Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Tunnelmallinen kota kutsui Elina Savolaisen sekä lapset Sellan ja Viljon elävän tulen äärelle nauttimaan kaakaosta.
Marko Wahlström
PORVOO, JOKIRANTA–KESKUSTA Tuli loimottaa nuotiossa. Savu leijailee ilmassa. Lämmin tunnelma houkuttelee astumaan sisälle vesisateen ripsotellessa pisaroita. Taustalla virtaa Porvoonjoki.
Sisällä kodassa hattarasta, joulupuurosta ja kaakaosta nauttivat 7-vuotias Viljo ja 3-vuotias Sella yhdessä äitinsä Elina Savolaisen kanssa.
Onko mukavaa syödä hattaraa näin joulunaikaan?
– Joo, Sella vastaa.
Isoveli Viljolla on lautasellaan riisipuuroa, joka on valmistettu Helsingin Tuomaan markkinoiden mallin mukaan piparikastikkeella ja karpaloilla.
Savolaiset paljastuvat Porvoon Joulupolun konkarikävijöiksi. Kerkkoossa asuva perhe on käynyt tunnelmoimassa jo kolme kertaa.
– Meillä on ollut kavereita Helsingistä ja serkkuja kylässä. Nyt tulimme ihan vain keskenämme, äiti Elina kertoo.
Mikä on ollut parasta joulupolussa?
– Ehkä toi karuselli, Viljo vastaa empimättä ja katsoo jokirannan ketjukarusellin suuntaan.
– Karuselli, Sella jatkaa ja tarkoittaa pikkukarusellia Runeberginpuistossa.
Elina Savolainen sekä lapset Sella, 3 ja Viljo, 7, nautiskelivat kodan lämmöstä sekä hattarasta, riisipuurosta ja kaakaosta.
Marko Wahlström
"Joulupolku on hyvin porvoolainen juttu"
Perhe muutti Porvoon Kerkkooseen Helsingistä puolitoista vuotta sitten.
– Parasta täällä jokirannassa on tunnelma. Olemme käyneet aiemmin joulutorilla. Tämä on aivan omaa luokkaansa verrattuna siihen ja huomattavasti tunnelmallisempi, Elina Savolainen kuvailee.
– Tämä on hyvin porvoolainen juttu: vieressä on joki ja kauniita, vanhoja rakennuksia. Ihanaa on myös se, että tämä ei ole liian iso, jolloin täällä on helppo liikkua pienten lasten kanssa. Täällä on riittävästi kaikkea, hän jatkaa.
Savolainen toivoo, että ihmiset ovat löytäneet tiensä Porvoon Joulupolulle.
– Ainakin monet meidän tutut Helsingistä ovat käyneet. He ovat kiitelleet sitä, että tämä on riittävän pieni.
– Ollakseen pieni kaupunki, Porvoossa on yllättävän paljon kaikkea, eikä täältä tarvitse aina lähteä välttämättä Helsinkiin asti.
Savolainen kuvaa Porvoon isoimmaksi rikkaudeksi sitä, että maaseutu- ja kaupunkimaisuus yhdistyvät samaan pakettiin.
– Olemme mieheni kanssa alunperin kotoisin Savosta Varkaudesta ja Rautalammilta. Siellä ei ole omasta takaa tällaista idylliä, jota Porvoossa ymmärretään. Esimerkiksi Vanhan-Porvoon liikkeiden edustat on laitettu kauniisti.
– Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, että olemme taas täällä, karusellivahti Rasmus Saarinen sanoo.
Marko Wahlström
Karuselli pyörii nonstopina
Ketjukaruselli pyörii tasaiseen tahtiin non stopina, ja kyytiin astuu torstain sadepäivästä huolimatta kävijöitä.
– Välillä on vähän kylmä, karusellivahti Rasmus Saarinen Tivoli Sariolasta naurahtaa.
Hänen korviinsa on kantautunut kiitoksia siitä, että karuselli on paikalla.
– Ja tietysti perusasiat, kuten hyvän joulun toivotukset. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä.
Saariselle kuluva joulun aika on ollut ensimmäinen vakituinen karusellipesti Porvoossa.
– Aiempina vuosina joulutorilla kävin tuuraamassa muita.
Jokirannan ketjukarusellin lisäksi Runeberginpuiston karuselli on Tivoli Sariolan omistama.
– Se on sopiva vähän pienemmille lapsille, jos ei uskalla ketjukaruselliin.
Yrittäjät Riikka (vas.) ja Malin Gustafsson kiittelevät tunnelmaa. – Arkena on ollut vähemmän, viikonloppuna enemmän kävijöitä. Myös säät vaikuttavat, he kertovat.
Marko Wahlström
"Sää on vaikuttanut asiakasmääriin"
Ravintolalaiva m/s Glückaufin kyljen vieressä olevasta kojusta sieraimiin tulvahtaa lämpimän kanelipullan ja kahvin tuoksu.
– Ihan hyvin on mennyt. Säät ovat vaikuttaneet asiakasmääriin. Viime vuonna torilla oli parikymmentä pakkasastetta ja nyt on ollut tosi vaihtelevat kelit, yrittäjä Riikka Gustafsson kertoo.
– Arkipäivät olivat viime vuonna, mutta myös tänä vuonna hiljaisia. Viikonloppuisin on kävijöitä, mutta esimerkiksi viime viikonlopun vesisade vaikutti kävijämäärään. Olemme hyvin sääriippuvaisia, mutta otamme vastaan sen, mitä annetaan, hän jatkaa.
Porvoon Joulupolulla on yhteensä kymmenen myyntikojua.
Marko Wahlström
Kahvia, kanelipullia ja kransseja
Vierellä yrittäjä Malin Gustafsson myy jouluisia kransseja, jotka ovat käyneet hyvin kaupaksi.
– Kaikki kävijät ovat olleet hyvällä fiiliksellä, ja he ovat kehuneet Joulupolkua tunnelmalliseksi, hän sanoo.
– Täällä on käynyt hyvin paljon ulkopaikkakuntalasia, kuten helsinkiläisiä, joilta on tullut paljon kehuja tunnelmasta. He ovat sanoneet, että täällä on kuin ulkomailla, Riikka Gustafsson lisää.
Gustafssonien kojut ovat tallentuneet monen Joulupolun kävijän puhelimen kameran kuva-arkistoon ja päätyneet myös sosiaalisen median kanaville.
– Olemme olleet paikalle avauksesta lähtien eli kolmatta viikkoa. Itse olen nyt mukana kolmatta vuotta, Malin kertoo.
Gustafssonit kuvailevat Joulupolkua hyvän mielen jutuksi.
– Aika raskastahan tämä on meille yrittäjille. Vapaapäivinä teemme myytävää, käymme tukussa ja leivomme. Mukavaa, mutta hektinen ja tiukka rypistys. Mutta kyllä tämä tuo enemmän kuin vie, Malin sanoo.
– Viikonloppuna lauantaina voi mennä helposti noin 60 kanelipullaa sekä joulutorttuja ja munkkeja. Glögiä ja tonttukaakaota menee todella paljon. Saaristoleipä on se, mitä ihmiset etsivät ja kakkujen menekki kasvaa näin lähempänä joulua, Riikka jatkaa.
– Joulu on lähtökohtaisesti teema, jonka ympärille voi keksiä loputtomasti erilaisia juttuja. Porvoon joulu on jo käsite ja kaupunki on todellinen joulukaupunki, tapahtumatuottaja Katarina Broas sanoo. Vierellä torivalvoja Dick Grönroos, joka on seurannut Joulupolun elämää alusta asti.
Marko Wahlström
Joulupolun idean taustalla elämyksellisyys
Porvoon Joulupolun ideasta, synnystä ja suosiosta täytyy kysyä ajatuksen yhdeltä ideanikkarilta – naiselta, joka Porvoossa tunnetaan muun muassa helmikuisen valofestivaalin synnyttäjänä.
– Idea sai alkunsa elämyksellisyydestä. Näin meillä on varmuus niiden tapahtumien palvelusta ja sisällöstä, joita itse tuotamme ja markkinoimme ulospäin, Porvoon kaupungin tapahtumapäällikkö Katarina Broas kertoo.
Hänen mukaan Joulutori oli yksi avaus Porvoon joulun elämykselliselle tarjonnalle.
– Se kehittyi kolme vuotta hyvään suuntaan, mutta sisälsi myös asioita, jotka eivät toimineet.
Broaksen mukaan ensimmäisellä Joulupolulla halutaan kokeilla elämyksiä, jotka johdattelevat kulkijoita Porvoon olemassaoleviin palveluihin.
– Näin saadaan keskusta ja Vanha-Porvoo nivottua yhteen. Mannerheiminkatu on osoittautunut yllättävän isoksi kuiluksi ydinkeskustan ja vanhan kaupungin välillä.
Jokirannan ketjukarusellissa riittää kävijöitä kelillä kuin kelillä.
Marko Wahlström
Karuselleissa käynyt lähes 15 000 henkilöä
Broas katselee Joulupolkua tyytyväisenä, vaikkakin ristiriitaisin tuntein.
– Jossain kohtaa olin hiukan lannistunut, kun alussa tuli some-vöyhötystä ja kritiikkiä Joulutorin puuttumisesta.
Broas unohti alun harmituksen huomattuaan sosiaalisen median ja verkon täyttyvän ihanista kuvista ja videoista sekä kivoista palautteista.
– Asia on kääntynyt toisin päin. Moni oli alkuun aika skeptinen, kun tuli jokirantaan katselemaan. Moni on kiitellyt tunnelmallisuutta ja viihtyisyyttä, valoja ja paviljonkia. Mielestäni tämä menee jatkoon!, alusta asti paikan päällä ollut torivalvoja Dick Grönroos kertoo.
Joulupolun vetonaulat, ketju- ja pikkukaruselli, olivat keskiviikon kymmenen päivän kävijätilaston mukaan keränneet 14 800 henkilöä. Päiväkodeille suunnattu aamupäivän karusellikeskiviikko on lisännyt osaltaan kävijämäärää.
– Joulupolulle voi tulla joko ostoksille tai fiilistelemään ja rauhoittumaan. Tässä on ehkä vähän enemmän elämää kuin torilla, Broas sanoo.
– Nyt, kun nämä ovat laajemmalla alueella, kävijät eivät koe, että täällä olisi kauheasti ihmisiä, vaikka täällä on. Kodan ihmiset ovat löytäneet nyt paremmin kuin torilla, Grönroos arvioi.
Porvoon Joulupolku alkaa Runeberginpuistosta.
Marko Wahlström
Joulupolun myyntikojut alkavat kävelysillan kupeesta.
Marko Wahlström
Porvoon joulutonttu Fredrik Flodbåtin eli Fredden koju on osoittautunut suosituksi.
Marko Wahlström
Porvoon kylät ja kaupunginosat on myös huomioitu Joulupolulla.
Marko Wahlström
"Hyvä tahto ja tunnelma ovat panostuksen arvoisia"
Porvoon kaupungin matkailumarkkinoinnista ja tapahtumista vastaava yksikkö ei vielä ole tehnyt päätöstä Joulupolun jatkosta.
– Keräämme ensin kaikki palautteet tästä vuodesta. Ajatus elämyksellisyydestä kiinnostaa, koska kaikki joulun ympärillä ei aina liity ostamiseen. Hyvää tahtoa ja tunnelmaa myös tarvitaan, ja pidän tärkeänä, että panostamme myös siihen, Katarina Broas sanoo.
Joulupolku alkaa Runeberginpuistosta, jossa eläinhahmot ja valot johdattavat kulkijaa kohti jokirantaa.
– Myyjillä on ollut samanlaisia myyntejä kuin Joulutorilla. Kävijämäärät toki painottuvat viikonloppuun. Heitä on tullut muun muassa pääkaupunkiseudulta, Mikkelistä ja Tampereelta sekä myös ulkomaalaiset turistit ovat löytäneet Vanhasta-Porvoosta, Dick Grönroos sanoo.
Myyntikojuja on yhteensä kymmenen. Porvoon kaupungin nimikkotonttu Fredrik Flodbåt eli Fredde seikkailee 11. kojussa.
– Se on osoittautunut suosituksi. Susanna Hornin vetämän Culturati-hankkeen majakka laskee kävijöitä: kojun kohdalla on ollut viikonloppuisin 6 000–8 000 kävijää, Broas kertoo.
Runeberginpuisto on koristeltu valopalloin ja eläinhahmoin.
Marko Wahlström
Pikkukaruselli sijaitsee kansallisruynoilija J.L. Runebergin patsaan vierellä.
Marko Wahlström
Joulupolku kustannuksiltaan Joulutorin veroinen
Jouluvalot ja eläinhahmot ovat suurimmaksi osaksi jo olemassaolevia.
– Uusia hankintoja ovat ainoastaan lumipöllö ja valohimmelit, Broas kertoo.
Joulupolun kustannuksia suurimman osan nielaisevat karusellit. Niiden vuokra rakentamisineen, henkilöstöineen ja vakuutuksineen maksaa yhteensä 24 000 euroa.
– Jokirannassa esitettävän musiikin äänentoistotekniikka maksaa. Kojut ja väripallot ovat kaupungin omia. Kota hankittiin joulutorille ja paviljonki on uusi, Broas jatkaa.
Joulupolun rakentaminen on ollut iso rupeama, jossa kaupungin kuntainfrayksiköllä on iso roolinsa. Suunnittelu alkoi jo viime elokuussa, kun kaupunki sai ensimmäiset kyselyt Joulutorista.
– Yllätyin, että muutos aiheutti niin paljon hämmennystä. Täällä on samoja elementtejä ja ehkä vähän enemmänkin kuin Joulutorilla, Intohimo puolesta ja vastaan myös yllättänyt, Broas jatkaa.
Tapahtumatuottaja iloitsee, että niin kaupunkilaiset kuin ulkopaikkakuntalaiset ovat nähneet Porvoota vähän uudenlaisesta kuvakulmasta.
– Joulupolun virta on selkeästi vienyt asiakkaita Vanhaan-Porvooseen, mikä on näkynyt muun muassa ravintola Paahtimon asiakasmäärissä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot