Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Vapepa kutsutaan etsintöjen avuksi yleensä silloin, kun poliisilla on jonkinlainen käsitys siitä, minne etsitty henkilö on kadonnut. Useimmiten kadonnut on vanhus, muistisairas tai lapsi.
Merja Forsman
ITÄ-UUSIMAA Noin seitsemän vuotta sitten Riina Mäkinen katosi. Hänet oli viimeksi nähty Loviisan Vanhakylän maastossa, ja hänen löytämisekseen järjestettiin valtavat etsinnät.
Mukaan hälytettiin Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa.
Tällaisissa hälytystilanteissa Vapepa-johto kutsuu vapaaehtoisia paikalle tekstiviestein. Jos mahdollista, vapaaehtoiset hyppäävät autoihinsa keltaiset liivit, varustereppu ja eväät mukanaan.
Vapepa etsii liki joka toinen päivä
Poliisi saa vuosittain 15 000–20 000 ilmoitusta kadonneista, karanneista tai eksyneistä henkilöistä, mutta vain osa niistä johtaa Vapepa-etsintöihin.
Vapepa kutsutaan paikalle noin 550–580 erilaiseen tehtävään, joista etsintöjä on reilu 250. Useimmiten kadonnut on vanhus, muistisairas tai lapsi.
– Liki joka toinen päivä Vapepa on mukana etsimässä kadonneita jossain päin Suomea, Vapepa-johtoon kuuluva Ari Ruotsalainen kertoo.
Hän tuli mukaan Vapepaan vuonna 1991 koiratoiminnan kautta ja oli saksanpaimenkoiransa kanssa pelastuskoiratoiminnan Suomen mestaruustasoa.
Itä-Uudenmaan alueella etsintähälytyksiä tulee joskus vain kerran vuodessa, toisinaan kaksi saman viikon aikana. Niiden lisäksi vapepalaisia kutsutaan muun muassa antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan ensihuollollisissa tehtävissä, kuten evakuoinnissa ja ruoan jakelussa.
– Valtaosa vapepalaisista on perheellisiä työssäkäyviä ihmisiä. Jokainen osallistuu hälytyksiin omien mahdollisuuksiensa mukaan, viitisen vuotta Vapepassa toiminut Marjo Kullberg lisää.
Etsintähälytykset tulevat vapaaehtoisille monesti iltaisin tai iltapäivisin, ja etsinnät jatkuvat pitkälle yöhön.
Esa Kyyrö
Viranomaisten ja omaisten apuna
Etsintähälytykset tulevat vapaaehtoisille monesti iltaisin tai iltapäivisin, ja etsinnät jatkuvat pitkälle yöhön.
– Usein omaiset huomaavat pimeän tullen, että heidän läheisensä olisi pitänyt tulla jo kotiin. Siksi etsintöjä tehdään usein pimeissä metsissä ja kaupungeissa. Ihminen voi siis kadota tai eksyä metsän lisäksi myös omaan kotikaupunkiinsa, Ruotsalainen sanoo.
Vapepan toiminta on hyvin organisoitua, ja etsintöihin osallistuvat ovat koulutettuja tehtäväänsä.
– Toimintatapamme on maanlaajuisesti samanlainen, joten eri paikkakunnilta tulevat partiot ja yksittäiset henkilöt pystyvät toimimaan yhdessä. Hälytyksillä vapapelaiset ovat yhteydessä vain omaan johtoonsa, joka toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa, Kullberg kertoo.
Kadonneen löytyessä hänen reaktionsa voi vaihdella laidasta laitaan terveydestä ja mielentilasta riippuen. Toiset säntäävät karkuun, toiset ovat huojentuneita.
Etsintöjen kohteena voi henkilön lisäksi olla hänelle kuuluneet esineet, ja tutkinnallisissa etsinnöissä saatetaan etsiä myös vainajia.
Valtaosa vapepalaisista on perheellisiä työssäkäyviä ihmisiä.
Miisa Kaartinen
Lisää vapaaehtoisia kaivataan
Itä-Uudellamaalla toimii tällä hetkellä noin 60 vapepalaista, ja joukkoon kaivataan lisää vapaehtoisia.
– Kyllähän se on niin, ettei meitä ole riittävästi, Ruotsalainen toteaa. – Olisi hienoa, että vapaaehtoisia olisi enemmän jakamassa tehtäviä. Etsinnät voivat jatkua päiviä, jolloin tarvitaan useampia työskentelyvuoroja. Usean ihmisen pienikin panos on merkittävä.
Koska toiminta on täysin vapaaehtoista, hälytyksistä saa kieltäytyä ja ilmoitukset voi laittaa pois päältä. Kukaan ei tule kyselemään, miksei vapaaehtoinen lähde mukaan.
Jos kokee, ettei fyysinen kunto riitä metsässä etsimiseen, voi auttaa esimerkiksi olemalla olkapäänä mukaan tulleille omaisille tai osallistua etsintöjä tukeviin tehtäviin.
– Jos vaikka kerran vuodessa pääsee mukaan, sekin on jo arvokasta. Jos harrastus vie mukanaan, vapaaehtoisille riittää kyllä harjoituksia ja koulutuksia useammalle päivälle kuukaudessa, Kullberg sanoo.
Vapepa-toiminta on iloinen ja monipuolinen harrastus
Niklas Meltio
Vapepa on monipuolinen harrastus
Vapepan vapaaehtoiseksi pääsee käymällä Vapepan peruskoulutuksia. Hälytyksiä saadakseen henkilön tulee kuulua johonkin yli viidestäkymmenestä jäsenjärjestöstä, joihin lasketaan esimerkiksi SPR, Marttaliitto, Suomen latu, VPK ja Pelastakaa lapset.
– Vapaaehtoisen ei tarvitse osata kurssille tullessaan mitään. Kaikki käydään läpi perusteista alkaen. Suunnistus- ja ensiaputaitajat, drone-harrastajat, mönkijöillä ajajat ja maastopyöräilijät ovat kullanarvoisia, mutta ihan tavan tallaajat ovat yhtä tervetulleita, Kullberg sanoo.
– Vapepa-toiminta on iloinen ja monipuolinen harrastus, vaikka toiminta liittyykin ihmisten avuntarpeeseen ja joskus myös menetyksiin, Ruotsalainen lisää.
– Tunnen Vapepassa samaa yhteishenkeä kuin joukkuelajeissa. Olen saanut paljon saman henkisiä, luotettavia ystäviä tämän harrastuksen kautta. Pidämme luonnossa liikkumisesta ja toisten auttamisesta. Kun liivin pukee päälleen, ei ole merkitystä, kuka ratkaisevan löydön tekee. Koko Vapepa-yhteisö jakaa onnistumiset sekä surun ja ilon kokemukset yhteisissä keskusteluissaan, Kullberg korostaa.
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu
» 54 järjestön tai muun yhteistyötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa.
» Tehtävinä ovat mm. ihmisen etsintä, henkisen tuen antaminen, liikenteen ohjaaminen ja evakuoinneissa auttaminen.
» Auttajat toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa.» Toiminnalla tuetaan viranomaisia. Se on organisoitua ja osallistujat koulutettuja ja täysin vapaaehtoista.
» Perustettu vuonna 1964.
» Noin 11 000 vapaaehtoista, joista noin 60 asuu Itä-Uudenmaan alueella.
» Lisätietoa Vapepasta: www.vapepa.fi
Myös Itä-Uudenmaan alueella eksyy ihmisiä lähimetsään, katoaa kotikaupunkiinsa, sattuu liikenneonnettomuuksia ja tulipaloja. Etsinnöissä vapepalaisilla on mukanaan kartta, radiopuhelin ja keltainen liivi.
Marjo Kullberg
Sinustako vapaaehtoinen auttaja? – Osallistu Vapepa-koulutukseen
» Porvoossa järjestetään 13.–15.5. kurssiviikonloppu, jolloin osallistuja saa tarvittavaa osaamista. Kurssit käsittelevät etsintää, ensihuoltoa ja viestintää. Kurssit pidetään suomeksi, mutta materiaalin saa myös ruotsiksi. Myös keskustelua voidaan käydä ruotsiksi.
» PAIKKA: Kullo Byagården, Kulloon kartanon tie 18, Porvoo.
» Pe 13.5.2022 klo 17.30-20 Pelastuspalvelun peruskurssi (vapaita paikkoja)
» La 14.5.2022 klo 9-17 Etsinnän peruskurssi (vapaita paikkoja)
» Su 15.5.2022 klo 9-17 Ensihuollon peruskurssi (ilmoittautumisia otetaan jonoon)
» Su 15.5.2022 klo 9-17 Viestin peruskurssi (ilmoittautumisia otetaan jonoon)
» Ilmoittautumiset: https://vapepa.fi/tapahtumakalenteri
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot