Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Vänrikinkadun ruokajakelusta saa myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä – kiitos Porvoon lähimmäistyö ry:n monivuotisen yhteistyökumppanin.
Marko Wahlström
PORVOO EU:n ruoka-avun 40 euron lahjakortit ovat olleet käytössä viime vuoden lokakuusta lähtien. Osalla paikkakunnista lahjakortit ovat olleet käytössä vuodesta 2024 lähtien.
Maksukortteja jakavat Porvoossa helluntailaiset, suomalainen seurakunta ja SPR. Kortit ovat tarkoitettu kaikkein heikoimmassa ja haavoittuvaisimmassa asemassa oleville.
Suomen Punaisen Ristin Porvoon osasto jakoi maksukortteja ensimmäisen kerran maalis-toukokuussa 2024 Riikka Kaukonen Lindholmin mukaan.
Diakoniajohtaja Pasi Nieminen kertoo, että suomalaisella seurakunnalla on nyt neljäs erä kortteja jaossa. Diakoniatyöntekijä Elisabeth Bariskinin mukaan Porvoon suomalainen seurakunta on ollut alusta lähtien mukana jakamassa kortteja.
Tarkoitus on hyvä, mutta miten korttien jako käytännössä toteutuu. Nimimerkkien Helmi ja Jaana ihmettelevät jakoperustetta. Henkilöt esiintyvät nimimerkillä, koska hakevat ruoka-apua ja maksukortteja ja eivät halua leimautua ruuan hakijoiden joukossa.
– Helluntaiseurakuntalaiset ja SPR eivät pyydä tilitietoja, mutta suomalaisen seurakunnan diakoniaan pitää viedä tilitiedot, sanoo Helmi.
Ruoka-avun maksukorttien jakoperusteet vaihtelevat
Kaukonen Lindholmin mukaan maksukortin saajan avuntarve selvitetään kohtaamisessa.
– Avunsaajat kohdataan aina ennen maksukortin luovutusta. Kohtaamisessa heille voidaan tarjota heidän tarpeisiinsa sopivaa tukea ja ohjausta, ja samalla varmistutaan heidän avuntarpeestaan, sanoo Kaukonen Lindholm.
Kaukonen Lindholm ei kuitenkaan mainitse, että esimerkiksi tilitiedot tarkistettaisiin tässä kohtaamisessa. Hänen mukaansa aineellisen avun maksukortit rinnastuvat tukimuotona muuhun ruoka-apuun, jossa ei myöskään tarkasteta ruokalahjoitusta noutavan tilitietoja. Aineellisen avun maksukortteja jaettaessa toimitaan tältä osin samoin.
Nieminen puolestaan korostaa, että ruoka-apua jaettaessa ei ole merkitystä sillä, onko seurakunnan jäsen vai ei. Sen sijaan paikkakuntalaisuutta katsotaan eli seurakuntamme diakoniatyön avustustyössä palvelemme porvoolaisia .
– Kortin myöntäminen on harkinnanvaraista ja kortti myönnetään yksilöllisin perustein. Tilanteesta riippuen kortin voi saada toisenkin kerran, sanoo Nieminen.
Niemisen mukaan taloudellista apua myönnettäessä katsotaan pankkitiliote tai toimeentulotukipäätös.
– Diakoniatyössä voidaan joskus paikata niitä katvealueita, johon yhteiskunnan tuki ei ulotu. Yhteiskunnan tuki on aina se ensisijainen ja henkilön pitää ensin pyytää päätös sosiaalitoimistolta tai KELA:lta, että tuleeko myönteinen vai kielteinen, sanoo Nieminen.
Niemisen mukaan ihmiset suhtautuvat ymmärtäväisesti siihen, että tulotietoja kysellään.
– Ihmisten yhdenvertaisuuden kannalta on hyvä niitä vähän kysyä, sanoo Nieminen.
Diakonijohtaja Pasi Niemisen mukaan heillä on jaossa neljäs erä ruoka-avun maksukortteja.
Mika Laine
Ruoka-avun maksukorteista vaikea saada tietoa
Ruoka-avun maksukorteista on vähän tietoa saatavilla.
– Ymmärrän, että kortteja on rajoitetusti, mutta kyllä ne pitäisi saada kaiken kansan tietoon, sanoo Jaana.
Jaanan mukaan riskinä on se, että kaikkein eniten kortteja tarvitsevat eivät saa niitä, jos niistä ei ole tietoa saatavilla.
– Kaikki vähävaraiset pystyisivät hakemaan niitä, jos on tietoa, mistä niitä saa. Ja hakukriteerit pitäisi olla kaikilla samat, jatkaa Jaana.
Kaukonen Lindholmin mukaan Suomen Punainen Risti tiedottaa hankkeesta valtakunnallisesti punainenristi.fi -sivustolla sekä päivittää maksukorttijaoissa mukana olevat paikkakunnat kootusti Suomen Punaisen Ristin sivuille osoitteeseen rednet.punainenristi.fi/aineellinenapu. Tiedot Suomen Punaisen Ristin järjestämistä ruoka-aputapahtumista eri paikkakunnilla löytyvät osoitteesta ruoka-apu.fi.
Bariskinin mukaan Porvoon suomalaisella seurakunnalla on päivystys tiistaisin kello 10-14, puhelinnumerossa 0196611231, jolloin voi ottaa yhteyttä ja kysyä myös maksukortteja. Päivystykseen on haluttu kohdistaa juuri taloudellisen avun asioita. Päivystykseen voi tulla myös paikan päälle (Lundinkatu 5) käymään kello 10-11.
EU:n ruoka-avun maksukorteista löytyy tietoa myös seurakunnan ilmoitustauluilta Lundinkadulla ja Gammelbackassa.
Korttien väärinkäytökset pyritään minimoimaan
Jaanan mukaan kortteja pystyy nyt hakemaan kuka tahansa, kun jakoperusteet vaihtelevat.
– Jos on esimerkiksi eläkeläinen ja 50 000 rahaa tilillä, niin ei ole oikein, että tällainen henkilö hakee maksukortin, sanoo Jaana.
Asian selventämiseksi toimituksella ei ole tietoa, että näin olisi käynyt, mutta se olisi mahdollista.
– Korttien jakoperuste pitäisi yhtenäistää, sanoo Jaana.
Kaukonen Lindholm myöntää, että uusiin tukimuotoihin voi yleisellä tasolla liittyä haasteita esimerkiksi silloin, kun kysyntä kasvaa liian suureksi suhteessa rajalliseen apuun tai silloin, kun tuki ei tavoita suurimmassa avun tarpeessa olevia. Suomen Punainen Risti pyrkii kuitenkin minimoimaan omalla toiminnallaan mahdollisia väärinkäytöksiä.
Seurakunnalta voi kysyä kortteja vielä tänä vuonna
SPR:n maksukortit on tältä vuodelta jaettu, mutta seurakunnalla on vielä kortteja jaossa.
– SPR:ltä sanottiin, että kortteja ei ole kuin kaksi jäljellä ja nekin ovat menneet. Seuraavan kerran kortteja on saatavilla ensi vuoden maaliskuussa, sanoo Helmi.
Kaukonen Lindholmin mukaan maksukortteja jaetaan osana Aineellista apua ja osallisuutta -hanketta. Aineellista apua ja osallisuutta -hanke päättyy joulukuussa 2024 ja hankekauden kortit ovat jo jaettu Porvoossa.
– Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeen toiminta saa jatkoa uudessa Aineellista apua ja osallisuutta 2025–2026 -hankkeessa. Uusi hankekausi alkaa tammikuussa 2025 ja ensimmäiset maksukortit jaetaan keväällä 2025, sanoo Kaukonen Lindholm.
Toisin sanoen kortteja voi alkaa kysellä vasta ensi vuoden puolella.
Porvoon suomalaisella seurakunnalla on vielä maksukortteja jäljellä.
– Nyt neljäs erä tuli vasta ja jaamme niitä. Tämän erän kortit ovat voimassa joulukuun loppuun asti, sanoo Bariskin.
Kortti ei ole tarkoitettu jatkuvaksi avuksi
Kaukonen Lindholm korostaa, että maksukortteja ei ole tarkoitettu jatkuvaksi avun muodoksi eikä korvaamaan sosiaaliturvaa tai julkisia palveluita.
– Suomen Punaisen Ristin hankkeessa tarjotaan avunsaajille kokonaisvaltaista tukea. Aineellisen avun maksukorttien lisäksi avunsaajille on tarjolla paikkakunnittain vaihdellen myös muuta apua, kuten yhteisöllisiä ruokailuja, talous- ja terveysneuvontaa, henkistä tukea, mahdollisuutta keskusteluun ja ohjausta eri palvelujen pariin, sanoo Lindholm Kaukonen.
Jaana ja Helmi pitävät tärkeänä, että vaikka kortteja on rajoitetusti, niin niistä pitäisi olla informaatiota saatavilla.
– Minä olen saanut korttini ja olen siitä kiitollinen, mutta mietin, miten korttien jakajat voivat muistaa, kuka on saanut kortin, jos nimiä ei edes oteta ylös, pohtii Jaana.
Jaanan mielestä korttien jakaminen pitäisi olla avointa.
– Pitäisi olla yhtenäinen käytäntö siihen, ketkä korttiin ovat oikeutettuja, sanoo Jaana.
Kortilla pystyy hankkimaan sellaista, jota ei saa muusta ruoka-avusta
Kortteja on ollut jaossa tämän vuoden maaliskuusta lähtien, mutta Jaana ja Helmi saivat tietää asiasta vasta kesäkuussa sattumalta.
Maksukortilla ei pysty ostamaan alkoholia, tupakkaa tai Veikkauksen tuotteita. Sitä ei myöskään voi vaihtaa rahaksi. Kortilla voi maksaa ostoksia useammassa erässä ja se on voimassa noin kaksi kuukautta.
– Kyllä kortti on iso apu ja sillä pystyy ostamaan jotain sellaista, mitä ei saa ruokajonosta, kuten pesuaineita ja shampoota, sanovat Jaana ja Helmi.
Myös Bariskin näkee kortin hyvänä tapana avustaa vähävaraisia.
– Ihminen voi itse mennä kauppaan ja valita itse, mitä tuotteita hän käyttää ja tarvitsee, hän sanoo.
Jaana ja Helmi ovat kiitollisia siitä, että yhdistykset ja seurakunnat jaksavat ja viitsivät järjestää ja jakaa ruoka-apua.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot