Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Erittäin merkittävässä roolissa on varhainen välittäminen eli lasten ja nuorten elämässä olevien aikuisten herkät tuntosarvet. Joskus on todella tärkeämpi kuunnella kuin puhua, kiteyttää Sari Gustafsson.
Reshot
PORVOO Keväällä 2021 tehdyn kansallisen kouluterveyskyselyn tuloksia käytiin yhteisesti läpi Porvoon vanhempainyhdistykset ry Föräldraföreningar i Borgå rf (POFF), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Porvoon kaupungin suomen- ja ruotsinkielisten koulutuspalveluiden ja huoltajien kesken.
Tilaisuus järjestettiin verkossa vuorovaikutteisesti maaliskuun alussa. Kouluterveyskyselyn on toteuttanut THL ja se tehdään joka toinen vuosi.
– Tilaisuudessa vanhemmat pääsivät esittämään kysymyksiä chatissä tai äänestäen esitettyihin väitteisiin kantansa, kertoo POFFin puheenjohtaja Marika Salomaa.
THL:n edustaja Jenni Helenius esitteli tilaisuudessa vuoden 2021 tuloksia verraten porvoolaisten lasten ja nuorten tuloksia kansallisiin, mutta myös vuoden 2019 Porvoon tuloksiin. Porvoon tulokset kyselyssä ovat varsin paljon kansallisten tulosten kanssa linjassa, mutta joitain huolestuttaviakin kehityssuuntia nousee esille eri ikäryhmissä.
Tiedotteessa kerrotaan, että Porvoossa yhä useampi nuori kokee työrauhan luokissa ja ryhmissä paremmaksi. Myös useammin kuin Suomessa keskimäärin.
Huomioita Porvoosta
Aiempaa useampi kokee saaneensa opettajilta välittävää ja oikeidenmukaista kohtelua. Porvoossa 4.-5. ja 8.-9. luokkalaisista harvempi pitää koulunkäynnistä kuin koko maassa
Koulu-uupumusta on Porvoossa enemmän kuin koko maassa keskimäärin ja oppilaat ovat muuta maata useammin tunteneet itsensä yksinäiseksi
Yläkouluikäisten tyttöjen kokema häiritsevä seksuaalinen ahdistelu oli jo edellisen kouluterveyskyselyn osalta nostettu huolenaiheeksi Porvoon tulosten koosteessa. Nyt Porvoon kuntakohtaisten tulosten tarkastelussa huomattiin kasvua yläkoululaisten lisäksi myös 4. ja 5.-luokkien ja lukiolaisten osalta. Tätä selittää osaltaan sähköinen maailma ja siellä erityisesti sosiaalinen media.
Varhainen välittäminen
Porvoon kaupungin koulutusjohtajat Jari Kettunen ja Rikard Lindström kertoivat yhteisesti, että tuloksia on käyty läpi moniammatillisten henkilöstöjen kanssa suomen- ja ruotsinkielisissä koulutuspalveluissa. Tärkeässä roolissa ovat myös erilaiset yhteistyötahot, kuten POFF tai nuorisopalvelut, mutta erittäin tärkeä ja merkityksellinen rooli on kodin ja koulun välisellä yhteistyöllä. Koulutuspalveluiden osalta työ tulosten parissa jatkuu kevään mittaa koulukohtaisella läpikäymisellä koulujen henkilöstön kanssa.
– Erittäin merkittävässä roolissa on varhainen välittäminen eli lasten ja nuorten elämässä olevien aikuisten herkät tuntosarvet. Joskus on todella tärkeämpi kuunnella kuin puhua. Eri yhteistyötahojen yhteistyön merkitys korostuu ja rajoja täytyy pystyä ylittämään lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Yhtenä merkittävänä aiheena meidän kaikkien on hyvä muistaa myös lasten ja nuorten medialukutaitojen arvo, sanoo Porvoon kaupungin sivistysjohtaja Sari Gustafsson.
Miten olla lapsen ja nuoren tukena?
Eliisa Roine Porvoon kaupungin lapsi- ja perhepalveluista korostaa säännöllisen arkirytmin, monipuolisen ravinnon, riittävän unen ja liikunnan merkitystä lapsen ja nuoren hyvinvoinnissa.
– Alakouluikäinen tarvitsee unta 9-10 tuntia vuorokaudessa, mutta myös murrosiässä unen määrä on sama, vaikka hormonitoiminnan tähden nukkuminen illasta monesti myöhentyykin. Riittävä uni palauttaa, mutta tuo myös moninaista tasapainoa. Internetin, sosiaalisen median ja tietokonepelien äärellä vietetty aika on hyvä arvioida kotona lapsikohtaisesti. Jos lapsella tai nuorella esiintyy ärtyneisyyttä tai muut asiat ei enää kiinnosta, on tärkeää tarkastella ruutujen äärellä vietetyn ajan määrää keskustellen yhdessä lapsen tai nuoren kanssa. Seksuaalisen häirinnän osalta, jota esiintyy erityisesti somen kautta, on myös erittäin tärkeää, että turvallinen aikuinen tuo aihetta aktiivisesti keskusteluihin lapsen ja nuoren kanssa jotta he osaavat suojautua ja toimia oikein kohdatessaan ahdistavaa lähestymistä sähköisessä maailmassa, summaa Roine.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot