Viikon kysymys
A-
A+
– Pitkäaikainen unelma ja haave tehdä musikkia käy nyt toteen. Esikoissinglen prosessia olen työstänyt kesästä 2020 saakka, Emilia Granqvist sanoo.
Marko Wahlström
SIPOO, KALKKIRANTA Sipoon Kalkkirannassa varttunut Emilia Granqvist, 26, havahtui koronapandemian myötä – ja ryhtyi elämään todeksi pitkäaikaista unelmaansa musiikin parissa.
Ikkunasta avautuu näkymä merenlahdelle. Talvinen auringonvalo sädehtii jäätyneen veden pinnasta. Emilia katsoo horisonttiin. Silmissä on hehkua ja riemua.
–?Kun pandemia alkoi ajattelin, että nyt pitää ryhtyä toteuttamaan unelmaansa, jos ylipäätään aikoo, hän sanoo lapsuudenkotinsa keittiön pöydän äärellä Kalkkirannassa.
Granqvistille musiikki on ollut aina se, mitä hän haluaa tehdä.
–?Nyt oli myös aikaa, ja mahdollisuus panostaa siihen, esikoissinglensä heti loppiaisen jälkeen julkaiseva laulaja–lauluntekijä kertoo.
– Pitkäaikainen unelma ja haave tehdä musikkia käy nyt toteen. Esikoissinglen prosessia olen työstänyt kesästä 2020 saakka, Emilia Granqvist sanoo.
Marko Wahlström
MEJ-trio esiintyi Tanskan parlamentissa
Sipoolainen alkoi jo 5-vuotiaana päiväkodissa ollessaan ottaa pianotunteja.
–?Kuuden vuoden ikäisenä opin sointujen alkeita ja aloin silloin kirjoittaa myös biisejä.
Siitä asti musiikki on ollut koko ajan mukana Granqvistin elämässä.
–?Lukion jälkeen pidin välivuoden Karjaalla Lärkkulla Folkhögskolanin pop- ja rocklinjalla, jolloin keskityin pelkästään musiikkiin.
Välivuoden jälkeen hän perusti jazzbändi MEJ-trion yhdessä sipoolaisten Markus Grönroosin (rummut) ja serkkunsa Jonne Granqvistin (saksofoni) kanssa.
–?Meillä on ollut aika paljon keikkoja erityisesti opiskelijatapahtumissa ja vuosijuhlissa. Olemme soittaneet jazz-standardeja ja 1960-luvun-soulia, trion sävellyksistä vastaava laulaja–pianisti kertoo.
Noin kuukausi sitten yhtye esiintyi ensimmäisellä ulkomaan keikallaan Tanskan parlamentissa.
–?Keikkailemme yhdessä jatkossakin. Välillä voimme konsertoida triona ja välillä voin esiintyä soolokeikoilla, Granqvist jatkaa.
Musikaalisen perheen lemmikkikissa My, lempinimeltään Mysse, on myös laulaja, joka saattaa aina silloin tällöin lurauttaa oopperamaisen aarian. Haastatteluhetkellä tämä tapahtui ja erikoislaatuinen kissa pääsi kameran linssin eteen yhdessä Emilia Granqvistin kanssa.
Marko Wahlström
Yleisövinkki vei askeleet Maki Kolehmaisen studiolle
MEJ-trion keikalla kesällä 2020 sattuma puuttui peliin.
–?Yleisössä ollut ihminen tykkäsi biiseistäni ja kehotti minua kehittämään niitä eteenpäin. Hän vinkkasi musiikin ammattilaisten luo, Emilia Granqvist kertoo.
Hän päätyi Aikakone-yhtyeen musiikin säveltäjänä tunnetun tuottaja Maki Kolehmaisen Helsinki Records -studiolle kädessään USB-muistitikku, joka sisälsi muutaman englanninkielisen biisin.
–?Kolehmainen ja tuottaja Toivo Hellberg olivat innoissaan ja näkivät kappaleissani potentiaalia. Palattuani studiolta kotiini aloin kirjoittaa lisää kappaleita.
Samalla hän päätti, että alkaa kirjoittaa biisejä ruotsinkielellä, joka on hänen oma tunnekielensä.
–?Suomenruotsiksi kirjoitettua pop-musiikkia on aika vähän maassamme, jos laisinkaan, Granqvist pohtii.
–?Biisien aiheet voivat olla mitä tahansa, mutta itselläni niiden taustalla on joku voimakas tunne.
Jo äänitettyjä, mutta ei vielä julkaistuja pop-biisejä hänellä on koossa kolme. Tammikuussa julkaistava ”Innan det är för sent” -esikoinen on neljäs biisi, ja siitä tulee ulos myös musiikkivideo, joka on kuvattu Porvoossa.
Esikoissingle ja sen video julkaistaan laulaja–lauluntekijän artistinimellä Emilia Qvist.
Lapsuudenkodin pianolla Emilia Granqvist opetteli aikoinaan soittamaan. Sen äärellä hän on kirjoittanut myös suurimman osan biiseistään.
Marko Wahlström
Isä Olle Granvist innostajana
Musiikillisen perintönsä Emilia Granqvist sanoo saaneensa enimmäkseen isältään Olle Granqvistilta, joka soittaa kitaraa ja laulaa muun muassa sipoolaisessa kantriyhtye Nightridersissä.
–?Kun olin pieni, äiti usutti minut huoneeseen, jossa isä töiden jälkeen harjoitteli kitaransoittoa. Siellä istuin ja nautin yksityiskonsertista, Emilia naurahtaa muistolleen.
–?Teimme myös yhdessä joitakin keikkoja niin, että isä soitti kitaraa ja minä lauloin.
Hänen äitinsä Isabella Munck on laulanut eri kuoroissa Sipoossa ja Porvoossa.
–?Olen kuunnellut todella paljon musiikkia Carola Standertskjöldiltä (1941–1997), joka on minulle sukua äitini puolelta. Hänen tumma äänensä viehättää, ja MEJ-trion repertuaarissa on useampi Carolan kappale.
Muiksi musiikillisiksi inspiraation lähteikseen Emilia mainitsee muun muassa ruotsalaisen laulaja Veronica Maggion ja yhdysvaltalaisen Rhythm and blues -laulaja Etta Jamesin (1938–2012).
– Musiikilla on itselleni hyvin terapeuttinen vaikutus, Emilia Granqvist, 26, sanoo lapsuudenkotinsa Muumitalo-leikkimökin äärellä istuessaan.
Marko Wahlström
"Musiikissa on paljon voimaa"
Musiikissa sipoolaista kiehtoo, että sen kanssa voi kommunikoida vahvoja tunteita.
–?Musiikki on tukena kaikissa eri elämänvaiheissa. Jos käy läpi jotakin rankkaa juttua, voi kuunnella sellaista musiikkia, joka tukee sitä.
Hänelle itselleen on terapeuttista, että musiikin kautta voi käsitellä asioita.
–?Musiikissa on paljon voimaa, nuori laulaja–lauluntekijä sanoo.
Granqvist haluaa nyt keskittyä musiikkiin täysillä, ja katsoa mihin elämä vie.
–?Se oli itselleni sellainen ”wake up call”, kun pandemia tuli. Ihminen pystyy tekemään sellaisen elämän, jota haluaa elää.
Sipoolainen toivoo myös inspiroivansa muita toteuttamaan omia unelmiaan ja valitsemaan polun, jota pitkin haluaa kulkea.
–?Niin, ettei valitse sitä tietä, joka on itsestäänselvyys tai jolle ulkoiset tekijät ohjaisivat. Siitä tulisi varmasti iloisempi maailma, hän muistuttaa.
FAKTA
Emilia Granqvist
* Syntynyt Sipoossa 26 vuotta sitten.
* Kävi koulunsa Salpar skolassa (alakoulu), Kungsvägens skolassa (yläkoulu) ja Sibbo Gymnasiumissa (lukio).
* Valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta kesällä 2020. Opiskeluaikana toimi aktiivisesti useassa opiskelijajärjestössä.
* Laulanut Helsingin yliopiston naiskuoro Akademiska Damkören Lyranissa.