Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Aaro pyysi Sofiaa tanssipariksi jo vuosi sitten. Jäi turha stressaaminen, Aaro kertoo.
Merja Forsman
PORVOO Vanhojen tanssit ovat yksi lukiolaisten tärkeimmistä perinteistä.
– On se kyllä odotettu tapahtuma. Kun menin lukioon, odotin vanhoja ja penkkareita, ja nyt toinen niistä toteutuu, Linnankosken lukion toista vuosikurssia käyvä Aaro Nurme, 17, kertoo.
Aaron tanssipari, Sofia Sorajoki, 18, kertoo odottaneensa vanhojen tansseja siitä lähtien, kun näki isosiskonsa tanssivan omissaan.
– Vanhat on supertärkeä juttu, lukion kohokohta. Olen odottanut näitä pitkään, kymmenen vuotta, Sofia kertoo.
– Kun menin lukioon, odotin vanhoja ja penkkareita, ja nyt toinen niistä toteutuu, Aaro Nurme kertoo.
Merja Forsman
Illan viimeisenä tanssitaan koulun oma tanssi
Linnankosken lukion toisen vuosikurssin opiskelijat ovat harjoitelleet tansseja marraskuusta lähtien kolme kertaa viikossa. Treeneissä on opeteltu kymmenkuntaa eri tanssia.
– Cicapoa, katrillia, tangoa, wienervalssia ja rockia, Sofia luettelee. – Ja salsaa, joka on varmaan lempparini.
– Ei mun, Aaro kommentoi. – Se ei ole helppo! Koko ajan pitää miettiä, mitä tekee seuraavaksi ja olla hereillä, kun tanssi on niin nopea.
Lisäksi Linnankosken toisen vuosikurssin opiskelijat tanssivat koulun oman tanssin, jonka on suunnitellut koulun omista opiskelijoista koottu työryhmä.
– He tekivät sellaisen humoristisen tanssin, jossa on Dirty Dancing -pätkiä ja dance battlea, jossa tytöt kisaavat poikia vastaan. Kaikilla kouluilla on omanlaisensa tanssi, Sofia kertoo.
Myös vanhojen tanssien koristelusta vastaa työryhmä, joka on hankkinut koristeet varainkeruulla kerätyillä varoilla. Tanssisaliin on tulossa ainakin kuvausseinä ja koristeellinen Vanhat 2024 -teksti.
Parin löytäminen voi olla stressaavaa
Tanssien suunnittelu alkaa yleensä jo huomattavasti aiemmin kuin harjoitukset. Parien metsästäminen voi olla kilpajuoksua, koska tansseihin osallistuvien tyttöjen ja poikien määrä on epäsuhta. Osa opiskelijoista jättää tanssit kokonaan väliin.
– Vuosi sitten, kun oli nykyisten abiturienttien vanhojen tanssit, ajattelin, että pitäisi miettiä paria. Olimme Sofian kanssa samalla äikkänelosen kurssilla, ja ajattelin kysyä Sofiaa pariksi. Jäi turha stressaaminen, Aaro kertoo.
Sofia oli helpottunut Aaron kysymyksestä.
– Olin stressannut jo puoli vuotta pariasiaa. Minulla ei ole paljon poikapuolisia kavereita, joita kysyä pariksi. Kun Aaro kysyi, se stressi oli ohi ja pystyin keskittymään vanhoihin, Sofia kertoo.
Kaikki tytöt eivät löydä poikaparia ja tanssivat toisen tytön kanssa. Joskus käy niinkin, että pari peruu tai vaihtuu seurustelun takia.
– Joillain parin löytämiseen liittyy draamaa, Sofia tietää. – Mutta suurin osa on löytänyt parin.
– Mun kaveri Jonni löysi parin jo ennen minua ja tanssii sattumoisin Sofian parhaan kaverin kanssa, Aaro kertoo.
Linnankosken lukiossa vanhoja tanssitaan torstaina 15.2. perheille, sukulaisille ja ystäville. Yleisöön on tulossa sadoittain katsojia.
– Meillä on 228 tanssijaa eli parejakin on yli sata, Aaro kertoo.
Hänen puoleltaan yleisöön tulee jo 11–12 vierasta. Sofialta kymmenkunta.
– Kaikki kummit, perhe ja kaverit, Sofia nauraa. – Nyt kun ei ole enää koronaongelmaa, saa kutsua enemmän katsojia.
Suuren yleisöjoukon vuoksi tanssit on jaettu kahteen näytökseen, jotka alkavat 17.30 ja 19.30.
– Kyllähän se jännittää, luo suorituspaineita, kun tutut ovat katsomassa ja satumme olemaan vielä eturivissäkin. Joutuu vähän skarppaamaan, Aaro sanoo.
Elinan suosikkitanssi on salsa, Aaron ei. – Pitää koko ajan miettiä, mitä tekee seuraavaksi ja olla hereillä, kun se on niin nopea, Aaro sanoo.
Merja Forsman
Illalla juhlinta jatkuu bileissä
Seuraavana päivänä vanhojen tanssit esitetään koulun muille opiskelijoille ja henkilökunnalle, jonka jälkeen toisen vuosikurssin opiskelijat nauttivat juhla-ateria koululla.
Illalla vanhojen tanssit jatkuvat bileiden merkeissä ja asut vaihtuvat kevyempään. Sofialla mustaan ja lyhyeen mekkoon ja korkokenkiin, Aarolla ruutuhousuihin ja pikeepaitaan.
– Jatkoilla on DJ ja teemaksi äänestettiin old money eli siellä on sitten vähän vanhanaikaistakin päällä, Sofia sanoo.
Vanhojen tansseissa kun ei nykyään juuri pukeuduta vanhanaikaiseen.
Ennen vanhojenpäivänä pukeuduttiin kirjaimellisesti vanhaan tapaan. Nykyään pukeutumistrendi on muuttunut ja kyseessä on enemmänkin iltapukujuhla.
Aaro pukeutuu porvoolaisesta Valkoinen Kreivitär -liikkeestä vuokrattavaan frakkiin ja Sofia helsinkiläisestä Zazabellasta ostettuun vihreään mekkoon.
Kampauksen Sofia teettää kampaajalla mutta smoky eye -meikin hän tekee itse.
– Tulen todella nauttimaan päivästä! Sofia sanoo hymyillen.
Aaron frakki odottaa vielä porvoolaisessa pukuvuokraamossa. Sofian vihreä mekko on ostettu Helsingistä.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot