JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viikon kysymys

Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkoi 2.4. Onko ehdokkaat jo löytynyt?
Edelleen hakusessa.
Valitsen ehdokkaat vasta äänestyspäivänä.
Kyllä on jo ehdokkaat selvillä.
Valinnan vaikeutta kun kahdet vaalit samaan aikaan.
En aio/voi äänestää.

A-

A+

20210525152819

Juttuvinkki

Sano se!

Kerro se kuvin

Onnittele

Menovinkki

Yhdistysilmoitus

Palaute

20210525152819

Paparazzi taltioi arkea – Harras­ta­ja­va­lo­ku­vaajan ainutlaatuiset valokuvat esillä Loviisan museossa

Uutiset
17.5.2021 14.21
Lapsia Kuningattarenkadulla Pitkäkujan risteyksessä. Aatos Åkerblomin kameran eteen päätyi ihan tavallisia loviisalaisia.

Lapsia Kuningattarenkadulla Pitkäkujan risteyksessä. Aatos Åkerblomin kameran eteen päätyi ihan tavallisia loviisalaisia.

Aatos Åkerblom

LO­VII­SA, KES­KUS­TA Lo­vii­san kau­pun­gin mu­seo ava­si vii­me vii­kol­la näyt­te­lyn, joka esit­te­lee lo­vii­sa­lai­sen har­ras­ta­ja­va­lo­ku­vaa­ja Aa­tos Åkerb­lo­min (1916–1997) ai­nut­laa­tui­sia va­lo­ku­via.

–?Åkerb­lom do­ku­men­toi ti­lo­ja, joi­ta ku­kaan muu ei ol­lut kek­si­nyt va­lo­ku­va­ta. Hän pää­si ka­me­roi­neen kaik­ki­al­le ja oli ai­na val­mii­na nap­paa­maan ku­van en­nen kuin het­ki oli ohi, mu­se­on in­ten­dent­ti Ul­ri­ka Ro­sen­dahl luon­neh­tii va­lo­ku­vaa­jaa.

Mu­se­on näyt­te­lys­sä esi­tel­lään 1960- ja 1970-lu­ku­jen va­lo­ku­via, jot­ka löy­tyi­vät hä­nen jää­mis­tös­tään. Aa­tos Åkerb­lo­min ku­vat on ot­ta­nut tal­teen, kä­si­tel­lyt ja di­gi­ta­li­soi­nut lo­vii­sa­lai­nen Ed­die Bruce.

Ku­vaa­ja oli ai­na siel­lä, mis­sä ta­pah­tui

Aa­tos Åkerb­lom tun­si ve­toa paik­koi­hin, jois­sa ih­mi­set liik­kui­vat. Hä­nen ku­vis­saan nä­ky­vät kau­pun­gin vä­es­tön kaik­ki ker­ros­tu­mat: päät­tä­jät Raa­ti­huo­neel­la, al­ko­ho­lis­tit Lo­vii­san­lah­den kais­li­kos­sa, ka­duil­la ja to­reil­la leik­ki­vät lap­set sekä puis­tois­sa ja ka­dun­kul­mis­sa nor­koi­le­vat nuo­ret.

Hän do­ku­men­toi me­to­dis­tien ko­koon­tu­mi­sia ja kes­ki­o­lut­baa­re­ja. Åkerb­lom tun­si kau­pun­gin ro­ma­nit ja her­ra­ker­hon, joka jär­jes­ti vii­nan­huu­rui­sia juh­lia De­ger­by Gil­les­sä.

Ku­vaa­ja oli ka­me­roi­neen pai­kal­la ai­na, kun kau­pun­gis­sa ta­pah­tui. Hän ku­va­si on­net­to­muu­det, ur­hei­lu­kil­pai­lut ja kier­tä­vät ti­vo­lit. Hän pää­si ai­na kaik­ki­al­le ja oli useim­mi­ten en­sim­mäi­se­nä pai­kal­la. Kun pre­si­dent­ti Ur­ho Kek­ko­nen oli met­säs­tys­ret­kel­lä Lo­vii­san met­sis­sä, oli Aa­tos Åkerb­lom met­säs­tys­seu­ru­een mu­ka­na.

Pai­kal­lis­his­to­ri­aan ja sen tal­len­ta­mi­seen pe­reh­ty­nyt Ed­die Bruce kiit­tää Vil­la Aal­to­sen omis­ta­jia Ris­to Aal­tos­ta (1939–2021) ja Sis­ko Hal­la­vai­ni­o­ta sii­tä, et­tä suu­rin osa Aa­tos Åkerb­lo­min ne­ga­tii­veis­ta pe­las­tui jäl­ki­maa­il­mal­le.

–?Ne­ga­tii­ve­ja ja hie­man pa­pe­ri­ku­vi­a­kin on 1950-lu­vun puo­les­ta vä­lis­tä 1980-lu­vul­le saak­ka. Ak­tii­vi­sim­mil­laan Aa­tos oli 1960–70-lu­vuil­la, Bruce ker­too.

Villa Aaltosen mehiläispaviljonki siinä asussa, kun se Aatos Åkerblomin ajoilta oli pihalle jäänyt. Kuva on otettu elokuussa 2006.

Villa Aaltosen mehiläispaviljonki siinä asussa, kun se Aatos Åkerblomin ajoilta oli pihalle jäänyt. Kuva on otettu elokuussa 2006.

Arkisto/Marko Wahlström

Ra­ken­si me­hi­läis­pa­vil­jon­gin vuon­na 1937

Aa­tos Åkerb­lom syn­tyi ja eli koko elä­män­sä Pit­kä­ku­jal­la, ny­kyi­ses­sä Vil­la Aal­to­ses­sa. Suu­rim­man osan elä­mäs­tään hän asui vaa­ti­mat­to­mas­sa pi­ha­ra­ken­nuk­ses­sa, ei siis pää­ra­ken­nuk­ses­sa.

Toi­nen ra­kas paik­ka oli pi­ha­maan me­hi­läis­pa­vil­jon­ki, jon­ka hän oli ra­ken­nut­ta­nut vuon­na 1937 ol­les­saan vain 21-vuo­ti­as.

–?Siel­lä hä­nel­lä oli hu­na­ja­lin­ko ja pa­vil­jon­gis­sa pur­ki­tet­tiin hu­na­jaa. Vä­lil­lä hän jopa nuk­kui ylim­mäs­sä ker­rok­ses­sa, Ed­die Bruce ker­too.

Yk­si apu­lai­nen Ast­rid Lah­ti­nen (ent. Nord­berg), joka pur­kit­ti hu­na­jaa, elää edel­leen.

Åkerb­lom aloit­ti me­hi­läis­tar­haa­jan uran jo myö­häis­tei­ni­nä. Juu­ri en­nen tal­vi­so­dan al­kua hän kuu­lui kol­men suu­rim­man tar­haa­jan jouk­koon ruot­sin­kie­lis­ten me­hi­läis­tar­haa­jien kes­kuu­des­sa.

–?Hu­na­jaa hän möi hy­vi­nä vuo­si­na suu­ret mää­rät ja tie­na­si jopa enem­män kuin kans­lis­tit ja duu­na­rit, Bruce ker­too.

Pol­ku­pyö­räl­lä vel­jen luok­se Pih­ti­pu­taal­le

Åkerb­lom lo­pet­ti kou­lun­käyn­tin­sä syys­tä tai toi­ses­ta lu­ki­on en­sim­mäi­sen luo­kan jäl­keen. Hä­nen vel­jen­sä Ar­mas, lää­kä­rik­si kou­lut­tau­tu­nut, on kir­jeis­sään mo­nes­ti il­mais­sut huo­len­sa Aa­tok­sen ter­vey­des­tä.

Yh­des­sä Aa­tok­sel­le lä­het­tä­mäs­sään kir­jees­sä Ar­mas ku­vai­lee pik­ku­vel­jen fyy­sis­tä ja hen­kis­tä ”heik­kout­ta”. Tuon kir­jeen saa­tu­aan Aa­tos päät­ti läh­teä pol­ku­pyö­räl­la vel­jen­sä luo met­säs­tä­mään. Ar­mas kiel­si te­ke­mäs­tä niin ty­pe­räs­ti ja pyy­si tu­le­maan bus­sil­la.

–?Ar­mas asui sil­loin Pih­ti­pu­taal­la, jo­hon on as­fal­toi­tu­ja moot­to­ri­tei­tä pit­kin tä­nään mat­kaa pe­rä­ti 400 ki­lo­met­riä. Aa­tos pol­ki kui­ten­kin Pih­ti­pu­taal­le kaik­ki va­rus­teet, aseet ja muut mu­ka­na. Ja muu­ta­man päi­vän pääs­tä hän pol­ki ta­kai­sin Lo­vii­saan, Ed­die Bruce ker­too.

Aa­tos Åkerb­lo­min lä­hei­nen ys­tä­vä Bengt Grundst­röm on sa­no­nut, et­tä Aa­tos oli hy­vin äly­käs, mut­ta vä­lil­lä ää­rim­mäi­sen it­se­päi­nen.

–?Tämä pol­ku­pyö­rä­reis­su ker­to­nee sii­tä.

Aatos Åkerblom syntyi vuonna 1916. Hän kuoli vuonna 1987. Omakuva.

Aatos Åkerblom syntyi vuonna 1916. Hän kuoli vuonna 1987. Omakuva.

Aatos Åkerblom

"Aa­tos eli vä­lil­lä uh­ka­roh­ke­as­ti"

Vii­me vii­kol­la avau­tu­neen näyt­te­lyn va­lo­ku­vat va­lit­si mu­se­on hen­ki­lö­kun­ta Ed­die Bru­cen kans­sa käy­dyn kes­kus­te­lun poh­jal­ta. Kes­kus­te­lus­sa poh­dit­tiin myös sitä, mil­lai­nen ih­mi­nen pik­ku­kau­pun­gin erak­ko ja kum­ma­jai­nen oi­kein oli.

–?Aa­tos eli vä­lil­lä uh­ka­roh­ke­as­ti yli ra­jo­jen. Hän pää­si joka paik­kaan, lu­van kans­sa tai il­man. Hän us­kal­si ku­va­ta, vä­lil­lä pyy­tä­en lu­paa, vä­lil­lä pyy­tä­mät­tä lu­paa. Sik­si hän oli hie­man pe­lot­ta­va ”ta­val­lis­ten kan­sa­lais­ten sil­mis­sä”. Hän eli kai­ken ul­ko­puo­lel­la, yk­si­näi­se­nä su­te­na.

Mu­seo on va­lin­nut hen­ki­lö­ku­vat tai­ta­vas­ti sen mu­kaan.

–?Kaik­ki jot­ka vä­hän­kin tun­si­vat Aa­tok­sen ko­ki­vat, et­tä hän oli kilt­ti ja koh­te­li­as sekä mo­nel­la ta­paa hy­vin äly­käs. Hä­nen huu­mo­rin­sa oli vä­lil­lä mat­ti­mei­kä­läi­sil­le lii­an­kin vai­ke­a­sel­koi­nen.

Me­hi­läi­su­ran pää­tyt­tyä Aa­tok­sen har­ras­tuk­set ki­tey­tyi­vät kah­teen la­jiin: hän pai­noi asei­den ja ka­me­roi­den lii­pai­sin­ta. Aa­tos kuo­li 81-vuo­ti­aa­na.

Näyt­te­ly "Pa­pa­raz­zi – Aa­tos Åkerb­lo­min va­lo­ku­via Ed­die Bru­cen ko­ko­el­mis­ta" Lo­vii­san kau­pun­gin mu­se­os­sa (Ko­men­dan­tin­ta­lo, Puis­to­ka­tu 2) 4.5.2021–27.2.2022. Avoin­na tiis­tais­ta per­jan­tai­hin ja sun­nun­tai­sin kel­lo 12–16. Kesä–elo­kuus­sa tiis­tais­ta sun­nun­tai­hin kel­lo 11–17.

Si­sään­pää­sy 0/3/5 eu­roa, mak­su­vä­li­nee­nä käy myös Mu­se­o­kort­ti ja Smar­tum-kult­tuu­ri­se­te­lit. Tiis­tai­sin va­paa pää­sy. Sun­nun­tai­hin 16.5. as­ti enin­tään 6 hen­keä ker­ral­la.