Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon kaupungin kanssa keskiviikkona tehdyn ilmastokumppanuussopimuksen allekirjoittivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi ja Brunberg Oy:n toimitusjohtaja Katarina Enholm.
Marko Wahlström
PORVOO, TARMOLA Suomen vanhimmalla makeistehtaalla eli porvoolaisella Brunberg Oy:llä on edessä satojen eurojen investoinnit, jotta yritys voi omalta osaltaan edistää teollisuuden vihreää siirtymää.
– Tavoitteemme on iso ja kunnianhimoinen, sillä haluamme pienentää makeistehtaan hiilijalanjälkeä 50 prosenttia tuotettua kiloa kohden vuoteen 2030 mennessä, toimitusjohtaja Katarina Enholm sanoo.
Brunberg Oy on yksi kuudesta ensimmäisestä porvoolaisyrityksestä, jotka ovat solmineet ilmastokumppanuuden osallistuttuaan Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaan hankkeeseen. Hankkeen ensimmäinen kierros alkoi viime lokakuussa ja päättyi nyt kesäkuussa.
– Olemme todella iloisia päästessämme mukaan hankkeeseen, ja on kunnia olla Porvoon ilmastokumppani ensimmäisten joukossa, Enholm jatkaa.
Kehittämisyhtiö Posintran ja Laurea-ammattikorkeakoulun vetämä Co2Jump-hanke on useissa työpajoissa ja Laurea-ammattikorkeakoulun kehittämällä digitaalisella työkalulla auttanut pieniä ja keskisuuria yrityksiä oivaltamaan, miten tärkeää on laskea hiilijalanjälkensä ja asettaa ilmastokestävyystavoitteet.
Brunbergillä on kaksi omaa myymälää Porvoossa: Tarmolassa ja Vanhassa-Porvoossa.
Arkisto/Merja Forsman
Taustalla laaja kehitystyö
Tavoite vaati perheyritykseltä uusia investointeja, prosessien läpikäyntiä, paljon kehityshankkeita ja parannuksia.
– Asia koostuu monesta osa-alueesta, joihin meidän on tehtävä parannuksia ja kehitystä. Uskon vakaasti, että pääsemme tavoitteeseen, mutta se vaatii paljon koko organisaatioltamme, Enholm sanoo.
Brunberg kehittää samalla omaa yleistä kestävän kehityksen ohjelmaansa, joten hankkeeseen osallistuminen oli luonnollinen valinta.
– Olemme asettaneet osatavoitteita muun muassa ympäristöystävällisemmälle energialle, hävikin vähentämiselle ja kierrätyksen lisäämiselle, Enholm kertoo.
Hänen mukaan ekologisen kestävyyden lisäksi Brunberg kehittää sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteita ja mittareita.
– Pyrimme minimoimaan ympäristökuormitusta sekä lyhyen että pitkän aikavälin suunnitelmilla.
Brunbergin makeiset ovat olleet osa Porvoota jo yli 150 vuoden ajan.
Arkisto/Merja Forsman
Brunberg on käyttänyt yli 10 vuotta ekosähköä
Enholm korostaa, että ympäristöarvot yrityksessä on huomioitu jo kauan. Yhtiön tavoitteena ei ole ollut löytää halvimpia ratkaisuja, vaan panostaa kestäviin ja vastuullisiin vaihtoehtoihin.
Makeistehtaan tuotantoprosessien laitteet toimivat pääosin sähköllä.
– Yli kymmenen vuoden ajan olemme käyttäneet Porvoon Energian toimittamaa uusiutuvaa ja Suomen Luonnonsuojeluliiton auditoimaa Eko-energiaa.
Lisäksi koko tehdas- ja toimistorakennus lämmitetään Porvoon Energian hiilineutraalilla kaukolämmöllä, joka on 100-prosenttisesti uusiutuvaa.
– Hukkalämmön talteenotto on yksi asia, jota tulemme selvittämään. Myös lajittelu on iso osa tuotantoamme, Enholm jatkaa.
– Mietimme myös suklaatuotteiden jäähdytyslaitteiden kylmäaineiden ympäristöystävällisyyttä.
Muun muassa suukkojen valmistuksessa käytetään höyryä, jonka lämmönlähde on fossiilinen kevyt polttoöljy.
Arkisto/Ilona Savola
Höyrypadat käyttävät nyt lämmönlähteenä polttoöljyä
Suurimmat investoinnit kohdistuvat makeistehtaan lakritsin ja toffeen sekä osin suukkojen valmistuksessa tarvittavan höyryn energianlähteeseen.
– Isot höyrypadat ovat käyttäneet kevyttä polttoöljyä. Tulemme selvittämään, miten saamme korvattua fossiilisen polttoaineen tuotannossamme ympäristöä vähemmän kuormittavalla tavalla, Enholm sanoo.
Makeistehtaalla syntyvä ylimääräinen biomassa on toimitettu Lahteen, jossa siitä valmistetaan biokaasua.
– Toivomme, että tähän löytyisi ratkaisu, joka hyödyttäisi laajemminkin porvoolaisia yrityksiä, kuten kalatuotteita myyviä liikkeitä ja ravintoloita. Niissä biomassaa syntyy samalla tavalla, Enholm jatkaa.
FAKTA
Brunberg Oy
» Suomen vanhin makeistehdas perustettiin vuonna 1871. Yhtiö sai alkunsa A.W. Lindforsin leipomosta.
» Yrityksen valikoimaan kuuluu suklaatuotteita, kuten suukkoja ja tryffeleitä sekä lakritsia ja toffeeta sekä käsityönä valmistettavia konvehteja, suklaalevyjä ja marmeladeja.
» Makeistehdas valmistaa myös erikoistuotteita, kuten laktoositonta maitosuklaata ainoana suklaanvalmistaja pohjoismaissa.
» Yrityksen tuotteita voi ostaa päivittäistavarakaupoista ympäri Suomen, verkkokaupasta ja kahdesta omasta myymälästä Porvoossa.
» Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli 10,5 miljoonaa euroa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot