Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Hovi toivoo, että ihmisillä olisi parempi luontosuhde ja ymmärtäisimme olevamme osa luontoa.
Merja Forsman
PORNAINEN Satu Hovin puutarhassa kasvaa yrttejä ja rikkaruohoja sulassa sovussa sekä käymässä taistelua elintilastaan.
Harmaaminttua, lipstikkaa, mäkimeiramia, maahumalaa, pihatähtimöä ja suikeroalpia – jälkimmäisetkin syötäviä, Hovi selvittää.
– Istutan näitä luonnonvaraisia lajeja tänne puutarhaan, että niitä on helpompi löytää ja kerätä. Istutettuna niistä kasvaa myös ruokaisampia, Hovi selittää ja osoittelee eri yrttejä kainalosauvallaan.
Yrttejä on paljon. Osa niistä on tuiki tuntemattomia tavalliselle viherpeukalolle. Nimien luetteleminen kuulostaa hetkittäin eksoottiselta mantralta: aaprottimaruna, lutukka, rohtoraunioyrtti…
– Yrteillä on oma tahtonsa. Ne siirtyvät kasvamaan, minne haluavat, Hovi kertoo. – On turha luoda mitään tarkkoja suunnitelmia yrttitarhaan.
Hovi ei ole ehtinyt tänä vuonna puutarhahommiin kipeän jalkansa vuoksi, ja siellä täällä rehottaa ylimääräisiä tungettelijoita.
– En suosittele, että ennen kesäkuuta kosketaan yrttitarhaan ollenkaan, Hovi neuvoo.
Yrttien pitää nimittäin antaa rauhassa nousta maasta ja vahvistua. Osa yrteistä nostaa päänsä multapeiton alta vasta kesäkuun puolella.
Yrteistä saa herkullisia snapseja ja yrttisimaa. Kuvan pulloissa on marjaomenalikööriä, vihanneskrassisnapsia ja piharatamon siemen -juomaa. Taustalla hunajalla ja mesiangervon kukilla maustettua simaa. – Suosittelen kokeilemaan nokkosta simassa. Nokkosen maku tulee parhaiten esiin juomissa, Hovi vinkkaa.
Merja Forsman
Yrtit veivät mennessään
Hovi perusti Katajahovin yrttitarhansa 1998 alussa metsän keskelle. Ensin syntyi keskiaikainen yrttitarha puolimäkeen, 4 vuotta myöhemmin toinen tarha mäen laelle.
Vaatesuunnittelua ja ompelua opiskellut Hovi kiinnostui 1990-luvulla keskiaikaisista vaatteista, mistä harrastus laajeni keskiaikaisiin yrtteihin.
– Mietin, että onhan ihmiskunta elossa, vaikka sairauksia lääkittiin aikoinaan yrteillä. Vähitellen yrtit ja rohdokset veivät mennessään ja heivasin vähän keskiaikaa, Hovi kertoo.
Pian tietoa alkoi kertyä niin paljon, että Hovi alkoi kirjoittaa yrteistä kirjoja ja vetää yrttikursseja. Tällä hetkellä hänen ansiolistoiltaan löytyy peräti kymmenen yrttikirjaa.
Kesäisin Hovi pitää kotitalonsa terassilla yrttikahvilaa, jossa hän myy muun muassa yrttisimaa ja -jääteetä sekä erilaisia yrteillä maustettuja leivonnaisia, kuten mesiangervojuustokakkua.
Monet perennat ja rikkaruohot herkullisia lautasella
Yrttikierros mäen ylälaidalla jatkuu. Hovi kiertelee istutusten välillä ja pohtii, mikä rikkaruoho saa mennä ja mikä päätyy käyttöön.
Mustajuuren vartta kiipeää puutarhurin riesa, karhunköynnös. Se saa varmasti mennä?
– Sitä on käytetty aikoinaan rohtona, Hovi kuitenkin kertoo.
Karhunköynnös on myrkyllinen, joten sitä ei kannata laittaa suuhunsa.
Muutenkaan Hovi ei suosittele ketään syömään luonnon rohtoja lääkinnällisesti ilman asiantuntevaa neuvontaa. Ihmiset ja yrtit ovat yksilöllisiä, eivätkä kaikki sovi kaikille.
Mustajuuren vierellä kasvaa aikainen siementäjä, kevättaskuruoho. Hovi kertoo kasvin olevan syötävä. Sen maku on raikas, ja sitä voi käyttää vaikka salaateissa.
– Kevättaskuruoho on oikea C-vitamiinipommi, Hovi tietää.
Siellä täällä kasvavat maksaruohot, tiikerililjat ja päivänliljatkin ovat nekin syötäviä.
– Minulla on se käsitys, että 1700–1800-luvulla pihoihin tuotiin perennoja siksikin, että niistä saa ravintoa ja rohtoja. Monet isoäitien perennat, malvat ja kuunliljatkin, ovat syötäviä. Mutta en ole aiheen tutkija, maallikkotutkija vain, Hovi hymyilee.
Samanismi opettaa luontosuhdetta
Mäen keskikohdalla on puusta veistetty aita ja portti. Portin takana on keskiaikainen yrttitarha, jonka keskellä kasvavat 1200-luvun ranskanruusu ja apteekkarinruusu.
Toisella laidalla on lampi ja toisella pitäisi kasvaa rohtosuopayrttiä, jota Hovi lähtee etsimään illan kurssia varten. Kurssilla opetellaan tekemään itse pesuaineita.
Kuusama on kuitenkin vallannut maan ja rohtosuopayrtti saanut väistyä köynnöksen tieltä.
– No, elämä on, Hovi kuittaa ja alkaa esitellä keskiaikaisia yrttejä.
Mutta mitä ovat keskiaikaiset yrtit?
– Niitä samoja kuin K-kaupassakin on yrttihyllyllä. Nyt näitä yrttejä käytetään vain mausteina, mutta keskiajalla niitä käytettiin rohtoina. Tyypillisimpiä keskiaikaisia yrttejä olivat salvia, timjami, basilika ja lipstikka, Hovi kertoo.
Keskiaikaisia yrttejä tutkimalla Hovi on oppinut jotain myös keskiajan ihmisistä.
– He olivat samanlaisia kuin mekin. Ei keskiaika ollut aikaa, jolloin kaikki oli päin peetä. Sairaudet olivat ehkä erilaisia, ja jos jalka katkesi, ei käytössä ollut modernia kirurgiaa, mutta keskiajan ihmiset tiesivät, ettei ilman yhteisöä selviä. Me nykyihmiset joudumme olemaan kamalasti yksin ja luulemme, että selviämme niin. Mutta eihän se niin mene, Hovi kertoo.
Hän itse kuuluu muutamaankin yhteisöön, jossa pidetään yhteisiä talkoita ja muun muassa tehdään suunnitelmia, kenen luona kokoonnutaan, jos tulee vaikeampia aikoja. Kenellä on esimerkiksi ruokavarastot.
– Korona opetti sen, että kannattaa miettiä näitäkin asioita ja sitä, ketkä oikeasti ovat kavereitasi, jos jotain sattuu, Hovi kertoo.
Jos jotain sattuisi, kannattaisi olla Hovin kaveri. Hänen kasvituntemuksensa on häikäisevä.
Tällä hetkellä Hovi opiskelee myös šamaaniksi.
– Samanismi opettaa, että ihmisen pitäisi parantaa luontosuhdettaan. Me emme pärjää ilman luontoa. Meidän pitäisi kuunnella luontoa. Kaikki puut eivät anna kaataa itseään, ne väistävät. Monet metsuritkin tietävät sen. Keskiajalla olimme lähempänä luontoa, Hovi kertoo.
» Pop-up yrttikahvila Katajahovilla su 14.7. klo 13-17. Ajo-ohjeet Sadulta 040 511 7288 tai katajahovi@gmail.com
Satu Hovin vinkin yrttien kasvattamiseen
1. Hyväksy se, etteivät suunnitelmasi välttämättä onnistu sellaisenaan. Yrteillä on oma tahtonsa, ja ne saattavat vähitellen siirtyä istutuspaikalta minne haluavat.
2. Ota selvää, millaiset valo-olosuhteet kukin yrtti vaatii. Tykkääkö yrtti valosta, puolivarjosta vai varjosta?
3. Selvitä, millaisen maaperän yrtti tarvitsee. Tutustu maaperään rikkaruohojen avulla. Pihatähtimö ja nokkonen kasvavat ravinteikkaassa maassa. Suolaheinä kertoo maaperän happamuudesta, ja siankärsämö kuivasta maasta.
4. Älä aloita yrttitarhan puutarhatöitä liian aikaisin keväällä. Vedä lonkkaa kesäkuulle saakka. Osa yrteistä nousee mullasta vasta myöhään keväällä tai alkukesästä.
5. Mullan ei kuulu olla esillä. Luota katteisiin ja maanpeittokasveihin. Monet maanpeittokasvit voi pistää jossain vaiheessa poskeensa, esimerkiksi pihatähtimön, suikeroalpin ja maahumalan.
Satu Hovi on kirjoittanut 12 kirjaa, joista peräti 10 käsittelee yrttejä. Tällä hetkellä hän työstää keskiajasta kertovaa kirjaa. Hovi myös myy yrttejä, järjestää yrttikursseja, pitää kesäisin yrttikahvilaa ja kirjoittaa Ruusu korvan takana -blogia. katajahovi.wordpress.com/
Merja Forsman
Satu Hovi suosittelee: Kokeile näitä yrttejä
1. Peltokanankaali
Rucolalta maistuva, sinappinen peltokanankaali sopii salaatteihin ja patoihin.
Anna peltokanankaalin kasvaa yrttimaalla ja korjaa sato toukokuussa. Jätä paikalle muutama kasvi siementämään ensi vuotta varten. Peltokanankaalin jälkeen maahan voi kylvää tai istuttaa uusia yrttejä.
2. Sitruunamelissa
Miedosti sitruunalta maistuva ja tuoksuva sitruunamelissa sopii jälkiruokiin, kala- ja liharuokiin ja teesekoituksiin. Sitruunamelissalla on ahdistusta lieventäviä vaikutuksia.
3. Tarhasuolaheinä
Luonnonvaraisesta suolaheinästä jalostettu isompilehtinen tarhasuolaheinä maistuu kirpeältä ja sopii muun muassa salaatteihin. Liikaa käytettynä se saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. Suolaheinä on helppo kasvatettava, ja se sisältää runsaasti c-vitamiinia.
4. Hierakka
Luonnonyrttinä tunnetun hierakan nuoret lehdet maistuvat kirpeiltä ja sopivat höysteeksi salaatteihin. Lehtiä voi käyttää myös keitettynä pinaatin tavoin. Hierakan siemenet sopivat jauhettuina puuroihin ja leipätaikinan sekaan. Hierakka on myös vanha rohtokasvi.
5. Väinönputki
Näyttävä väinönputki on vanha rohdos- ja maustekasvi, jota kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Lapissa. Väinönputki maistuu karvaalta ja tuo pikanttia makua salaatteihin ja muun muassa liharuokiin. Varsissa on runsaasti syötävää. Väinönputki vähentää spastisuutta eli lihasjähmeyttä.
6. Maahumala
Maahumala on monien pihoilta tuttu maanpeittokasvi, joka suojaa maata ja on erinomainen mauste ja rohto.
7. Ruusut
Ruusut ovat kauniita pihamaan koristajia, joiden hyvältä tuoksuvia terälehtiä voi käyttää jälkiruoissa, ruusuvedessä ja kosmetiikassa.
8. Aitokissanminttu
Jos perheessä on kissoja, suosittelen kasvattamaan aitokissanminttua, joka vaikuttaa joidenkin kissojen mielihyvähormoneihin ja saa kissan innostumaan.
Aitokissanminttua on käytetty satoja vuosia ihmisten elintarvikkeena ja rohtona. Sillä on rauhoittava ja ruuansulatusta edistävä vaikutus.
Satu Hovi tuntee yrtit. Hän valmistaa itse kaiken kosmetiikkansa ja osan pesuaineistaan. – Sitruunamelissa on hyvä monessa pesuaineessa, hammastahnoihin laitan antiseptistä salviaa, hampaita vaalentavaa ahomansikkaa ja koivuntuhkaa. Lattiat pesen vedellä, johon olen uuttanut antiseptistä timjamia. Siitä jää huoneeseen vieno tuoksu, Hovi kertoo.
Merja Forsman
Pihlaja-mäkimeiramitee
» 1,5 dl pihlajan nuoria lehtiä
» 1 dl mäkimeiramin kukkia
» 1,5 l kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua muutamia tunteja tai seuraavaan päivään saakka.
Siivilöi juoma ja laita se jääkaappiin tai tarjoile jäiden kanssa. Makeuta juoma tarvittaessa hunajalla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot