Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Luomun osuuden kasvattaminen ruokapalveluissa kuuluu olellisesti Porvoon kaupungin strategiaan. Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO Ammattikeittiöiden käyttämien luomutuotteiden ja raaka-aineiden kasvu jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna Luomu SM -kilpailun voitot kahdessa pääsarjassa veivät Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut ja Tampere-talo.
Julkisten toimijoiden sarjan voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun käyttönsä yhdestä prosentista 16 prosenttiin. Yksityisten ruokapalvelujen tehokkain luomun lisääjä oli Tampere-talo. Yrityksen käyttämän luomun osuus oli 18,7 prosenttia ja lisäystä edelliseen vuoteen kertyi 8,7 prosenttia.
Voittajat julkistettiin tiistaina 8. lokakuuta Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.
Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakson mukaan ammattikeittiöissä ei juurikaan ole näkyvissä luomutuotteiden käytön vähenemistä.
– Päinvastoin. Luomua halutaan lisää ja muutamalla kilpailuun osallistuneella luomun käyttö on lisääntynyt aika huimiakin määriä, Arolaakso iloitsee.
– Tämän vuoden kilpailuun saimme ilahduttavan paljon luomun käyttötietoja vertailuun. Ruokapalvelut ovat osallistuneet todella aktiivisesti kilpailuun,
Porvoossa luomu on oleellinen osa strategiaa
Julkisten toimijoiden sarjassa voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun osuuden 16 prosenttiin. Lisäystä edellisestä vuodesta oli 15 prosentin verran. Toimitusjohtaja Leila Korhonen kertoo, että osallistuminen kilpailuun oli liikelaitokselle ensimmäinen kerta.
– Voitto tuli suurena yllätyksenä ja johtui siitä, että ruokalistoillemme tulivat luomumaitotuotteet, mikä on tuoteryhmänä niin suuri, että se itsessään riitti hyvään tulokseen, Korhonen sanoo.
Korhosen mukaan luomun lisääminen kulkee käsi kädessä kaupungin ”Porvoo, ilmastotekojen kaupunki”- strategian kanssa. Strategiaan oleellisena kuuluu luomun osuuden kasvattaminen kaupungin ruokapalveluissa.
– Luomu SM-voitto innostaa meitä siinä toiminnassa, jota voimme omilla valinnoillamme tehdä ruokapalvelun kestävyyden parantamiseksi. Seuraavaksi ruokalistoille tuleekin luomuhernekeitto, Korhonen kertoo.
Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM-kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Ammattikeittiöiden kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosien 2022-2023 aikana. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma, jota ylläpitää Savon Koulutus Oy.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot