyä noin 140 tilaajaa. Tällä hetkellä liittymään sitoutuineita tilaajia on 335, mikä on yli kolmasosa kaikista kunnan kotitalouksista.
– Kiinnostus valokuitua kohtaan on pysynyt. Olemme saaneet innostuksen herätettyä uudelleen, alkuperäisen Valokuitua Pukkilaan -hankkeen idean isä.Viljo Hakala kommentoi.
Pukkikuitu Oy:n apuna on ollut it- ja elektroniikka-alan konsulttiyrittäjä Guy "Guje" Källberg (2. oik.) Bromarvista. Rahoituksen osalta hallituksen apuna on ollut Fredrick Rosberg.
Marko Wahlström
Pukkikuitu Oy sai konsulttiapua Raaseporista
Kunnan perustaman voittoa tavoittelemattoman tytäryhtiö Pukkikuitu Oy:n apuna hankkeessa on ollut it- ja elektroniikka-alan konsulttiyrittäjä Guy "Guje" Källberg Raaseporin Bromarvista Länsi-Uudeltamaalta.
– Lähes samankokoiseen Bromarviin rakennettiin 11 vuotta sitten ihan samanlainen valokuituverkko kuin nyt rakennetaan Pukkilaan. Iso osa suunnitelmista on jo kerran toteutettu, hän kertoi.
Pukkikuitu Oy:n hallituksen apuna paperitöissä päätösasiassa ollut Fredrick Rosberg kertoi laajan hankkeen vaativan myös dokumentointia valtiovallan nähtäväksi ja hyväksyttäväksi.
– Näin tukea on saatavissa. Hallituksen on pitänyt panostaa asioihin paljon, jotta hanke on voitu viedä maaliin asti.
Pukkilan valokuituverkko on yhteensä noin neljän miljoonan euron hanke.
– Tukimäärä on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa eli yhteiskunnan panostus hankkeeseen on merkittävä. Kunta on ollut rahoituksen kannalta merkittävä osallistuja, mutta valtion kautta on tullut EU-rahoja, Rosberg jatkoi.
Hanketta rahoittaa kunnan lisäksi valtion laajakaistatukihanke.
»» Liittymätilauksen voi tehdä Pukkikuidun verkkosivuilta www.pukkikuitu.fi.
FAKTA
Valokuituverkon etenemisvaiheet ja aikataulu:
Syksy 2023
» Valokuituverkon rakentaminen aloitetaan Pukkilan keskustasta Koivulinnantie 3:n nurkalta, sillä Pukkikuidun valokuituverkko liitetään sieltä käsin valtakunnalliseen verkkoon.
Vuodet 2024–2025
» Vuosi 2024 on Pukkikuidun valokuituverkon rakentamisen päävuosi.
» Vuosi 2025 on Pukkikuidun valokuituverkon rakentamisen päätösvuosi, jolloin viimeistellään verkon rakentaminen ja otetaan käyttöön verkon viimeisetkin osat.
»» Lue myös: Toimiva netti kuuluu kaikille – Pukkikuitu puuhaa valokuitua Pukkilaan
»» Lue myös: Valokuitua Pukkilaan osuuskunnan avulla
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot