Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Kannustan kaikkia käyttämään tavaroita loppuun, korjaamaan niitä, pitämään niistä huolta ja kierrättämään. Sehän on sellaista järkevääkin toimintaa, sanoo Sanna Päivärinta.
Merja Forsman
PORVOO Kaikki se, mitä kulutamme – ruoka, vaatteet, kodin tarvikkeet – vaatii luonnonvaroja.
– Meillä on yksi maapallo ja luonnonvaroja vain tietty määrä. Jos jatkamme kuluttamista samalla tavalla kuin nyt, luonnonvarat loppuvat, sanoo Porvoon kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta.
Jos kuluttamisen tahti ei hidastu, elintaso laskee.
Kiertotalous vastaa haasteeseen. Kiertotaloudessa materiaalit ja tuotteet pysyvät mahdollisimman pitkään kierrossa. Tuotteita jaetaan, korjataan ja kierrätetään. Resursseja käytetään viisaammin, jotta luonnonvarat eivät ehtyisi eikä elintaso laskisi.
Green deal hankkeessa 80 toimijaa
Porvoon kaupunki pyrkii kiertotalouden edelläkävijäksi ja osallistuu kiertotaloutta edistävän green deal -sitoumuksen valmisteluun.
Green deal on ympäristöministeriön hanke, jossa tuotetaan tutkimustietoa luonnonvarojen käytöstä ja tunnistetaan vaikuttavimpia toimia kiertotalouden edistämiseen. Hankkeessa on mukana yhteensä 80 toimijaa, jotka laativat ensin yhteiset pelisäännöt ja tavoitteet ja toteuttavat sitten siihen liittyviä toimia.
Sitoumukset valmistuvat vuoden 2023 kesään tai syksyyn mennessä.
Mukana on Suomen isoimpia kaupunkeja, lähes kaikki maakunnat, yritys- ja toimialajärjestöjä, metsäteollisuuden suurimpia yrityksiä ja rakentamisen alan toimijoita.
Porvoon osallistumisesta päätettiin kaupunginhallituksessa 20.6.2022.
– Jo kaupunkistrategian tasolla olemme päättäneet olla kiertotalouden aallon harjalla, jotta Porvoon asukkailla olisi mahdollisuuksia tehdä kestäviä valintoja. Kiertotalous luo Porvooseen hyvinvointia, mikä on Porvoon kaupungille tärkeää, Päivärinta kertoo.
Olemalla mukana green deal -sitoumusten pelisääntöjen suunnittelussa Porvoon kaupunki varmistaa, että sitoumukset sopivat myös Porvoon strategiaan.
– Kyllähän meidän pitää olla mukana, kun tällaista green dealia suunnitellaan, että siitä rakentuu sellainen, johon me voimme sitoutua. Meille on tärkeää, että green dealin toimenpiteet ovat oikeudenmukaisia ja ne palvelevat laajasti kaikki asukkaitamme, Päivärinta kertoo.
– Emme voi sitoutua sellaisiin asioihin, jotka eivät ole kaikille oikeudenmukaisia. Se ei tarkoita sitä, että tavoitteen tulisi olla läpihuutojuttu, riman kuuluukin olla korkealla. Tavoitteiden pitää olla kuitenkin realistisia ja toteutettavissa.
Jokainen voi edistää kiertotaloutta omalla tavallaan.
Emilia Hoisko
Jokaisella on rooli kiertotalouden edistämisessä
Green deal on vain yksi niistä keinoista, joilla Porvoo tavoittelee kiertotalouden edelläkävijyyttä.
Porvoon kaupunki on muun muassa yksi Circwaste-hankkeen kiertotalouden edelläkävijäkunnista, jotka kiertotalouden tiekarttojen ja Suomen ympäristökeskuksen ohjeistuksella pyrkivät saavuttamaan valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet jo ennen vuoden 2023 määräajan päättymistä.
Green dealiin osallistumalla Porvoon kaupunki saa päätöstensä tueksi useiden tutkimuslaitosten tuottamaa tietoa kulutuksen muutoksista ja vaikutuksista talouteen ja ympäristöön.
– Green dealiin osallistuminen ei sinänsä edellytä kuntalaisilta panosta, mutta sehän ei tarkoita, etteikö jokaisella yksittäisellä ihmisellä olisi roolia kiertotalouden edistämisessä, Päivärinta sanoo.
– Kannustan kaikkia käyttämään tavaroita loppuun, korjaamaan niitä, pitämään niistä huolta ja kierrättämään. Sehän on sellaista järkevääkin toimintaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot