Viikon kysymys
A-
A+
Christer Jämsén (vas.), Tord Carlström ja Berndt Olin ovat kyllästyneet verkkoyhteyksien takkuiluun. – Ihmiset tulisi saada ymmärtämään, että 5G:tä ei pidä vain odottaa. Valokuituyhteys ja 5G ovat ihan eri planeetoilta, Jämsén kuvailee tuntoja.
Marko Wahlström
PORVOO, JAKARI–SANNAINEN–RENUM–YLIKE Porvoolainen tiekunta kyllästyi haja-asutusalueiden verkkoyhteyksien takkuiluun. Taistelu Telian kanssa johti LPOnetin kiinnostukseen.
Porvoolainen Raitinmäen tiekunta on ryhtynyt tuumasta toimeen saadakseen parannusta Sannaisten ja sen lähiympäristön verkkoyhteyksiin. Tiekunnan tavoitteena on saada alueelle nopea valokuituyhteys.
– Olemme kartoittaneet asukkaiden mielenkiintoa kotitalouksiin viime vuoden lopulla jaetun kirjeen avulla, tiekunnan puheenjohtaja Tord Carlström kertoo.
Kirjeen kautta tiekunta sai 113 ilmoitusta kiinnostuksesta hankkia valokuituyhteys. Sannaisten, Jakarin, Renumin ja Yliken kylissä on yhteensä 625 kotitaloutta.
– Toivomme, että taloudet kertoisivat mielenkiinnosta, sillä kustannukset riippuvat mahdollisten liittymien määrästä. Nyt kartoitamme vain halukkuutta, mikä ei vielä sido mihinkään, Carlström korostaa.
Kiinnostuksensa voi kertoa Facebookin yksityisessä Kuitua Sannaisiin/Fiber till Sannäs -ryhmässä tai lähettämällä viestin tiekunnan puheenjohtajalle puhelimitse numeroon 040 809 4337.
– Toivomme myös saavamme nimen, osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen yhteydenottoa varten, Carlström jatkaa.
Kun riittävän moni on ilmaissut kiinnostuksensa tiekunta pyytää sekä paikalliselta LPOnetiltä että Telialta tarjoukset liittymishinnoista.
"Uskomme, että kiinnostusta löytyy vielä lisää"
Valokuituhanke sai alkunsa, kun tiekunta otti yhteyttä Teliaan matkapuhelinongelmista kulmakunnan alueella.
– Seuraava askel oli, että loimme Facebook-ryhmän lokakuussa 2019. Ihmiset alkoivat ilmoittautua, kun ehtivät.
Viime vuoden joulukuussa tiekunta jakoi ilmaisjakeluna kirjeen alueen kotitalouksiin.
– Uskomme, että kiinnostusta löytyy vielä lisää. Sen takia haluamme herätellä ihmisiä näin median välityksellä, Carlström jatkaa.
Porvoon maksuosuus valokuituhankkeissa 33 prosenttia
Viime vuoden heinäkuussa tiekunta oli yhteydessä myös LPOnetiin ja Telia-konsernin omistamaan Valokuitunen Oy -yritykseen, joka vastaa valokuituverkon rakentamisesta.
– Elokuussa saimme Valokuituselta vastauksen, että se ei ole kiinnostunut, mutta kehotti ihmisiä ilmoittamaan kiinnostuksesta verkkosivulomakkeen kautta, Carlström kertoo.
Samanaikaisesti tiekunta otti yhteyttä myös Porvoon kaupunkiin, koska valtioneuvosto on antanut 11.3.2021 asetuksen kunnan maksuosuudesta ja nopean laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta laajakaistahankkeessa.
– Porvoon osalta kunnan maksuosuus on 33 prosenttia, Carlström kertoo ja kiittää liikenne- ja viestintävirasto Traficomia avuliaisuudesta.
Myös Loviisan, Pornaisten ja Sipoon maksuosuus on 33 prosenttia. Myrskylässä ja Pukkilassa kunnan maksuosuus on 22 prosenttia. Askola ja Lapinjärvi kuuluvat alhaisimpaan maksuluokkaan, jossa kunnan osuus valokuituhankkeessa on 8 prosenttia.
Christer Jämsén (vas.), Tord Carlström ja Bernd Olin korostavat, että tämän päivän yhteiskunnassa hyvin toimivat tietoliikenneyhteydet myös haja-asutusalueilla tulisi olla myös kaupunkien ja kuntien intresseissä.
Arkisto/Marko Wahlström
Kuparikaapelien poisto heikensi
Telia poisti Sannaisten alueelta vanhat ADSL-pohjaiset kuparijohdot viime kesäkuussa.
– Silloin yhteydet heikkenivät entisestään, Christer Jämsén Renumista sanoo.
Tilalle Telia tarjosi mobiiliyhteyksiä.
– Asia ei parantunut, koska meillä on yhä huonot matkapuhelinyhteydet. Yhteyttä kokeiltiin parantaa niin ulkoisella antennilla kuin suunta-antennilla – tuloksetta, Tord Carlström jatkaa.
Viimeiseksi keinoksi jää laajakaistamodeemin nopeuden rajoittaminen 1 200 megabittiin sekunnissa.
– Se auttoi – vähän. Nyt voimme katsoa televisiota, mutta illalla kello 20.30 ja 21.30 välillä, kun liikennettä on paljon, verkkoyhteys katkeaa, Carlström toteaa.
Tiekunnan edustajien mukaan laajakaistayhteyksien vaihteluväli Sannaisten alueella on 5–35 megabittiä sekunnissa.
– Tänä päivänä yhteys pitäisi olla mieluiten 200, kuin 50 tai 100. Sadan megan yhteys toki riittää, jos se on vakaa, Bernd Olin Sannaisista tuumaa.
LPOnetin kiinnostus valokuituhanketta kohtaan heräsi
Tiekunnan tietoon on tullut, että Telia on vetänyt valokuitukaapelin Sannaisten koululle ja Sannäs Gårdiin.
– Traficomin mukaan asia on vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), joka ei ole vielä ottanut kantaa siihen. Se tarkoittaa sitä, että Telia ei ole velvollinen linjan jatkamiseen tai, että joku toinen voisi käyttää linjaa, Tord Carlström tulkitsee.
LPOnet osoitti viime syksynä kiinnostusta sannaislaisten valokuituhankkeeseen.
– Nyt olemme siirtäneet mielenkiintoa valokuitua kohtaan osoittaneet kartalle, joka osoittaa kotitalouksien keskittymistä, Carlström sanoo.
LPOnetillä on jo valokuituliittymiä Ilolassa ja Veckjärvellä.
Tiekunta ei ole asettanut tavoiteaikataulua
Tällä hetkellä tiekunta on optimistinen valokuituhankkeen toteutumisen kannalta.
– Mahdollisuus toki on, että perustamme yhtiön sekä rakennutamme kansallisen ja kansainvälisen rahoituksen turvin sen itse. Näin on tehty muun muassa Vessössä, Liljendalissa ja aikoineen Emäsalossa, Carlström jatkaa.
Tilanne on avoin, mutta valokuitu on tulossa.
– Hyvin paljon on kiinni siitä, miten paljon ihmiset nyt osoittavat mielenkiintoa, Carlström kertoo.
Tiekunta ei ole asettanut tavoiteaikataulua hankkeelle.
– Uskomme, että LPOnet voi nopeastikin esitellä suunnitelman. Aikaisintaan ensi syksynä, mutta todennäköisemmin ensi vuonna homma pääsisi tulille, Carlström arvioi.
»» Kuitua Sannaisiin/Fiber till Sannäs -ryhmä löytyy täältä