Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Auktorisoidun oppaan tunnistaa rintapielen hopeisesta Guide-merkistä. Opaspalveluiden ammattitutkinnon suorittaneiden merkki on kultainen. Porvoossa oppaat tunnistaa myös pirteän punaisesta takista ja jakusta. Kuvassa Marina Nyholm (vas.) ja Arja Rajakaltio.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Punatakkinen nainen kadunkulmassa. Ympärillä ryhmä ihmisiä. Käynnissä on opaskierros Vanhan-Porvoon sydämessä.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun nykyinen Porvoon Matkailuoppaat ry perustettiin. Yhdistys syntyi kymmenen vuotta aiemmin kuin Suomen Opasliitto, joka viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.
– Opasyhdistyksiä oli ennen meitä ainakin Helsingissä, josta muutti Porvooseen Helena (Lena) Selén, Hän lähti puuhaamaan opasyhdistystä, koska täällä kävi paljon turisteja, juhlatoimikunnan jäsen, paikallisopas Arja Rajakaltio kertoo.
Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 1.3.1964 ja se rekisteröitiin 20.5.1964.
Ilmaisia teemaopastuksia sunnuntaina 19.5.
Tulevana sunnuntaina 19.5. opasyhdistys tarjoaa juhlavuotensa alkamisen kunniaksi ilmaisia teemaopastuksia kaupunkilaisille ja matkailijoille.
– Luvassa on viisi eri opastusta täysinä tunteina, muutama vuosi sitten Porvoo-oppaaksi kouluttautunut yhdistyksen hallituksen jäsen, Porvoossa vuodesta 1964 asunut Marina Nyholm kertoo.
Teemoina ovat Näsinmäen tarinoita, Vanha-Porvoo, Arkkitehtuurikierros, Taiteilijoiden Porvoo ja Kvinnoöden (Naiskohtaloita).
– Merkkipäivää vietämme syyskuussa, jolloin pidämme jäsenjuhlan, Rajakaltio sanoo.
Vanha-Porvoo tarjoaa lukuisia tarinoita kerrottavaksi. – 1960-luvulla tämä oli aivan toisenlainen kaupunginosa kuin nyt. Silloin täällä ei ollut yhtään kahvilaa tai ravintolaa, ja kauppojakin oli vain muutama. Asuintalot olivat köyhälistön pieniä hellahuoneita, kunnes 1970-luvun lopulla helsinkiläiset alkoivat niitä ostaa ja kunnostaa asunnoikseen, porvoolaisoppaat Marina Nyholm (vas.) ja Arja Rajakaltio pohtivat.
Marko Wahlström
"Yritämme uusiutua ajan hengen mukaan"
Tänä kesänä opasyhdistyksellä kolmen tyyppisiä teemaopastuksia, joihin on 10 euron maksu (alle 12-vuotiaat maksutta).
Näsinmäen tarinoita -opastuksia järjestetään kuutena keskiviikkona.
– Yksi on ihan uusi opastus on "Kujilla kuultua – kaduilla nähtyä" (suomeksi ja ruotsiksi), joka pidetään myös kuutena keskiviikkona kesäkuusta alkaen, Nyholm kertoo.
Uutuusopastus syntyi opasyhdistyksen tarinallistamiskoulutuksessa.
– Emme ole kuivia oppaita, jotka vain luettelevat vuosilukuja, mikä ei ole tätä päivää. Yritämme uusiutua ajan hengen mukaan, Rajakaltio sanoo.
Kolmas kesän teemaopastus ovat lauantaiset Vanhan-Porvoon kierrokset, jotka keräävät muualta tulevia.
Porvoon kaupunki tukee opasyhdistystä 2 500 euron kulttuuriavustuksella.
Näsinmäen hautausmaa ja sen tarinat ovat olleet Porvoon Matkailuoppaiden suosikkeja yhdistyksen koko historian ajan. Kuvassa Lisbeth Nymark toukokuussa 2007.
Arkisto/Marko Wahlström
Näsinmäki ja Vanha-Porvoo opastusklassikoita
Näsinmäen tarinoita -opastukset ja Vanhan-Porvoon kierrokset ovat vanhimpia teemaopastuksia, jotka ovat kulkeneet yhdistyksen opastuspaletissa 60 vuotta.
– Näsinmäen hautausmaan opaskierrokselle tulee aina paljon väkeä, ja se kiinnostaa varsinkin porvoolaisia, Nyholm kertoo.
Molemmille klassikko-opastuksille tulee vuosittain myös sellaisia porvoolaisia, jotka ovat asuneet kaupungissa jo pitkään. Nyholmin mukaan he usein sanovat, etteivät olleet tienneet jotain kuulemaansa juttua.
– Ja monet tulevat samalla kierrokselle myös uudelleen, mutta toisen oppaan vetämälle. Jokainen opas kertoo aina vähän eri tavalla ja eri asioista, Rajakaltio sanoo.
Myös opaskierrosten reitit vaihtelevat oppaasta riippuen – ja ovat kuin taideteoksia, jotka näyttäytyvät aivan eri tavalla jokaisella kerralla.
Vanha-Porvoo kiehtoo monipuolisilla tarinoillaan niin satunnaista kulkijaa kuin paikallista.
Arkisto/Mika Laine
Ennen vanhaan annettu teksti piti opetella
Entisaikaan opaskoulutuksissa oppailla annettiin teksti, mikä piti opetella.
– Nyt koulutus on muuttunut täysin, entiseen kotikaupunkiinsa paluumuuttanut ja oppaaksi vuonna 2005 valmistunut Arja Rajakaltio sanoo.
Linnankosken lukion aikuislinjan kieltenopettajana 35 vuotta työskennellyt Nyholm valmistui vuoden mittaiselta opaspalveluiden ammattitutkintoon (120 pistettä) tähtäävältä kurssilta Careeriasta vuonna 2020.
– Meidän piti itse tehdä kaikki opastukset ja etsiä tietoa. Tutkinto oli näyttötutkinto, johon sisältyi kolme opastusta – kaksi äidinkielellä ja kolmas jollakin toisella kielellä.
Porvoolaisopas johdattamassa thaimaalaisia kierrokselle Vanhaan-Porvooseen.
Arkisto/Mika Laine
Paikallisoppaan tiedot tarkistetaan viiden vuoden välein
Opasyhdistys on järjestänyt Suomen Opasliiton standardien mukaisia koulutuksia tarpeen mukaan.
– Paikallisoppaan tiedot tarkistetaan vähintään viiden vuoden välein suoritettavalla aktiivisuuskokeella. Kultaisen opasmerkin haltijoilla tarkistusväli on kahdeksan vuotta. Rajakaltio ja Nyholm kertovat.
Koulutetut oppaat saavat oikeuden toimia auktorisoituina oppaina. Porvoon Matkailuoppaissa on tällä hetkellä 23 aktiivijäsentä, jotka ovat myös auktorisoituja oppaita.
Yhdistykseen kuuluu lisäksi vähän toistakymmentä passiivijäsentä.
– Kiinnostusta yhdistystämme kohtaan on ollut, sillä olemme saaneet kyselyitä, Nyholm kertoo.
Suurin osa porvoolaisoppaista on naisia, mutta joukossa on myös neljä miestä.
– Pyrimme siihen, että opasyhdistys järjestää joka kuukausi jäsentapahtumia: kesäkuussa menemme tutustumaan Suur-Sarvilahden kartanoon. Tapahtumien avulla ylläpidämme ammattitaitoamme, Nyholm kertoo.
Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina yhdistyy järjestää Café Fannyssä oppaiden kahvihetken.
Porvoon Matkailuoppaat ry ei toimi opasvälittäjänä, vaan Porvoo Tours hoitaa Suomen Opasliitto ry:n auktorisoimia oppaita ryhmille Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa.
Yhdistyksen alkuvuosina (1964–1969) yhdistys myös välitti oppaita, minkä jälkeen opasvälitykset siirtyivät Porvoon kaupungille.
Albert Edelfeltin "Kesäiltana" (1883). Teoksen omistaa turkulainen Ett Hem museo, joka on osa Åbo Akademin säätiötä.
Arkisto/Albert Edelfeltin säätiö
Henkilötarinat tuovat vaihtelevuutta opastuksiin
Porvoo ja sen historia tarjoavat melkoisen tarinoiden aarreaitan, joista opas voi ammentaa jatkuvasti uusia ideoita.
Tänä vuonna Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Albert Edelfeltin syntymästä 170 vuotta ja Natalia Linsénin syntymästä 180 vuotta.
– Henkilöiden esille nostaminen tuovat oppaalle vaihtelevuutta. Olemme kuulleet, että muiden kaupunkien oppaat ovat suorastaan kateellisia Porvoolle, Nyholm hymähtää.
Jo yksistään vanhasta kaupungista tarinoita riittää iskettäväksi.
Valokuvaaja Natalia Linsénin ottama valokuva Vanhasta-Porvoosta on julkaistu Merja Herrasen ja Olavi Hankimon kirjassa "Porvoo 1900".
Arkisto/Natalia Linsen
Opas saa tietoa lehdistä, verkosta, luennoilta, ...
Matkailuoppaat käyttävät tietolähteinä kirjallisuutta, kuten kotiseutuneuvos, historioitsija Lauri Heimanin teoksia, Porvoon kaupungin historiikkia ja toisten oppaiden tekemiä tutkielmia.
– Lehtiä luetaan ja leikataan kaikki talteen sekä selataan netissä. Olen käynyt myös kansalaisopiston historialuennoilla, isänsä sedän, Porvoo-opas Runar Nyholmin jalanjälkiä seuraava Marina Nyholm kertoo.
Eläkkeellä oleva opaskaksikko tuli haastatteluun Porvoon Museon seniori-iltapäivästä, jossa museolehtori Hannele Tenhovuori kertoo mielenkiintoisista aiheista.
– Uusin häneltä saamamme tieto on se, että vanhan sillan vieressä on aikoinaan ollut syksyllä paikoilleen laitettu puinen jäänrikkoja, Rajakaltio kertoo.
Suomen toiseksi vanhimman kaupungin vanha kaupunginosa eli Vanha-Porvoo Näsinmäeltä päin nähtynä.
Arkisto/SB-K/Porvoon museo
"Opas antaa myös mahdollisuuden syventää tietoa"
Paikallinen opas antaa matkailijalle saapuvalle paljon enemmän kuin omatoiminen kävely verkosta löytyvien opasreittien avulla.
– Olen itsekin huomannut matkoilla, että opastuksesta saa irti ihan eri tavalla, kun asioista kuulee jonkun kertovan. Siihen vaikuttavat myös äänensävyt, Rajakaltio muistuttaa.
– Opas antaa myös mahdollisuuden syventää tietoa, kun voi kysyä lisää, hän jatkaa.
Porvoolaisoppaiden opastukset tapahtuvat valtaosin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, mutta myös ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.
Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlaa vietettiin Porvoossa vuonna 2009.
Arkisto/Milla Hannula
Kaupungininsinööri Georg Christiernin toimi myös oppaana
Vanhan kaupungin kutkuttavimmat henkilötarinat kytkeytyvät Ulla Möllersvärdin ja Aleksanteri I:n suhteeseen.
– Ulkomaillakin tunnetut taiteilijat Ville Vallgren ja Albert Edelfelt sekä Fredrika ja Johan Ludvig Runeberg sekä Vanhan-Porvoon pelastajat, taiteilija Louis Sparre ja kaupungininsinööri Georg Christiernin, oppaat listaavat paikallisia merkkihenkilöitä.
Persoonallinen ja kielitaitoinen Christiernin toimi myös oppaana.
– Kaikki opastukset menivät jossain vaiheessa hänen kauttaan, ja hän otti itse niistä parhaimmat. Hän on laatinut ensimmäisen oppaiden ohjekirjasen "Miten opastaa matkailijoita Porvoossa – Hur guidar man turister i Borgå", Nyholm ja Rajakaltio kertovat.
Historiallisista tapahtumista merkittäviä olivat kalakeiton keittämisestä alkunsa saanut vuoden 1760 Porvoon palo, joka tuhosi kaksikolmasosaa kaupungin rakennuksista.
– Vuoden 1809 valtiopäivät olivat Porvoossa osittain sen ansiota, että kaupunkiin oli suositeltu rakennettavaksi kivitaloja, eikä Turkuun voitu mennä sen sijaitessa liian lähellä Ruotsia, tänä kesänä myös Stensbölen kartanon sunnuntaiopastuksia vetävä Nyholm sanoo.
Rajakaltio muistuttaa, että Helsingissä riehuneet tulipalot olivat tuhonneet keskeisiä osia kaupungista.
– Loviisa olisi ollut liian pieni. Porvoo oli juuri sopivan kokoinen ja täältä löytyivät tilat, Nyholm jatkaa.
Linnana tunnetussa kiinteistössä Porvoon Jokikadulla on yöpynyt keisari Aleksanteri I. Muusikko Remu Aaltosen omistama asunto toimii nyt majoitustilana.
Arkisto/Marko Wahlström
Jokikadun "Linnasta" kymnaasiin ja tuomiokirkkoon
Vuonna 1760 rakennettu Porvoon ensimmäinen kivitalo, Linnaksi kutsuttu talo Jokikatu 12:ssa on majoittanut niin Ruotsin kuningas Kustaa III:n kuin Venäjän tsaari Aleksanteri I:n.
– Siihen, kun lisää rokkikuninkaan, Remu Aaltosen, vaiheet Porvoossa, tarinaa kertyy, Emelie von Etteriä Haikon Kartanon draamaopastuksissa esittävä Rajakaltio sanoo.
Vanhoista rakennuksista, kuten kymnaasista (nykyinen tuomiokapituli) ja tuomiokirkosta riittää tarinoita kerrottavaksi.
– Näsinmäen tarinoista kerrottavaa riittää myös Näsin kartanosta, johon liittyy Holmin kauppiassuku, Nyholm kertoo.
Paikallislehtien otsikot vuosilta 1989, 1990 ja 1991 kertoivat villamatkoista, jotka mullistivat Porvoon matkailun kahdeksi vuodeksi. Kuvitus Porvoon Matkailuoppaat ry:n 50-vuotisjuhlajulkaisusta "Ota opas – kuulet mitä näet".
Villamatkat toivat turistiryntäyksen
Kaikkien aikojen turistiryntäys Porvoossa koettiin, kun villamatkat kaupunkiin alkoivat kesällä 1989.
Villamatkat olivat saksalaisen Sonja Reisen -matkatoimiston ja tanskalaisen villavaatteita valmistavan yrityksen suomalaisedustajan, Paul Mertens Oy:n, toteuttamia ja suomalaismatkailijoille suunnattuja pakettimatkoja muutamalle paikkakunnalle.
Ensimmäisenä kesänä "villamatkat" toivat Porvooseen lauantaisin ja sunnuntaisin noin 8 000 turistia. Matkojen suosio kesti kaksi vuotta ja ne työllistivät porvoolaisoppaita yhteensä 341 linja-autollisen verran eli noin 17 000 suomalaismatkailijaa.
– Matkat olivat sen ajan tapa markkinoida yrityksen tuotteita. Matkoihin sisältyi opastettu kiertoajelu, ruokailu, tutustuminen vaateyrityksen myyntinäyttelyyn ja laivamatka Porvoon saaristoon, Nyholm kertoo.
FAKTA
Porvoon Matkailuoppaat ry – Borgå Turistguider rf
» Perustettu Porvoon Opaskerho ry – Borgå Guideklubb rf:n nimellä 1.3.1964. Yhdistys rekisteröitiin 20.5.1964.
» Ensimmäisen hallituksen muodostivat Helena (Lena) Selén, Harri Hoffman, Margareta von Porat, Leena Linnovaara ja Katri Kajosvuo. Jäseninä perustavassa kokouksessa olivat Mauri-Ensio Virtanen, Rolf Söderling ja Gun-Britt Söderling.
» Ensimmäiset seitsemän opasta astui täyteen linja-autoon tulikokeeseensa toukokuussa 1964. Bussilastillinen kuntapäättäjiä, matkailun yhteistyötahoja ja lehdistöä oli kutsuttu näytöskierrokselle ympäri Porvoon kaupunkia ja maalaiskuntaa oppaiden kertoessa kukin vuorollaan tarinaa.
Juhlavuoden opastukset 19.5.
» Kello 14 Näsinmäen tarinoita, lähtö Hautausmaan vanhan puolen portilta (sankarihautojen luona)
» Kello 15 Vanha-Porvoo, lähtö hotelli Runon kulmalta (Rihkama-/Välikatu)
» Kello 17 Arkkitehtuurikierros, lähtö hotelli Runon kulmalta (Rihkama-/Välikatu)
» Kello 17 Taiteilijoiden Porvoo, lähtö hotelli Runon kulmalta (Rihkama-/Välikatu)
» Kello 18 Kvinnoöden (Naiskohtaloita) ruotsinkielinen kierros, lähtö hotelli Runon kulmalta (Rihkama-/Välikatu)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot